0

Brazil Mogiana Ziarno 250g

PLN 25.99
PLN 22.09
PLN 88.37 / kg
Wysyłamy w 48h
Klasyczna, brazylijska kawa, która urzeka równowagą smakową, delikatnością i słodyczą. Ziarna pochodzące z regionu Mogiana wyróżnia brak goryczki, niska kwasowość i wyjątkowy czekoladowo-orzechowy aromat.

Intensywność
2.5
Kwasowość
1.5
Region
Mogiana
Wysokość upraw
800-1200 m n.p.m.
Metoda obróbki
sucha
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis

Brazil Mogiana to kawa, która urzeka niezwykłą równowagą smakową i delikatnością. Bariści nazywają ją kawą „klasyczną”, która nadaje się do picia o każdej porze dnia. Jej nazwa związana jest z regionem kawowym Mogiana położonym wzdłuż granicy stanu São Paulo i wysuniętego na południe stanu Minas Gerais.  Dzięki warunkom klimatycznym panującym w regionie Mogiana, otrzymujemy kawę łagodną o niskiej kwaskowości, niemal pozbawioną goryczki, słodką w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi orzechowymi, czekoladowymi i miodowymi nutami.

Kawa brazylijska

W Brazylii są trzy główne obszary uprawy kawy: Mogiana, Sul Minas oraz Cerrado. Wspólną cechą tych regionów jest umiarkowany klimat, który przyczynia się do utrzymania regularnych temperatur w ciągu całego roku – idealnych do uprawy zarówno Arabiki jak
i Robusty. Tutejsze Arabiki są łagodne w smaku, lekko słodkie, co w znacznej mierze spowodowane jest naturalną metodą wydobywania ziaren z owoców kawowców  – tak zwaną metodą suchą, polegającą na suszeniu ziaren wraz z miąższem na wolnym powietrzu przez około 4 tygodnie. Podczas suszenia takich „kawowych wiśni” ziarna nabierają
słodkiego aromatu, przez co profil kawy staje się bardziej delikatny
i zrównoważony, a mówiąc językiem fachowców  – „okrągły”.

Brazylia - kawowy gigant 

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie i odpowiada za ok. 30 % światowych zbiorów. Co ciekawe kawowiec nie jest naturalnym elementem flory tego kraju. Historia jego uprawy zaczyna się dopiero w połowie XVIII wieku, kiedy oficer Francisco de Pahletta przemycił z Gujany Francuskiej sadzonki kawowca i założył w południowej Brazylii pierwsze plantacje. W ciągu 100 lat od tego wydarzenia Brazylia przerodziła się się w kawowego giganta, a kawa stała się integralnym elementem tradycji i codzienności tego kraju. Dla Brazylijczyków kawa to nie tylko napój, to cała kultura uprawy drzewek kawowych, zbioru owoców, ich suszenia, a następnie zaparzania i picia.
Napój ten związany jest z ich sposobem życia, żywiołowością, czerpaniem radości z każdej chwili. Piją oni najczęściej kawę zbliżoną do espresso, bardzo mocną i słodką. Kawa związana jest również z rozwojem gospodarki i infrastruktury Brazylii. Pierwsze linie kolejowe służyły do komunikacji i obsługi poszczególnych plantacji.
Co ciekawe nazwa kawowego regionu - Mogiana - związana jest z nazwą spółki, która wybudowała linie kolejową przebiegającą przez ten obszar. 

Opinie

Brak opinii

Dodaj opinię
Ocena *
*
*