Darmowa dostawa od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
PRZYBĄDŹ, CZARNA SIŁO CZYSTA! – O MOCY KAWY. CO OZNACZA JEJ INTENSYWNOŚĆ?
2023-12-07

PRZYBĄDŹ, CZARNA SIŁO CZYSTA! – O MOCY KAWY. CO OZNACZA JEJ INTENSYWNOŚĆ?

Ziarna kawy nie od razu po ich zerwaniu z krzewów trafiają do Twojej ulubionej filiżanki. Proces przygotowania ziaren ma duży wpływ na to, jaki finalnie smakuje przygotowany z nich wywar, jakim aromatem się charakteryzuje, a także czy pozostawia po sobie duży posmak goryczki. W kawie liczy się również jeszcze jeden aspekt, mianowicie - jej intensywność. Pojawiają się zatem pytania o to, jak zrobić mocną kawę, jakie są stopnie jej intensywności i czy wpływ na finalny smak mają różne stopnie palenia ziaren?

Proces wypalania kawy, a intensywniejszy smak - prawda, czy mit?

Nie bez powodu mówi się, że proces palenia ziaren wpływa na intensywność smaku. Pojawia się zatem pytanie: która kawa jest mocniejsza - z ziaren jasno, czy ciemno palonych? Wbrew pozorom im ciemniej wypalane jest ziarno, tym niższy poziom kofeiny będzie zawierać. Proces ten decyduje jednak o znacznie większej liczbie czynników mających wpływ na finalny efekt, takich jak smak, aromat, wyczuwalna słodycz lub goryczka, ewentualne nuty smakowe i poziom kwasowości. Warto jednak pamiętać o jednej zasadzie - jeśli kawa z dużą ilością kofeiny, która pobudza do działania i daje największy zastrzyk energii, jest Twoją ulubioną, wypróbuj kawę ziarnistą India Plantation o dużym poziomie intensywności lub MK Fresh Espresso - kawę mocno pobudzającą.

Mocna kawa ziarnista, czyli jaka?

Wyróżnia się cztery stopnie wypalania ziaren, od których zależy, jak mocna kawa ziarnista trafia do finalnego Klienta:

  1. Palenie jasne - ziarna wypalane tą metodą uzyskują jasnobrązowy odcień i charakteryzują się najwyższym poziomem zawartości kofeiny. Jeśli zatem Twoim wyborem jest naprawdę bardzo mocna kawa, szukaj ziaren wypalanych w niewielkim stopniu.
  2. Palenie średnie - ciemniejszy odcień brązu ziaren, mocniejszy aromat, niższy poziom kofeiny to cechy charakterystyczne dla kaw wypalanych w temperaturze sięgającej około 210 stopni Celsjusza.
  3. Palenie średnio ciemne - ziarno o jeszcze ciemniejszym zabarwieniu, niż to wypalane w stopniach opisanych powyżej, zawiera znacznie mniej kofeiny, dlatego nie zapewnia dużego zastrzyku energii. Jego atutem jest mocniejszy, bardziej wyrazisty smak.
  4. Palenie ciemne - ten stopień wypalania ziaren zapewnia im bardzo intensywny aromat, lecz moc takiej kawy jest daleka od tych wymienionych powyżej.

Stopnie mocy kawy - czy istnieje jedna klasyfikacja?

Stopnie mocy kawy nie są w żaden sposób oficjalnie i jednoznacznie sklasyfikowane. Jest to raczej kwestia subiektywnych doznań względem całego asortymentu, jaki oferuje jedna marka. Każda firma dla potrzeb własnych i potrzeb Klientów przygotowuje taką skalę, co ułatwia wybór kawy i manewrowanie pomiędzy różnymi mieszankami, kawami jednorodnymi, również pod kątem ich pochodzenia i mocy wypalania ziaren. W przypadku kaw MK Fresh opracowaliśmy własną pięciostopniową skalę intensywności. 

Produkty o pierwszym i drugim stopniu intensywności charakteryzują się delikatnym smakiem. Trzeci stopień to kawy wyważone, zbalansowane, o głębokim smaku. Czwarty i piąty stopień to kawy, których intensywność wyczuwa się zarówno w smaku, jak i w aromacie.

Moc kawy - oznaczenia

Każda marka posługuje się swoją własną skalą, aby w klarowny i zrozumiały sposób określić moc kawy - oznaczenia stosowane w MK Fresh znajdują się na każdym opakowaniu kawy, dlatego wybór produktu dopasowanego do własnego gustu i upodobań nie sprawi żadnego problemu. Warto pamiętać jednak o tym, iż intensywność to nie tylko subiektywne odczucia, ale i inne kwestie wpływające na efekt finalny, czyli proces uprawy ziaren, sposób ich palenia oraz metoda stosowana do parzenia kawy. Eksperymentowanie w celu uzyskania filiżanki kawy idealnej jest zatem jak najbardziej wskazane.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel