0

Kawy jednorodne

Filtrowanie
Sortowanie
India Plantation India Plantation

India Plantation

PLN 24.99 PLN 21.24

Trudno sobie obecnie wyobrazić poranek bez zapachu ulubionej, aromatycznej kawy — aż 65% Polaków i aż co trzeci mieszkaniec USA zaczyna dzień od filiżanki aromatycznego, czarnego napoju. Jest to trunek tak głęboko zakorzeniony w kulturze świata, że stał się produktem pierwszej potrzeby. Palona kawa znajduje się w wyposażeniu racji wojskowych, kawa pojawia się w piosenkach i programach niezwiązanych w żaden sposób z kulinariami. Choć w różnych częściach świata można spotkać się z odmiennymi sposobami podania kawy, niezwykle ważnym czynnikiem, który determinuje jej smak, jest dobór ziaren, z których kawa się składa. Jak więc wybrać najlepszą kawę dla swojego podniebienia? Skąd pochodzi najlepsza kawa i na co zwracać uwagę, wybierając kawy jednorodne?

Skąd pochodzą najlepsze ziarna kawy?

Legendarne początki kawy rozpoczynają się w Afryce, kiedy etiopski farmer zauważył, że jego kozy po zjedzeniu pewnych czerwonych owoców stają się dziwnie ożywione. Jak dalece ta legenda jest prawdziwa, nie do końca wiadomo, jednak z zapisków kronikarzy wiemy, że kultura picia kawy sięga aż XI wieku i to właśnie z Etiopii do Arabii przywieziono pierwsze ziarna kawy. Stopniowo kawa rozpowszechniała się na Bliskim Wschodzie, by w końcu XVI wieku stać się na tyle popularna, że otwarto jej pierwsze pijalnie. Do Europy Południowej znany już powszechnie czarny trunek trafił za sprawą weneckich kupców, którzy w 1615 roku przywieźli kawę do Włoch. Od tego momentu możemy mówić o stopniowej ekspansji kawowych ziaren po całym globie. Skąd więc pochodzą najlepsze ziarna? Większość najpopularniejszych, sprzedawanych ziaren kawowca pochodzi z tzw. pasa kawowego, czyli obszaru pomiędzy Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca, gdzie panują najlepsze warunki do rozwoju krzewów kawowych.

Obecnie 90% światowego rynku kawy skupione jest na terenach Ameryki Południowej. Kawowy region tzw. Ameryki Łacińskiej zawiera w sobie kraje zarówno z Ameryki Środkowej jak i Południowej i trzeba przyznać, że największym potentatem tego rynku bezsprzecznie pozostaje Brazylia, która rocznie sprzedaje ponad 1,6 miliardów ton ziaren kawy, będąc największym producentem kawy arabiki, a drugim co do wielkości kawy robusty. Inne państwa z tego okręgu, które również znane są z plantacji kawowych, to Kolumbia, Meksyk, Gwatemala czy Kostaryka. Kawy z tego regionu najczęściej charakteryzują się łagodnym i delikatnym smakiem idealnym do codziennego smakowania tego napoju. Na światowym rynku możemy jednak znaleźć również kawy z innych części świata. Bardzo ciekawe profile kaw znajdziemy również wśród kaw afrykańskich. Z pewnością docenicie doskonały, lekko cytrusowy smak kaw etiopskich czy korzenny aromat kompozycji kawowych pochodzących z Jemenu.

Co wyróżnia kawy jednorodne?

Poranki potrafią być ciężkie — czasem tylko dobrze zaparzona, smaczna kawa może być ratunkiem dla zaspanego organizmu. I właśnie wtedy na ratunek spragnionym pysznej kawy przychodzą kawy single origin, czyli kawy jednorodne. Czym są? Nazwę kawy single origin stosuje się w odniesieniu do ziaren, które pochodzą z jednego obszaru geograficznego, jest to również fachowy termin określający kawy o najwyższej jakości na całym łańcuchu dostaw – od plantatora, poprzez dostawcę, kończąc na manufakturze, gdzie wysoko wykwalifikowani roasterzy wypalają poszczególne ziarna. Kawa jednorodna to więc taka, której ziarna pochodzą z jednego miejsca, a często nawet z jednego zbioru. Wyróżnia je przede wszystkim doskonały smak, oraz jakość i odpowiedni sposób palenia ziaren — także w naszej palarni. Jednak nie jest łatwo uzyskać dobrej jakości kawę single origin, ponieważ na ostateczny produkt ma wpływ wiele czynników. Ziarna kaw jednorodnych wysokiego gatunku muszą być bowiem uprawiane w odpowiednich warunkach klimatycznych, na specjalnej glebie, a na ostateczny smak kawy jednorodnej ma również wpływ metoda zbioru oraz rodzaj obróbki ziaren – również ich palenia.

Ogromne znaczenie mają również czynniki pogodowe, które występowały podczas dojrzewania oraz suszenia ziaren, co można zaobserwować również w przypadku szczepów winnych. Kawy jednorodne możemy więc porównać do tych najszlachetniejszych, winnych trunków, których uzyskanie wiąże się często z poświęceniem czasu, uwagi oraz mnóstwa zab