0

Kawy jednorodne

Filtrowanie
Sortowanie
India Plantation India Plantation

India Plantation

PLN 22.99 PLN 18.39

Co kryje się pod pojęciem Origins?

Nazwę origins (kawy jednorodne) stosuje się w odniesieniu do kaw, których występowanie ograniczone jest do jednego obszaru geograficznego, jednego państwa czy jednego regionu uprawy. Do właściwości kaw jednorodnych należą wysoka jakość i bogaty smak, który jest pochodną warunków klimatycznych, typu gleby, a nawet metody zbiorów i sposobu obróbki ziaren. W uprawie różnych rodzajów kawy, podobnie jak w przypadku wina, bardzo wiele zależy od tego, jak i gdzie dojrzewały rośliny, które wykorzystano do ich produkcji. Każda nuta smakowa kawy czy wina jest znacząca, każdy aromat opowiada inną historię. Ta różnorodność i unikatowość są niezwykle cenione przez baristów.

W sklepie MK Cafe Fresh znajdziesz kawy origins pochodzące z pięciu różnych regionów świata znajdujących się w tak zwanym pasie kawowym, czyli obszarze pomiędzy Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca, gdzie panują najlepsze warunki naturalne do uprawy kawowych krzewów. Nasi bariści, mając na uwadze różne upodobania i smaki miłośników kawy, przeanalizowali wiele rodzajów kaw i wybrali te odmiany, które najpełniej wyrażają właściwy charakter danego regionu.

Region południowoamerykański dumnie reprezentują czekoladowo-orzechowe kawy z Brazylii i Kolumbii. Brazylijska Mogiana – to kawowa klasyka, lekka i delikatna w smaku, bez goryczki, o minimalnej kwasowości. Kolumbijska Supremo to nieco mocniejsza siostra Mogiany – oferuje subtelną goryczkę, delikatną kwasowość oraz bogaty bukiet aromatyczny, który do czekolady i orzechów dokłada nieco cytrusowej lekkości.

Ziarna z Kostaryki najlepiej reprezentują świat kaw środkowoamerykańskich. Orzeźwiająca kwaskowość, delikatny aromat, nuty czekoladowe, karmelowe, orzechowe i owocowe (z dominującą brzoskwinią) to cechy charakterystyczne tej kawy.

Kawa indyjska to z kolei coś dla miłośników orientalnych aromatów, przesyconych wonnymi przyprawami i szlachetnymi gatunkami drewna. Kawa z plantacji indyjskich to ziarna minimalnie kwaskowe, z delikatną goryczką i mieszanką nut smakowych korzennych i owocowych.

Intensywna w swoim smaku kawa Mandheling z Indonezji uzyskiwana jest metodą Giling Basah. To dzięki niej oraz za sprawą wilgotnego klimatu i żyznych, wulkanicznych gleb Sumatry, ziarna mają tak intensywny smak przy niskiej kwaskowości i pełnym bukiecie. Mnóstwo nut smakowych – od czekolady przez posmaki winne, po cedr i orientalne przyprawy – łączy się ze sobą w spójną, niezwykłą całość kawy z dalekiej Indonezji. Najwyższą jakość i wyborny smak kawy gwarantuje bardzo rygorystyczna, trzykrotna kontrola ziaren, która pozwala na wykrycie wszelkich defektów i dostarczenie Ci wyłącznie kawy najwyższej klasy!