Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

UNIKATOWA PALARNIA KAWY

Unikatowa palarnia kawy

Czym jest palarnia MK Cafe Fresh?

To wieloletnie doświadczenie ludzi i najwyższej jakości sprzęt. Specjalnie dla naszych klientów stworzyliśmy nowoczesną palarnię kawy, w której profesjonalizm i wiedza doświadczonego producenta spotykają się z indywidualnym podejściem do każdej wypalanej partii ziaren. Prażymy kawę w specjalistycznych piecach cenionej marki Probat. Nad jej jakością czuwają doświadczeni bariści oraz mistrzowie palenia (prażalnicy), którzy dbają o to, żeby wypalana kawa była komponowana z najlepszych gatunkowo ziaren i palona w niewielkich partiach według ściśle określonych, powtarzalnych procedur.

W jaki sposób działa nasza palarnia i jak wygląda proces prażenia kawy?

W palarni MK Cafe Fresh nie przechowujemy kawy w dużych ilościach, a praca palarni rozpoczyna się w momencie otrzymania Twojego zamówienia, według którego przygotowujemy odpowiednią ilość ziaren z wybranego regionu, a jeżeli jest to mieszanka – odpowiednie proporcje kaw jednorodnych (origins). Następnie wybrane ziarna zostają załadowane do pieca. Osobno wypalany jest każdy rodzaj kawy typu origins i osobno wypalane są mieszanki.

Nasi specjaliści opracowali optymalne techniki prażenia dla poszczególnych kaw, pozwalające uzyskać maksimum ich właściwości smakowych i aromatycznych. Prażenie kawy trwa od 12 do 22 minut. Cały proces na każdym etapie – od odparowywania wody z zielonych ziaren, aż po właściwe prażenie, kontrolowany jest przez naszych ekspertów, którzy przy pomocy komputera czuwają nad precyzją wypalania każdej partii ziaren i powtarzalnością jej parametrów. Programowaniem komputera zajmuje się nasz mistrz prażenia, który określa odpowiednie natężenie i rozkład gorącego powietrza i dba o to, aby kawa osiągnęła - jak mówią bariści - swój właściwy „profil smakowy”. W ten sposób łączymy nowoczesną technologię z doświadczeniem i kunsztem naszych pracowników. Ziarna kawy zaraz po wypaleniu i schłodzeniu muszą jak najszybciej znaleźć się w opakowaniu. Sam proces pakowania przebiega w atmosferze ochronnej. Wielowarstwowe torby blokujące dostęp tlenu, który działa niekorzystnie na zachowanie smaku i aromatu, to dodatkowa gwarancja świeżości naszych kaw.

Właściwe palenie kawy (prażenie) pozwala wydobyć z ziaren ich esencję, to co jest w nich najciekawsze i najbardziej szlachetne.

Kiedy kawa MK Cafe Fresh dojrzewa do doskonołaści?

W pierwszym okresie po wyprażeniu kawa wciąż jeszcze, jak mówią nasi eksperci - „układa się”. Oznacza to, że bardzo liczne, niezwykle charakterystyczne, lekko ostre nuty smakowe i aromatyczne, które daje się wtedy wyczuć ulegają wysubtelnieniu i złagodzeniu na rzecz właściwego charakteru danej kawy. W tym czasie wszystkie parametry opisujące charakter kawy osiągają swoje najwyższe wartości i najlepsze proporcje, a jej smak klaruje się i staje się bardziej szlachetny. Wreszcie smak danej odmiany kawowej albo mieszanki „dojrzewa do doskonałości”.

MK Unikatowa Manufaktura 1
MK Unikatowa Manufaktura 2
MK Unikatowa Manufaktura 3
MK Unikatowa Manufaktura 4
MK Unikatowa Manufaktura 5
MK Unikatowa Manufaktura 6
MK Unikatowa Manufaktura 7
MK Unikatowa Manufaktura 8
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel