SMAK KAWY – CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ?
Smak kawy – co powinieneś wiedzieć?
Wszyscy wiemy, jak smakuje kawa. Ten smak i aromat naprawdę trudno pomylić z czymkolwiek. Ale czy możemy nazwać poszczególne jego elementy, ustalić jego pochodzenie? Umówmy się na początku, że jeden, ogólny „smak kawowy” nie istnieje. To, czego doświadczamy, pijąc kawę, to najprościej połączenie setek różnych aromatów o różnym nasileniu. I w tym miejscu problem robi się skomplikowany, prawda? Spróbuję Wam go wyjaśnić w łatwy sposób.
Smak
kawy a jej aromat
Jedni uwielbiają słodycz kawy, inni – przeciwnie – gorycz albo
kwasowość. Pierwsi preferują jej łagodność, drudzy z kolei jej
moc i intensywność. Najogólniej smak kawy kojarzymy ze
określeniami „słodka”, „gorzka”, „kwaśna”, ewentualnie
„słona”. To są smaki, które występują w każdej kawie –
tylko w różnym natężeniu. Do tego dochodzą nuty aromatyczne –
orzechy, czekolada, wanilia albo nawet skórka pieczonego chleba.
W
tym miejscu ścieżka się jednak kończy i dalej idą wyłącznie
wtajemniczeni – miłośnicy kawy, bariści, kiperzy, wszelkiego
rodzaju fachowcy, którzy potrafią rozpoznawać poszczególne nuty
aromatycznie i potrafią ocenić jakość profilu
aromatyczno-smakowego. Na ten profil składają się takie parametry
jak intensywność, jakość kawowego body czy finisz.
Co wpływa na smak kawy?
Ogromny wpływ na smak kawy ma proces prażenia. W zielonych ziarnach znajduje się zaledwie kilka albo kilkanaście związków aromatycznych. Natomiast kawa, która opuszcza piec prażalniczy posiada ich kilkaset. W tym momencie warto zwrócić uwagę na świeżość. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że w ziarnach, która miesiącami stoją na półce sklepowej albo w naszej kuchni – intensywność smaku i aromatu drastycznie spada. Jeśli chcecie rzeczywiście poczuć poszczególne nuty aromatyczne kawy i jej indywidualny charakter, powinniście wybierać wyłącznie świeżo paloną. Dla smaku kawy ważne są również świeże mielenie czy odpowiednio dobrana metoda parzenia. Nie możemy jednak zapominać o tym jaki wpływ na bukiet kawowy ma terrior.
Smak kawy a miejsce
pochodzenia
Terrior to całokształt warunków naturalnych i
klimatycznych, w których uprawiana jest kawa Najogólniej można
powiedzieć, że to środowisko, w którym rośnie i dojrzewa. Kawy
pochodzące z poszczególnych obszarów geograficznych, krajów, a
nawet pojedynczych regionów mają swój indywidualny charakter.
Twierdzi się ogólnie, że kawy z Ameryki Południowej
charakteryzują się delikatnością i słodyczą, ziarna z Azji
intensywnością oraz nutami przypraw, z kolei Afryka posiada
cytrusowe i kwiatowe aromaty oraz orzeźwiającą kwasowość. W
przypadku Arabik (lepsza jakościowo i bogatsza smakowo niż Robusta)
miejsce pochodzenia ma gigantyczny wpływ na charakter kawy.
Ile smaków ma kawa? Popularne
Smaki
No właśnie, a ile właściwie smaków może mieć kawa? Podstawowe
smaki jak wspomniałem powyżej są cztery: „kwaśny”, „słodki”,
„gorzki”, „słony” (albo pięć, jeśli zgodzimy się, że
istnieje oddzielny od słonego smak „umami”) – wyczuwamy je
przy pomocy receptorów zlokalizowanych na języku. Natomiast to, co
tworzy bukiet kawowy to aromaty, czyli lotne związki aromatyczne,
które są odbierane przez nasze receptory zlokalizowane w nosie i
gardle. Przyjmuje się, że w prażonych ziarnach kawowca znajduje
się nawet do 100 różnych lotnych związków aromatycznych (czyli
nawet więcej niż winie). To jedna z największych wartości, jeśli
chodzi o produkty spożywcze. Żeby wydobyć te aromaty niezbędne
jest odpowiednie prażenie ziaren, które potrafią przeprowadzić
tylko doświadczone palarnie. O unikatowym charakterze każdej kawy
decyduje więc natężenie poszczególnych smaków, a także ilość
i rodzaj aromatów, które im towarzyszą. To połączenie, które
decyduje o charakterze naszej kawy.
Koło
smaków, czyli jak opisać smak kawy
Smaki i aromaty kawy przedstawia się zwyczajowo za pomocą „koła
smaków”, które w dużym skrócie pokazuje nuty smakowe i
aromatyczne, które możemy znaleźć w naszej filiżance. Widzimy
więc dobrze kojarzące się z kawą aromaty „karmelizowane” a
więc czekolady, orzechów, karmelu, miodu czy najogólniej
„wypieków”. Widzimy również oryginalne aromaty „palone”,
kojarzące się z różnego rodzaju przyprawami, cygarami, tytoniem,
zapachem świeżego pieczywa, zapachami żywic. Ale w kawie możemy
znaleźć również mniej oczywiste aromaty owocowe – szlachetne
cytrusowe czy jagodowe, a także kwiatowe, a nawet ziołowe. Profil
smakowo-aromatyczny kawy uzależniony jest od występowania
poszczególnych nut aromatycznych oraz ich nasilenia i głębi.
Kawa
origins – naturalna kawa z plantacji
Szczególnie silnie wyjątkowe aromaty kwiatowe, cytrusowe, jagodowe
albo korzenne możemy wyczuć w Arabikach, które pochodzą z jednego
regionu albo konkretnej plantacji. To tak zwane kawy
origins,
których właściwości są pochodną warunków klimatycznych, typu
gleby, metod zbioru, a nawet sposobów obróbki ziaren. Te kawy
bardzo często uprawiane są w naturalnych ekosystemach, w otoczeniu
innych roślin, drzew owocowych, a nawet przypraw, które nie
pozostają bez wpływu na charakter owoców kawowca. Usytuowanie
plantacji na dużych wysokościach sprawia, że zbiory najczęściej
przeprowadza się ręcznie. To sprawia, że kawa jest w pełni
naturalna, posiada najczęściej wysoką jakość i bogaty smak.
Każdy aromat, który wydobywamy z naparu opowiada osobną historię
o miejscu, w którym kawa dojrzewa.
Czy
da się poprawić smak kawy?
Na smak kawy możemy wpływać na różne sposoby. Pierwszy z nich
stosowany jest już na etapie prażenia w palarni albo manufakturze i
polega na wyborze odpowiedniego profilu palenia ziaren. Kolejne
decyzje stoją już po stroni użytkownika. Jednak w przypadku kaw
origins nie należy chyba mówić o poprawianiu smaku. Te kawy
posiadają swój osobisty, indywidualny smak, który nie wymaga
żadnego ulepszania. Możemy oczywiście wedle preferencji używać
mleka, cukru albo różnego rodzaju syropów przeznaczonych do kawy.
Możemy przygotowywać na ich bazie drinki kawowe. Ale cała
tajemnica kaw jednorodnych tkwi w tym, aby postępować z ziarnami w
odpowiedni sposób i wybierać właściwe metody parzenia, które
potrafią wydobyć z kawy, to co w niej cenne i wartościowe. Warto
pamiętać, że ogromny wpływ na intensywność i wyrazistość
naparu ma również świeże mielenie – tuż przed zaparzeniem.
Kawy z różnych regionów świata trzeba po prostu poznawać –
szukać swoich indywidualnych smaków i aromatów. Próbowanie
kolejnych egzotycznych kaw, doświadczanie ich subtelnych nut
aromatycznych, eksperymentowanie z różnymi metodami parzenia –
uwierzcie mi, to sprawia ogromną frajdę!
Autor: Łukasz Mitura