Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
METODY PARZENIA KAWY - KTÓRA NAJLEPSZA?
2023-12-06

METODY PARZENIA KAWY - KTÓRA NAJLEPSZA?

Przygotowanie kawy może stanowić niesamowitą przygodę, gdyż sposobów na jej przyrządzenie jest naprawdę wiele. Można bowiem zastosować jedną z wielu metod, dzięki którym kawa nabiera wyjątkowego charakteru. Co więcej, każda z technik może również wpłynąć na intensywność smaku, zawartość kofeiny, a nawet na konsystencję kawowego body. Wśród dostępnych metod wyróżnia się techniki tradycyjne oraz te mniej spotykane, które nadają się do różnych rodzajów kaw i pomogą wydobyć z ziaren, mielonej czy rozpuszczalnej kawy to, co najlepsze.

Ekspres ciśnieniowy - istotne wskazówki

Jedną z metod, która wydaje się bardzo prozaiczna, jest ta wykorzystująca ekspres ciśnieniowy. Wbrew pozorom właściwy dobór kawy i sposób jej przygotowania może sprawić, że kawa z ekspresu nabierze całkiem odmiennego wymiaru. Jak zatem wydobyć pełnię smaku i aromatu za pomocą wspomnianego ekspresu? Do przygotowania perfekcyjnej filiżanki espresso należy zastosować arabikę, która sprawi, że zaparzony napój zachwyci wyjątkowo intensywnym posmakiem. Taka kawa ukoronowana delikatną pianką nie znika w mgnieniu oka, dzięki czemu cieszy oczy, podniebienie i pobudza zmysły. Korzystając z ekspresu, można posłużyć się już zmieloną kawą. Pasjonatom poleca się jednak samodzielne mielenie ziaren z pomocą właściwie dobranego młynka. Świeżo mielone ziarna zawsze smakują lepiej i pozwalają wydobyć z kawy to, co najlepsze. Miłośnicy parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym powinni zastosować drobno zmieloną kawę.

Ekspres przelewowy/dripper - jak wpływa na smak kawy?

W kolejnej metodzie parzenia kawy stosuje się ekspres przelewowy. W tym przypadku najlepszym wyborem będzie kawa z jednego gatunku ziaren. Arabika sprawdzi się tutaj idealnie. Do zaparzania kawy w sposób przelewowy można również wykorzystać inne urządzenia, dzięki którym smak i aromat wydobywający się z energetycznego napoju jest jeszcze bardziej dosadny i wyczuwalny. Ostateczny smak zależy jednak od ilości wody, proporcji kawy, stopnia zmielenia ziaren i czasu poświęconego na proces parzenia. Warto poeksperymentować, by wypracować metodę najlepszą dla siebie i swojego podniebienia.

Drugim sposobem parzenia kawy jest dripper, który również ułatwia zastosowanie metody przelewowej. Jest to klasyczna technika, opierająca się przede wszystkim na wykorzystaniu filtra w postaci stożka wykonanego ze szkła, porcelany, czy metalu. Istnieją również tańsze, alternatywne drippery stworzone z plastiku. Kawę umieszcza się w stożku, a następnie zalewa wodą, która stopniowo przepływa przez urządzenie, wydobywając tym samym z kawy jej najcenniejsze walory smakowe i aromatyczne. Ważne, by podczas stosowania drippera wyposażyć się w ziarna kawy najwyższej jakości.

Kawiarka - idealna do blendów. Sposób przygotowania kawy.

Kawiarka to bardzo proste akcesorium, które cieszy się ogromną popularnością we Włoszech, na Węgrzech, czy w Portugalii. Przybiera zarówno niewielkie kompaktowe rozmiary, jak i znacznie większe gabaryty, umożliwiające zaparzenie stosownej ilości kawy. Co ważne, urządzenie to nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności obsługi. Nie ma również praktycznie żadnych ograniczeń pod względem rodzaju kawy stosowanej do zaparzenia pożądanego napoju. Wystarczy pamiętać o tym, aby do wysokości zaworka w urządzeniu wlać gorącą wodę, całe sitko uzupełnić kawą i pod żadnym pozorem jej nie ubijać. Najlepsze będą kawy typu blend, które stanowią połączenie ziaren zapewniających intensywny smak espresso. Najlepiej samodzielnie zmielić ziarna kawy, jednak większość dostęĻnych kaw mielonych jest już przystosowana pod kątem stopnia mielenia, dlatego w razie potrzeby można postawić na gotowy produkt.

Aeropress - pyszna kawa w kilka minut

Kolejnym godnym polecenia urządzeniem jest aeropress. To jeden z najnowszych rodzajów gadżetów służących do parzenia pysznej kawy. Akcesorium składa się z kilku kluczowych elementów, do których należy zaliczyć tłok, sitko, filtr i cylinder. Najlepiej do tego typu urządzenia nadają się kawy mielone z jasno palonych ziaren. Napój przyrządzony z pomocą tej nieskomplikowanej aparatury pozwala uzyskać niezwykle wyrazisty smak połączony z klarownym aromatem, a intensywność kawy postawi każdego na nogi i doda energii. Urządzenie to jest proste w obsłudze, jego budowa nie sprawia problemów w użytkowaniu, a wielkość samego gadżetu sprawia, że można go zabrać ze sobą wszędzie - do pracy, na wyjazd, w podróż. Nie zajmuje dużo miejsca, dlatego sprawdzi się zarówno w dużych kuchniach, jak i tych o ograniczonej przestronności.

Frenchpress - francuski wynalazek do parzenia grubo mielonej kawy

Frenchpress to gadżet cieszący się uznaniem nie tylko na terenie Francji, ale także w Wielkiej Brytanii i Danii. W ciągu kilku minut z pomocą tego urządzenia można uzyskać świeżo parzoną kawę i delektować się jej cudownym smakiem oraz kuszącym aromatem. Dużym atutem tego akcesorium jest możliwość separacji fusów od zaparzonej kawy, do czego służy zamontowane sitko z tłokiem. Francuska praska świetnie sprawdzi się w przypadku kaw przeznaczonych do espresso, ale również tych stosowanych przy metodach przelewowych.

Syfon - doceniana metoda parzenia

Nie bez powodu syfon również cieszy się dużą popularnością wśród pasjonatów kawy. Do jego budowy wykorzystano dwie szklane kolby, palnik i statyw. Decydując się jednak na to urządzenie, należy pamiętać o tym, iż uzyskanie pożądanego efektu będzie wiązało się z dozą cierpliwości i oczekiwania. Kawa przygotowywana w syfonie charakteryzuje się klarownością przypominającą herbatę oraz subtelnie ożywczym smakiem, dlatego warto poczekać na finalny rezultat. Sama konstrukcja urządzenia przypomina poniekąd aparaturę eksperymentalną rodem z laboratorium. Ważne, by akcesorium utrzymać w czystości po każdym parzeniu, gdyż ewentualny brud w zaparzaczu do kawy może wpłynąć na jakość napoju i jego walory smakowe.

Cold brew - kawa na zimno?

Cold brew należy do metod parzenia kawy, w której nie stosuje się gorącej wody, jak to bywa w przypadku pozostałych rozwiązań. Co więcej, czas oczekiwania na finalny efekt może trwać nawet kilka godzin, dlatego sposób ten nie należy do najpopularniejszych. Jest to jednak opcja, która sprawdzi się w sezonie letnim, kiedy orzeźwienie w postaci chłodnego energetyzującego napoju może wpłynąć pobudzająco na cały organizm. Kawa z tego urządzenia charakteryzuje się niskim poziomem kwasowości i dużą zawartością kofeiny. Do przygotowania kawy najlepiej zastosować ziarna jasno wypalane, przykładowo te o etiopskim pochodzeniu. Efekt pysznej kawy będącej rezultatem powolnego macerowania ziaren sprawi, że już po kilku łykach poczuje się różnicę między kawą na gorąco a przygotowaną z pomocą cold brew.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel