KOPI LUWAK. CZY TO FAKTYCZNIE NAJLEPSZA I NAJDROŻSZA KAWA NA ŚWIECIE?
Z czego słynie znana na całym świecie kawa luwak? Z pewnością ewenement, jakim jest wspomniana kawa, zasłynął z bardzo naturalnego sposobu obróbki, w którym główną rolę odgrywają luwaki, czyli zwierzęta żywiące się ziarnami kawowca. Owoce konsumowane przez cywety ( bo takim również mianem określa się przedstawicieli tego gatunku) przedostają się przez cały układ trawienny zwierzęcia, a soki trawienne rozpuszczają skórkę i miąższ. Niestrawione pestki wydalone przez luwaki są zbierane i wykorzystywane jako coffee luwak - jedna z najsłynniejszych i najbardziej znanych kaw na całym świecie.
Co wyróżnia kawę kopi luwak?
Z pewnością jedną z najistotniejszych kwestii mających wpływ na niebagatelną popularność tejże kawy jest sposób, w jaki powstaje. W jej produkcji ogromny udział mają wspomniane wyżej cywety, które żywią się owocami kawowca, a wydalane przez nie ziarna są zbierane i sprzedawane jako kawa o słodkim, nawiązującym do nuty czekoladowej i karmelowej smaku. Mówi się, że kawa zaparzona z takich ziaren jest pozbawiona goryczy i kwasowości. Jedyne, czego można spodziewać się po kawie z tychże ziaren, jest słodki, wyjątkowy smak.
Kopi luwak to najdroższa kawa świata z odchodów. Cena mówi sama za siebie, czy jednak szerzony wokół niej marketing i promocja mają w sobie więcej z prawdy, czy z mitu? O ile początkowo kawa ta rzeczywiście powstawała z najwyższej jakości ziaren, które w warunkach naturalnych zwierzęta samodzielnie selekcjonowały i wybierały na swój posiłek, tak teraz sytuacja wygląda nieco inaczej. Na Filipinach, w Chinach, Wietnamie - wszędzie tam, gdzie popularność wspomnianej kawy jest dobrze znana, tworzone są farmy, w których hoduje się cywety i karmi się je ziarnami kawowca. Niestety ich jakość jest wątpliwa, a i gatunek pozostawia wiele do życzenia. Wśród ziaren znajdują się bowiem zarówno Arabika, jak i Robusta i wiele innych, które ze względu na niską jakość nie zostały dopuszczone do sprzedaży w standardowej odsłonie.
Jak kopi luwak trafiła do Europy?
Do pojawienia się wspomnianej kawy w Europie przyczynił się Tony Wild - podróżnik, który usłyszał o oryginalnie pozyskiwanej kawie i postanowił przywieźć ją z odległego Zachodu. Przedstawił ją jako ciekawy fenomen, który cieszy się dużą popularnością i być może warto zainteresować się nim również na kontynencie europejskim. Swoim odkryciem wzbudził niemałą sensację, która zwiększyła popyt na wspomniany produkt, a to z kolei przełożyło się na znaczny wzrost cen. Na rynku zaczęła rosnąć popularność nowego produktu, którym stała się kopi luwak. Cena za kg sięga nawet dwóch tysięcy złotych i jest nie tylko towarem deficytowym, ale i luksusowym. Średnia roczna produkcja wynosi około 50 ton, co dla jednych może wydawać się dużą, dla innych małą liczbą. Oprócz samego, oryginalnego procesu obróbki i produkcji ciężko jednak liczyć na to, że wspomniana kawa, przynajmniej w zdecydowanej przewadze, jest produktem całkowicie naturalnym, ekologicznym, wysokogatunkowym.
Jak przygotować kawę luwak?
Osoby, które mimo wszystko chcą dowiedzieć się, jak smakuje wspomniana kawa, z pewnością zastanawiają się, jak przygotowywana jest kopi luwak. Jak parzyć taki wywar i jakich proporcji użyć? Przyjmuje się, iż do zaparzenia kawy z odchodów cywety stosuje się 10 gram drobno zmielonych ziaren i 170 ml wody. Wodę po zagotowaniu należy odstawić, aż uzyska temperaturę w granicach 82 - 92 stopnie Celsjusza. Aby uzyskać optymalny smak i aromat kawy, proces parzenia powinien wynosić około 40 - 50 sekund.
Decydując się na zakup omawianej kawy warto upewnić się, że pochodzi ze sprawdzonego źródła, od producentów stawiających na ekologiczny, zrównoważony rozwój, którzy traktują zwierzęta w odpowiedni sposób i nie oszukują na jakości oferowanej kawy. Zdarza się bowiem, iż w sprzedaży znajduje się kawa o nazwie luwak, jednak na opakowaniu nie widnieje żadna informacja, iż pochodzi właśnie ze wskazanej formy obróbki ziaren. Niektórzy dodają również zwykłe ziarna do oferowanych kaw, by sztucznie zwiększyć ich wagę.