Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
KAWY Z ETIOPII - CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJĄ? JAKI GATUNEK WYBRAĆ?
2023-12-06

KAWY Z ETIOPII - CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJĄ? JAKI GATUNEK WYBRAĆ?

Etiopia plasuje się na szóstym miejscu pod względem ilości eksportowanej kawy na całym świecie. Kilkusetletnia tradycja i kultura kawy, które rozwijają się w tym kraju od IX wieku, przyczyniły się do powstania licznych plantacji zajmujących się uprawą przede wszystkim Arabiki. Smaki etiopskich kaw nawiązujące zazwyczaj do nut cytrusowych mają swoich fanów na całym świecie. Jest to bez porównania jedna z najlepszych kaw ceniona za wyjątkowy smak kształtowany mikroklimatem charakterystycznym dla geograficznego położenia Etiopii.

Ręcznie zbierane ziarna z etiopskich plantacji

Sięgając po filiżankę świeżo zaparzonej etiopskiej kawy, należy mieć na względzie, iż tylko około 15% z wszystkich upraw pochodzących z tamtego kraju jest efektem pracy nowoczesnych i zaawansowanych pod względem technologicznym, profesjonalnie zorganizowanych plantacji. Pozostałe zbiory pochodzą z niewielkich, ręcznie zbieranych upraw, które następnie są poddawane obróbce na sucho. Ziarna - z powodu braku dodatkowych środków finansowych - są całkowicie naturalnym produktem, bez oprysków i sztucznych nawozów, pestycydów, czy dodatkowych systemów nawadniania. To sprawia, że zbiory są naturalne i wysokiej jakości. Ogromne doświadczenie, często przekazywane z pokolenia na pokolenie, dodatkowo wpływa na jakość i obfitość zbiorów, cenionych za właściwości wprost z natury.

Regiony uprawy etiopskiej kawy

Istnieje kilka kluczowych regionów Etiopii, w których można spotkać się z uprawą kawy. Jednym z nich jest region Harrar, w którym kawa naturalnie dojrzewa na plantacjach, a następnie jest ręcznie zbierana i suszona na słońcu. Naturalna metoda przyczynia się do powstania charakterystycznego smaku kawy nawiązującego do owoców leśnych. Z kolei jej złocisty kolor sprawia, że często określa się ją kawą bursztynową. Unikalny profil smakowy jest powodem, dla którego mimo trudności w transporcie i eksporcie ziaren, podejmuje się trudy podróży w celu dostarczenia jej na odpływające na inne kontynenty statki.

Wyborny smak można również uzyskać po zaparzeniu kaw z regionu Yirgacheffe, który z kolebką kawy i jej uprawą jest kojarzony bardziej niż Harrar. Obróbka ziaren opiera się tutaj na myciu ziaren, ich suszeniu i prażeniu na otwartym słońcu, dzięki czemu filiżanka kawy zaparzona z tych ziaren jest mocna i intensywna, a wyczuwalny smak cytrusów i moreli idealnie komponuje się z mocnym aromatem i wysokim poziomem kwasowości.

Złożony bukiet smakowy jest natomiast cechą charakterystyczną kaw z ziaren uprawianych w regionie Sidamo. Tereny te bogate są z różnorodne gleby, co wpływa na sposób uprawy, jak i efekt finalny ziaren Arabiki dojrzewających na tutejszych plantacjach. Uprawy opierają się na dwóch podstawowych metodach obróbki, mianowicie fully-washed i sun-dried. W przypadku tej pierwszej złożoność bukietu smakowego kawy zwiększa jej unikatowość, dlatego ceniona jest ona w wielu zakątkach świata i sprowadzana przez miłośników etiopskiego aromatu.

Będąc koneserem kaw o niskim poziomie kwasowości, warto postawić na kawy palone z ziaren pochodzących z regionu Limu. Ich zbalansowany smak jest efektem panującego na tych ziemiach mikroklimatu charakterystycznego dla plantacji położonych na wysokości wynoszącej minimum 1100 m.n.p.m. Na walory smakowe ma również wpływ metoda mycia, którą stosuje się w procesie obróbki ziaren.

Klasyfikacja ziaren z etiopskich plantacji

W zależności od tego, jakiej jakości są ziarna z danej plantacji, poddaje się je innej obróbce. W przypadku ziaren o najmniejszej liczbie defektów suszy się je na tak zwanych łożach afrykańskich, czy na betonowych patio. Jeśli natomiast jakość ziaren jest niska, wtedy ich suszenie odbywa się zazwyczaj bezpośrednio na ziemi. W Etiopii klasyfikacja ziaren pod względem ich jakości jest unormowana prawnie i składa się z sześciu stopni, w których najlepszym jest stopień pierwszy o liczbie defektów wynoszących maksymalnie trzy. Stopień szósty to ziarna, w których liczba defektów wynosi 100 - 153. Kawy najwyższej jakości z pierwszej i drugiej kategorii określa się mianem speciality. Kawy z kategorii 3-6 to kawy commercial. Tylko te dwa rodzaje przeznaczone są do eksportu zagranicznego.

Sposoby parzenia etiopskiej kawy

Decydując się na filiżankę etiopskiej kawy, warto również wcześniej zastanowić się nad metodą jej przygotowania, by wydobyć z niej najwięcej smaku i aromatu. Jedną z takich metod jest french press, do której nadają się grubo zmielone ziarna. Dobry sposobem będzie także zastosowanie kawiarki, dzięki której intensywność smaku dojrzałych owoców będzie wyraźnie wyczuwalna. Bardzo dobrze smakuje także kawa etiopska przygotowana w ekspresie przelewowym. Jej cechami charakterystycznymi w takim przypadku jest niskie body, ale i wyczuwalny smak przypraw i cytrusów. Jedną z zalet etiopskich ziaren jest to, iż można zastosować je w wielu sposobach zaparzania kawy i eksperymentować z ich smakiem, który za każdym razem będzie niepowtarzalny, lecz charakterystyczny dla ziaren z etiopskich plantacji.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel