Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Brazil Mogiana

Waga kawy
Wybierz rodzaj kawy
Cena:
19,99 zł

79,96 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Klasyczna, brazylijska kawa, która urzeka równowagą smakową, delikatnością i słodyczą. Ziarna pochodzące z regionu Mogiana wyróżnia brak goryczki, niska kwasowość i wyjątkowy czekoladowo-orzechowy aromat.
Profil aromatyczny
Intensywność 2,5
Kwasowość 1,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 35 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Region
Mogiana
Wysokość upraw
800-1200 m n.p.m.
Metoda obróbki
sucha
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Brazil Mogiana

Brazil Mogiana

to kawa, która urzeka niezwykłą równowagą smakową i delikatnością. Bariści nazywają ją kawą „klasyczną”, która nadaje się do picia o każdej porze dnia. Jej nazwa związana jest z regionem kawowym Mogiana położonym wzdłuż granicy stanu São Paulo i wysuniętego na południe stanu Minas Gerais.

Dzięki warunkom klimatycznym panującym w regionie Mogiana, otrzymujemy kawę łagodną o niskiej kwaskowości, niemal pozbawioną goryczki, słodką w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi orzechowymi, czekoladowymi i miodowymi nutami.

Brazil Mogiana

Kawa brazylijska

W Brazylii są trzy główne obszary uprawy kawy: Mogiana, Sul Minas oraz Cerrado. Wspólną cechą tych regionów jest umiarkowany klimat, który przyczynia się do utrzymania regularnych temperatur w ciągu całego roku – idealnych do uprawy zarówno Arabiki jak i Robusty.

Tutejsze Arabiki są łagodne w smaku, lekko słodkie, co w znacznej mierze spowodowane jest naturalną metodą wydobywania ziaren z owoców kawowców – tak zwaną metodą suchą, polegającą na suszeniu ziaren wraz z miąższem na wolnym powietrzu przez około 4 tygodnie.

Brazil Mogiana

Brazylia - kawowy gigant

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie i odpowiada za ok. 30% światowych zbiorów. Co ciekawe kawowiec nie jest naturalnym elementem flory tego kraju. Historia jego uprawy zaczyna się dopiero w połowie XVIII wieku, kiedy oficer Francisco de Pahletta przemycił z Gujany Francuskiej sadzonki kawowca i założył w południowej Brazylii pierwsze plantacje.

Dla Brazylijczyków kawa to nie tylko napój, to cała kultura uprawy drzewek kawowych, zbioru owoców, ich suszenia, a następnie zaparzania i picia.

Napój ten związany jest z ich sposobem życia, żywiołowością, czerpaniem radości z każdej chwili. Piją oni najczęściej kawę zbliżoną do espresso, bardzo mocną i słodką. Kawa związana jest również z rozwojem gospodarki i infrastruktury Brazylii. Pierwsze linie kolejowe służyły do komunikacji i obsługi poszczególnych plantacji.

Co ciekawe nazwa kawowego regionu - Mogiana - związana jest z nazwą spółki, która wybudowała linie kolejową przebiegającą przez ten obszar.

Brazil Mogiana
Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

1-10 z 59

Aga
Bardzo dobra kawa. Nie wyczuwa się w niej goryczy, ani kwasowości, jest łagodna z nutami orzechowo-karmelowymi. Myślę, że smakowałaby nawet osobom, którym się wydaje, że nie lubią kawy.
Agnieszka
Pyszna delikatna w smaku Ja pije przygotowywaną w kawiarce. Polecam
Monika
Super kawa, delikatna w smaku, nie kwaśna , nie mocna super!!!
Marta
pyszna, delikatna, moja ulubiona zaraz po india
Maria
Mmmm,pycha! Polecam.
Anna
Nie lubię kwaśnych kaw....ta jest rewelacyjna...delikatna, aromatyczna. Moja córka stwierdziła z dużym zaskoczeniem....że to pierwsza kawa, która jej smakuje bez cukru i mleczka :) Polecam :)
Artur
Bardzo dobra kawa,ładny zapach ,dobra w smaku,polecam
Jan gej
Znakomita kawa na party. Zamawiałem ją specjalnie z Brazylii, a teraz ... nie muszę. Kapitalna, pełna aromatu i smaku. Zero kwasowości, delikatność i smak porusza moje kubki smakowe. Brak słów do opisania barwy tej kawy. Polecam szczerze jak również namiętnie.
Marcin
Bardzo dobra, łagodna kawa. Myślę, że może być punktem wyjścia do pozostałych kaw. Łagodna i delikatna. Idealna kawa na rozpoczęcie przygody z "jakościową" kawą. Gorąco polecam.
Agata
Wybrałam tę kawę ze względu na niską kwasowość i się nie rozczarowałam - jest delikatna, z wyczuwalną nutą orzechów i czekolady. Wypróbowałam już cztery rodzaje i ta, obok Costa Rica, smakuje mi najbardziej. Polecam wielbicielom łagodnych, aksamitnych smaków.
Dodaj opinię