Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Brazil Mogiana

do - 20%
Waga kawy
Wybierz rodzaj kawy
Cena:

Normalna cena: 19,99 zł

Special Price 15,99 zł

79,96 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Klasyczna, brazylijska kawa, która urzeka równowagą smakową, delikatnością i słodyczą. Ziarna pochodzące z regionu Mogiana wyróżnia brak goryczki, niska kwasowość i wyjątkowy czekoladowo-orzechowy aromat.
Profil aromatyczny
Intensywność 2,5
Kwasowość 1,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Region
Mogiana
Wysokość upraw
800-1200 m n.p.m.
Metoda obróbki
sucha
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Brazil Mogiana

Brazil Mogiana

to kawa, która urzeka niezwykłą równowagą smakową i delikatnością. Bariści nazywają ją kawą „klasyczną”, która nadaje się do picia o każdej porze dnia. Jej nazwa związana jest z regionem kawowym Mogiana położonym wzdłuż granicy stanu São Paulo i wysuniętego na południe stanu Minas Gerais.

Dzięki warunkom klimatycznym panującym w regionie Mogiana, otrzymujemy kawę łagodną o niskiej kwaskowości, niemal pozbawioną goryczki, słodką w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi orzechowymi, czekoladowymi i miodowymi nutami.

Brazil Mogiana

Kawa brazylijska

W Brazylii są trzy główne obszary uprawy kawy: Mogiana, Sul Minas oraz Cerrado. Wspólną cechą tych regionów jest umiarkowany klimat, który przyczynia się do utrzymania regularnych temperatur w ciągu całego roku – idealnych do uprawy zarówno Arabiki jak i Robusty.

Tutejsze Arabiki są łagodne w smaku, lekko słodkie, co w znacznej mierze spowodowane jest naturalną metodą wydobywania ziaren z owoców kawowców – tak zwaną metodą suchą, polegającą na suszeniu ziaren wraz z miąższem na wolnym powietrzu przez około 4 tygodnie.

Brazil Mogiana

Brazylia - kawowy gigant

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie i odpowiada za ok. 30% światowych zbiorów. Co ciekawe kawowiec nie jest naturalnym elementem flory tego kraju. Historia jego uprawy zaczyna się dopiero w połowie XVIII wieku, kiedy oficer Francisco de Pahletta przemycił z Gujany Francuskiej sadzonki kawowca i założył w południowej Brazylii pierwsze plantacje.

Dla Brazylijczyków kawa to nie tylko napój, to cała kultura uprawy drzewek kawowych, zbioru owoców, ich suszenia, a następnie zaparzania i picia.

Napój ten związany jest z ich sposobem życia, żywiołowością, czerpaniem radości z każdej chwili. Piją oni najczęściej kawę zbliżoną do espresso, bardzo mocną i słodką. Kawa związana jest również z rozwojem gospodarki i infrastruktury Brazylii. Pierwsze linie kolejowe służyły do komunikacji i obsługi poszczególnych plantacji.

Co ciekawe nazwa kawowego regionu - Mogiana - związana jest z nazwą spółki, która wybudowała linie kolejową przebiegającą przez ten obszar.

Brazil Mogiana
Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 9

1-10 z 90

Łukasz
Jest to pierwsza jakiej spróbowałem z tej palarni i osobiście odbieram tę kawę jako dobrą. Zasadniczo parzę w kawiarce (rozmiar 3 filiz) tak by uzyskać 50 ml z 21 gram kawy w 30 sekund. Jako samodzielne espresso jest w mojej ocenie nieco zbyt uboga. Przy tej metodzie nie wyczuwam tak wysokiej słodyczy jak zaznaczono na profilu sensorycznym. Kawa jest za to wyraźnie czekoladowa, delikatnie orzechowa. Jak dla mnie znakomita do cappucino.

Testowałem też we french press-ie ale osobiście uważam kwasowość tej kawy za zbyt niską do tej metody.

Na pewno zamówię ją ponownie kiedyś w przyszłości do kaw mlecznych. W tej cenie (16 zł /250 g w promocji) znakomita.
Piotrek
Po spróbowaniu rewelacyjnej Indii, Indonezji i Kostaryki przyszedł czas na Brazil Mogiana. Po pierwszym kubku jestem trochę rozczarowany, kawa wydaje się jakaś taka zwykłaśna. W smaku jej sporo brakuje do powyższych, wyszła taka lekko goryczkowa. Ale dam jej jeszcze szansę się wykazać i spróbuję pokombinować z różnymi metodami zaparzania :) Ogólnie kawa świeża, po prostu być może profil smakowy kaw brazylijskich mi za bardzo nie podjeżdża. Za parę dni dopiszę jeszcze coś na jej temat, może zmienię nieco zdanie.
Anna
Rewelacja! Delikatna, subtelna, aromatyczna, z klasą.
Polecam.
Mateusz
Niestety mnie nie zachwyciła. Fakt, nie jest kwaśna ale nie jest jakakolwiek - bardzo nijaka, trochę maślana, mało "kawowa" i na pewno nie czekoladowa. Chyba zmieszam ją z jakąś Robustą. drugi raz nie zamówię i nie polecam.
Justyna
Zamawiam różne kawy z mkfresh, oczywiście takie które odpowiadają mi kwasowością i intensywnością, wszystkie są pyszne i świeże jednak Brazil Mogiana jest trafiona w punkt, przynajmniej mój.
Ola
Kawa delikatna w wyczuwalną nutą czekoladowa, pyszna
Rajmund
Nie chcę powielać pozytywnych opini osób które opisują tę kawę tylko je potwierdzam.Przestaliśmy pić kawę u znajomych bo mają zwykłe coś tam u nich pijemy tylko herbatę a w domu dzień zaczynamy od wyśmienitej kawy polecam i pozdrawiam:)
Aga
Kawa wspaniała. Delikatna, słodkawa, pięknie pachnie. Nie przepadam za kwaśnymi przepalonymi kawami, a ta ma idealny pełny smak bez śladu tego, czego nie lubię. I jest chyba jedyną, którą mogę pić bez szkody dla żołądka, nadwrażliwego z okazji ciąży.
Grażyna
Łagodna dobra kawa idealnie wyważony smak.Dla mnie numer jeden.
Jola
Łagodna, nie szkodzi na żołądek, zawsze piję ją z mlekiem, bo tak lubię. Cenię za świeżość.
Dodaj opinię