Darmowa dostawa od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
TRZYMAJ SIĘ CIEPŁO! CZYLI O TEMPERATURZE PARZENIA KAWY
2023-12-07

TRZYMAJ SIĘ CIEPŁO! CZYLI O TEMPERATURZE PARZENIA KAWY

Parzenie kawy - czy to hasło naprawdę powinno tak dosłownie kojarzyć się z wrzątkiem, bulgoczącą w stu stopniach Celsjusza wodą, rozpierającą czajniczek parą unoszącą się z gotującej się wody, jak i jej zastosowaniem do przygotowania wyśmienitego czarnego naparu? Zdecydowanie nie! Temperatura parzenia kawy to bardzo ważny element procesu jej przygotowywania. Aby cieszyć się prawdziwym smakiem czarnego, energetyzującego napoju, zamiast męczyć się filiżanką gorzkiego naparu niemającego nic wspólnego z prawdziwą istotą kawy, skorzystaj z wiedzy i wskazówek, którymi podzielimy się w tym artykule!

Parzenie kawy - jaka temperatura wody jest optymalna?

W jakiej temperaturze parzyć kawę, by wydobyć z niej najwięcej aromatu i smaku, bez zbędnej goryczki? Przede wszystkim należy zapomnieć o konieczności rezygnacji z wrzątku. Tak wysoka temperatura skutecznie niszczy smak kawy, znajdujące się w niej nuty aromatyczne, a w efekcie tak przygotowany napar niesłusznie pozostaje gorzkim i cierpkim. Jak zaparzać kawę, aby ziarna wyzwoliły wszystko, co w nich najlepsze? Przede wszystkim należy pamiętać o optymalnej temperaturze. Ogólnie przyjmuje się, iż do parzenia kawy stosuje się wodę podgrzaną do 85 - 95 stopni Celsjusza. Profesjonalni bariści starają się zachować jeszcze bardziej precyzyjne i restrykcyjne normy, które zależą od sposobu przygotowywania kawy i wykorzystywanej w tym celu metody. Przykładowo przygotowując filiżankę espresso najczęściej stosuje się wodę, której temperatura wynosi nieco powyżej 90 stopni. Miłośnicy kawy zaparzający ją w domowych warunkach mogą jednak posłużyć się wyżej wspomnianymi widełkami.

Gorycz kawy - czy zawsze jest czymś złym?

Jak dobrze zaparzyć kawę, by jej smak i aromat w pełni Ci odpowiadał? Trzymając się wyżej podanej wskazówki dotyczącej temperatury wody, zaparzysz najlepszy napój, jaki mogą zaoferować Ci zalewane gorącą wodą zmielone ziarna. Co w przypadku, gdy zastosujesz wrzątek? Im temperatura wody jest wyższa, tym więcej goryczy pojawi się w naparze. Taki smak może nie należeć do najlepszych, jest również efektem złego potraktowania kawy, która oferuje delikatniejszy, bardziej subtelny smak i bardziej aromatyczne doznania.

Gorycz nie jest jednak w każdym przypadku czymś niepożądanym. Zaparzając kawę z ziaren ciemno palonych, w których bardziej wyraziste są czekoladowe, kakaowe, orzechowe nuty, gorycz będzie znacznie mocniej podkreślona. Goryczkowaty smak będzie jednak wyczuwalny w kawie parzonej we wspomnianych widełkach temperaturowych. Korzystając z wrzątku, nawet w przypadku tego typu kawy, można zatracić delikatniejsze, bardziej wysublimowane aromaty, które oferuje także kawa ciemno palona.

Najpopularniejszą i najbardziej znaną metodą parzenia kawy jest stosowanie ekspresu. Jaka temperatura do parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym jest najlepsza? Nie musisz martwić się o ustawienie optymalnej temperatury. Współczesne urządzenia tego typu są fabrycznie zaprogramowane na stałą, optymalną temperaturę bądź umożliwiają regulację w zakresie 85 - 95 stopni.

Warto pamiętać o tym, iż zbyt niska temperatura również nie jest korzystna dla kawy. Aromat i smak napoju nie rozwinie się wystarczająco, a kawa będzie wyczuwalnie słabsza, wręcz mdła, wodnista, niesmaczna.

Czas parzenia kawy

Ile parzy się kawa? Nie ma jednej reguły. Czas parzenia kawy różni się - w zależności od sposobu jej przygotowywania, zastosowanych metod, urządzeń, czy efektów, jakie chce się uzyskać. Parzenie kawy sypanej, w dripie, chemexie, aeropressie, french pressie - każda metoda wymaga innego podejścia i czasu parzenia.

Przygotowanie kawy we french pressie to nawet 4 - 8 minut, dzięki czemu smak jest bardziej wyrazisty. W przypadku dripu optymalny czas parzenia to około dwie i pół minuty dla samego procesu preinfuzji, przy czym czas ten można wydłużyć do trzech minut, jeśli parzy się kawę jasno paloną. Aeropress wymaga parzenia przez około 1 minutę i 45 sekund, w razie potrzeby wydłużając ten czas do pełnych dwóch minut. W chemexie kawę parzy się około 4 minut, a w ekspresie przelewowym proces ten może zająć od pięciu do siedmiu minut.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel