Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Brazil Mogiana

BESTSELLER
Waga kawy
Wybierz rodzaj kawy
Cena:
19,99 zł

79,96 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 48h
Klasyczna, brazylijska kawa, która urzeka równowagą smakową, delikatnością i słodyczą. Ziarna pochodzące z regionu Mogiana wyróżnia brak goryczki, niska kwasowość i wyjątkowy czekoladowo-orzechowy aromat.
Profil aromatyczny
Intensywność 2,5
Kwasowość 1,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Region
Mogiana
Wysokość upraw
800-1200 m n.p.m.
Metoda obróbki
sucha
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Brazil Mogiana

Brazil Mogiana

to kawa, która urzeka niezwykłą równowagą smakową i delikatnością. Bariści nazywają ją kawą „klasyczną”, która nadaje się do picia o każdej porze dnia. Jej nazwa związana jest z regionem kawowym Mogiana położonym wzdłuż granicy stanu São Paulo i wysuniętego na południe stanu Minas Gerais.

Dzięki warunkom klimatycznym panującym w regionie Mogiana, otrzymujemy kawę łagodną o niskiej kwaskowości, niemal pozbawioną goryczki, słodką w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi orzechowymi, czekoladowymi i miodowymi nutami.

Brazil Mogiana

Kawa brazylijska

W Brazylii są trzy główne obszary uprawy kawy: Mogiana, Sul Minas oraz Cerrado. Wspólną cechą tych regionów jest umiarkowany klimat, który przyczynia się do utrzymania regularnych temperatur w ciągu całego roku – idealnych do uprawy zarówno Arabiki jak i Robusty.

Tutejsze Arabiki są łagodne w smaku, lekko słodkie, co w znacznej mierze spowodowane jest naturalną metodą wydobywania ziaren z owoców kawowców – tak zwaną metodą suchą, polegającą na suszeniu ziaren wraz z miąższem na wolnym powietrzu przez około 4 tygodnie.

Brazil Mogiana

Brazylia - kawowy gigant

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie i odpowiada za ok. 30% światowych zbiorów. Co ciekawe kawowiec nie jest naturalnym elementem flory tego kraju. Historia jego uprawy zaczyna się dopiero w połowie XVIII wieku, kiedy oficer Francisco de Pahletta przemycił z Gujany Francuskiej sadzonki kawowca i założył w południowej Brazylii pierwsze plantacje.

Dla Brazylijczyków kawa to nie tylko napój, to cała kultura uprawy drzewek kawowych, zbioru owoców, ich suszenia, a następnie zaparzania i picia.

Napój ten związany jest z ich sposobem życia, żywiołowością, czerpaniem radości z każdej chwili. Piją oni najczęściej kawę zbliżoną do espresso, bardzo mocną i słodką. Kawa związana jest również z rozwojem gospodarki i infrastruktury Brazylii. Pierwsze linie kolejowe służyły do komunikacji i obsługi poszczególnych plantacji.

Co ciekawe nazwa kawowego regionu - Mogiana - związana jest z nazwą spółki, która wybudowała linie kolejową przebiegającą przez ten obszar.

Brazil Mogiana
Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 10

1-10 z 98

Elzbieta
Doskonała kawa.....próbuję inne również wyjątkowe kawy, ale nieustannie do niej powracam..
Artur
Delikatna kawa, z przyjemnymi nutami smakowymi, pozostającymi po wypiciu przez dłuższą chwilę na języku. Mielenie do espresso musi być dobrane dość starannie, gdyż można ją łatwo przepalić. Ogólnie bardzo przyjemna kawa z oceną 4/5. Polecam dla szukających delikatności w kawie...
Iwona
Kawa pyszna nie czuć goryczy nie jest kwaśna jest pyszna polecam
Katarzyna
Jestem mile zaskoczona bo kawa ma delikatny smak i jest w smaku wyjatkowo dobra Polecam :-)
Ania
Przepyszna, delikatna, aromatyczna :)
Miro
Super. Polecam.
Małgorzata
Bardzo dobra kawa. W pełni zaspakaja moje kawowe gusta.
Henryk
Kawa bardzo dobra ma charakterystyczny smak i aromat. Kto ją raz posmakuje, na pewno do niej wróci.Jest wyśmienita.
Łukasz
Jest to pierwsza jakiej spróbowałem z tej palarni i osobiście odbieram tę kawę jako dobrą. Zasadniczo parzę w kawiarce (rozmiar 3 filiz) tak by uzyskać 50 ml z 21 gram kawy w 30 sekund. Jako samodzielne espresso jest w mojej ocenie nieco zbyt uboga. Przy tej metodzie nie wyczuwam tak wysokiej słodyczy jak zaznaczono na profilu sensorycznym. Kawa jest za to wyraźnie czekoladowa, delikatnie orzechowa. Jak dla mnie znakomita do cappucino.

Testowałem też we french press-ie ale osobiście uważam kwasowość tej kawy za zbyt niską do tej metody.

Na pewno zamówię ją ponownie kiedyś w przyszłości do kaw mlecznych. W tej cenie (16 zł /250 g w promocji) znakomita.
Piotrek
Po spróbowaniu rewelacyjnej Indii, Indonezji i Kostaryki przyszedł czas na Brazil Mogiana. Po pierwszym kubku jestem trochę rozczarowany, kawa wydaje się jakaś taka zwykłaśna. W smaku jej sporo brakuje do powyższych, wyszła taka lekko goryczkowa. Ale dam jej jeszcze szansę się wykazać i spróbuję pokombinować z różnymi metodami zaparzania :) Ogólnie kawa świeża, po prostu być może profil smakowy kaw brazylijskich mi za bardzo nie podjeżdża. Za parę dni dopiszę jeszcze coś na jej temat, może zmienię nieco zdanie.
Dodaj opinię