Darmowa dostawa od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
SYPHON
2023-12-08

SYPHON

Jak zaparzyć kawę w syfonie?

Syphon to jedna z najdawniejszych metod parzenia kawy. Pierwsze urządzenie działające na zasadzie syphonu powstało w 1830 roku. Od tamtego czasu zyskiwało coraz większą popularność aż do lat 50-tych XX wieku, kiedy utraciła popularność na rzecz innych metod parzenia. Obecnie wraca do łask jako alternatywna metoda parzenia kawy, a wyróżnia ją z pewnością kształt naczyń, który powoduje, że zamiast przygotowania kawy osoba postronna może sądzić, że przygotowujemy eksperyment chemiczny. Ważniejszy jest efekt końcowy, którym jest kawa o niskim body, która z pewnością trafi w gusta osób lubiących bardziej łagodny smak kawy. Syphon działa przy wykorzystaniu ciśnienia pary wodnej. Pod wpływem ciepła woda zamienia się w parę wodną i przenosi się do górnego zbiornika, do którego wsypuje się kawę. Tworzy się tam napar, który po wyłączeniu źródła ciepła spływa z powrotem do dolnego zbiornika już bez drobinek kawy. Wyróżnikami syphonu jest czysty i soczysty napar o bogatym bukiecie, a także niskie body, jedno z najniższych spośród kaw pochodzących z urządzeń do parzenia.

Krok 1

Przygotuj potrzebne akcesoria: syphon Hario z filtrem, młynek, waga, dzbanek z gorącą wodą, palnik, ogrzana filiżanka.
MK Parzenie kawy w Syphonie Krok 1

Krok 2

Wlej do dolnej części wodę (około 4/5 pojemności naczynia).W górnej zamontuj filtr.
MK Parzenie kawy w Syphonie Krok 2

Krok 3

Połącz elementy, następnie ustaw pod dolnym zbiornikiem palnik i włącz. Palnik należy zalać odpowiednim paliwem, np. gazem do zapalniczek (butan).
MK Parzenie kawy w Syphonie Krok 3

Krok 4

Gdy woda przemieści się z dolnego do górnego naczynia i osiągnie temperaturę 90°C wsyp kawę MK Cafe Fresh. Barista rekomenduje szczególnie do parzenia w syphonie kawy jednorodne MK Cafe Fresh , Colombia Supremo, Costa Rica SHB lub mieszanki MK Cafe Fresh Absolute Aroma czy Complete Taste.
MK Parzenie kawy w Syphonie Krok 4

Krok 5

Dokładnie ją zamieszaj, aby wszystkie cząstki kawy nasiąknęły. Odczekaj 30 sekund i ponownie zamieszaj.
MK Parzenie kawy w Syphonie Krok 5

Krok 6

Po około minucie parzenia kawy wyłącz palnik pod syfonem do kawy.
MK Parzenie kawy w Syphonie Krok 6

Krok 7

Po chwili kawa zacznie spływać do dolnej części.
MK Parzenie kawy w Syphonie Krok 7

Krok 8

Po zakończonej filtracji wyjmij górną cześć syfonu.
MK Parzenie kawy w Syphonie Krok 8

Krok 9

Przelej przygotowaną w syphonie kawę do ogrzanych filiżanek.
MK Parzenie kawy w Syphonie Krok 9

Jak czyścić syphon?

W celu wyczyszczenia syphonu należy z górnej części urządzenia wyrzucić pozostałości po zmielonej kawie. Należy nie robić tego nad koszem, ponieważ razem z drobinkami kawy wypadnie także filtr. Należy rozkręcić filtr i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie należy dokładnie umyć górną i dolną część urządzenia, również pod bieżącą, ciepłą wodą. W przypadku trudno dostępnych miejsc można użyć gąbki lub szczoczteczki. NIE NALEŻY ZMYWAĆ SYPHONU W ZMYWARCE!
MK Syphon

Syphon

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel