Darmowa dostawado punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
ZACZYNAMY PRZYGODĘ Z KAWĄ. OD JAKIEGO GATUNKU ZACZĄĆ?
2023-12-06

ZACZYNAMY PRZYGODĘ Z KAWĄ. OD JAKIEGO GATUNKU ZACZĄĆ?

Picie kawy to niewątpliwie ogromna przyjemność. Niektórzy już od dziecka marzą o spożywaniu jej razem z rodzicami, ponieważ jawi się jako oznaka dorosłości. Inni do jej spróbowania zachęcani są dopiero po podjęciu pierwszej stałej pracy lub podczas studiów. Niezależnie od tego, kiedy chcesz zacząć swoją przygodę z kawą, warto zrobić to mądrze. Dlaczego? Ponieważ zaparzenie kawy gorszej jakości może spowodować, że szybko się zniechęcisz do smaku i aromatu tego pobudzającego napoju. Świat kawy może być przepiękną podróżą po egzotycznych rejonach świata i różnych bukietach smakowych przez nie oferowanych. Jak więc rozpocząć tę przygodę?

Kraj pochodzenia – podstawa smaku

Na początku warto dowiedzieć się, z jakich stron świata może pochodzić kawa i jakie smaki oraz aromaty może dzięki temu zaoferować. Dlaczego ma to tak duże znaczenie? Ponieważ region uprawy ziaren kawowca to jedna z najważniejszych kwestii wpływających na ich smak. Żyzność i skład gleby, jakość i temperatura powietrza, wysokość nad poziomem morza czy stopień nasłonecznienia to tylko niektóre czynniki warunkujące prawdziwy aromat ziaren arabiki czy robusty. Zatem skąd wywodzi się kawa? Jej ojczyzną jest Etiopia, jednak uprawy zakładane wieki temu w różnych częściach świata pokazały, które regiony świata przodują w produkcji najwyższej jakości ziaren. Obecnie za kawowego giganta odpowiedzialnego za produkcję co trzeciego ziarenka na świecie uważana jest Brazylia, która ma do tego wprost idealne warunki atmosferyczne oraz ukształtowanie terenu. Pyszna kawa może pochodzić również z Indii, Meksyku, a także wielu regionów Afryki i Ameryki Środkowej.

Kawy brazylijskie – klasyka smaku prawdziwej kawy

Jak już wspomnieliśmy, Brazylia to prawdziwe królestwo kawy odpowiedzialne za ⅓ światowej produkcji najlepszych ziaren. Nic więc dziwnego, że większość osób na początku swojej przygody z kawą sięga właśnie po prawdziwą brazylijską arabikę. Uważana jest ona za kawę szlachetną, a zarazem łagodną w smaku, pozbawioną wyraźnej goryczy. Właśnie dlatego może stanowić idealną propozycję dla początkującego amatora kawy. Jednak kawy pochodzące z Brazylii także różnią się między sobą bukietami smakowymi, sposobem obróbki i nutami aromatycznymi.

Jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych przez baristów gatunkiem kawy brazylijskiej jest Brazil Santos – arabica charakteryzująca się dobrym balansem, uniwersalnym bukietem i niską kwasowością, dzięki czemu jest dobrą propozycją dla osób szukających jeszcze tego idealnego smaku kawy ziarnistej. W tej kawie wyczuć można aromaty, które są charakterystyczne dla kaw brazylijskich – nuty mlecznej czekolady, orzecha laskowego czy miodu. Inną bardzo cenioną przez ekspertów odmianą brazylijskiej kawy jest Yellow Bourbon, która ujmuje swoją delikatnością i owocową, naturalną słodyczą. Wśród kaw brazylijskich idealną odmianą na początek przygody może być także Mogiana, stanowiąca idealną bazę pod różne rodzaje kawy: od espresso po latte macchiato. Z kolei dla miłośników czekolady i orzechowo-karmelowych aromatów doskonałą propozycją będzie Cemorrado Chocolate, czyli fantazyjna kompozycja ziaren uwypuklająca naturalne słodkie nuty smakowe.

Egzotyczne kawy z Meksyku i Indii

Kawy indyjskie cechują się nieco bardziej korzennym smakiem i aromatem niż brazylijskie odmiany. Klasyczna indyjska arabica o niskiej kwasowości jest dość intensywną propozycją, w której wyczuwalne jest pełne body i egzotyczna kompozycja nut smakowych. India Plantation to kawa uważana za jedną z najlepszych kaw indyjskich, dlatego jeśli lubisz wyraźne nuty korzenne i delikatną goryczkę, będzie to idealny wybór dla Ciebie. Jeśli jednak wolisz łagodniejsze smaki i orientalne aromaty, warto rozpocząć swoją przygodę od kawy India Monsooned.

Meksyk to przede wszystkim małe, lecz wypielęgnowane uprawy krzewów arabiki. Główne odmiany meksykańskiej arabiki różnią się od siebie profilami smakowymi. Szczególnie zachwycić może kawa Maragogype, której wyczuwalna słodycz miodu i wanilii w połączeniu z intensywnością smaku może okazać się idealnym wyborem na poranną filiżankę przyjemności.

Nadal nie wiesz, na który gatunek kawy się zdecydować, rozpoczynając swoją przygodę? Aby przekonać się, która odmiana najlepiej smakuje Twojemu podniebieniu, warto zainwestować na początek w zestaw różnych kaw świata, na przykład brazylijskiej, kolumbijskiej i indyjskiej. Dzięki temu będziesz mógł w domowym zaciszu przetestować różne sposoby przygotowywania i bukiety smakowe kaw z egzotycznych regionów świata.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel