Darmowa dostawado punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
PRZYGOTOWANIA KAWY - ESPRESSO, AMERICANO, LATTE, CAPPUCCINO...
2023-12-06

PRZYGOTOWANIA KAWY - ESPRESSO, AMERICANO, LATTE, CAPPUCCINO...

W menu każdej restauracji i kawiarni znajdziesz kilka, a nawet kilkanaście różnych rodzajów kawy. Do najczęściej serwowanych należą espresso, cappuccino czy latte macchiato. Aby przekonać się, jak pyszna może być odpowiednia mieszanka kawy i mleka, warto spróbować także jej innych rodzajów, takich jak flat white, mocha czy kawa po wiedeńsku. Czym się one od siebie różnią i jak przygotować każdą z nich?

Aromatyczne kawy na bazie espresso

Choć sposobów przygotowywania kawy jest naprawdę wiele, w Europie najbardziej cenione są kawy przygotowywane na bazie mocnego i aromatycznego espresso. Samo espresso to mała (25-30 ml), mocna i wyrazista kawa, której głównym zadaniem jest szybkie postawienie osoby pijącej na nogi. Jednak dodając do niej w odpowiednich proporcjach wodę lub podgrzane mleko, można szybko stworzyć pyszne i aromatyczne napoje. Jednym z nich będzie cappuccino, czyli kawa na bazie espresso z dużą ilością podgrzanego mleka i puszystą, kremową pianką na wierzchu. Bardzo podobnym rodzajem kawy, różniącym się jedynie ilością mleka i grubością spienionej warstwy, jest klasyczne latte oraz latte macchiato serwowane w wysokiej szklance. Nieco mocniejsza odmiana to flat white. Jest to kawa stworzona na bazie podwójnego espresso z dodatkiem gorącego mleka, które jednak nie powinno być zbytnio spienione, jeśli faktycznie ma pozostać „flat” (płaskie). Americano to z kolei czarna kawa, która powstaje z rozcieńczenia espresso gorącą wodą w różnych proporcjach. Espresso z bitą śmietaną na wierzchu nazywane jest espresso Con Panna, natomiast z dodatkiem czekolady i bitej śmietany posypanej kakao - kawą po wiedeńsku.

Czekoladowe kawy dla miłośników słodyczy

Wielu miłośników słodyczy uwielbia kawy stworzone z połączenia espresso i gorącej czekolady. Najbardziej znaną z nich jest mocha – do espresso dodawana jest czekolada w proszku bądź w syropie, a następnie gorące mleko i bita śmietana. Rzadziej spotykana odmiana, mocha breve, zamiast mleka i bitej śmietany zawiera podgrzaną mieszankę mleka i śmietanki. Jeszcze innym rodzajem kawy z dodatkiem czekolady jest marocchino, czyli espresso z dodatkiem kakao lub syropu czekoladowego oraz niewielkiej ilości spienionego mleka na wierzchu.

Kawy tylko dla pełnoletnich

Kawa po irlandzku, corretto czy freddo, to kawy z dodatkiem alkoholu, choć jego ilość w takiej filiżance jest niewielka. Kawa po irlandzku, jak na ten kraj przystało, to espresso z dodatkiem podgrzanej whiskey, brązowego cukru i schłodzonej kremowej śmietanki 30%. Z kolei corretto, do którego również dodaje się whiskey (lub inny alkohol, np. brandy czy koniak), może zawierać spienione mleko. W niektórych barach podaje się kawę oraz alkohol osobno, dzięki czemu każdy kawosz może sam zdecydować o ilości mocniejszego trunku w swoim napoju.

Smakowe i kofeinowe wariacje na temat kawy

Dla osób, które lubią smak espresso, ale nie potrzebują aż tak mocnego pobudzenia, szczególnie polecane jest lungo, czyli tak zwane „przedłużone” espresso. To po prostu espresso, które jest zaparzane przy użyciu większej ilości gorącej wody, dzięki czemu zamiast 25-30 ml ekstraktu otrzymuje się go niemal dwa razy więcej. Takie „długie” espresso jest mniej intensywne w smaku przy zachowaniu głębokiego aromatu i tej samej dawki kofeiny. Przeciwieństwem lungo jest ristretto – dosłownie jeden łyk mocnego i wyrazistego espresso. Bardzo ciekawymi wariacjami smakowymi są na przykład romano czy kawa z miodem. Romano to w skrócie espresso z dodatkiem skórki cytrynowej lub sokiem cytrynowym – propozycja dla miłośników mniej słodkich, ale za to bardzo intrygujących połączeń smakowych. Kawa z miodem może być miłą odmianą na zimowe popołudnia, a dodatek spienionego mleka na wierzchu jedynie podkreśla naturalną słodycz i kremowy charakter miodowego espresso. Natomiast w letnie dni dobrym wyborem dla miłośników kawy będzie freddo - wyszejkowane podwójne espresso z kostkami lodu oraz cukrem.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel