KAWY BRAZYLIJSKIE - CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJĄ? JAKI GATUNEK WYBRAĆ?
Słysząc hasło „brazylijska kawa”, zmysły prawdziwego kawosza od razu podpowiadają mu, że mowa o klasycznej kawie. Co trzecie ziarenko na świecie pochodzi właśnie z Brazylii, dlatego też dobra kawa kojarzona jest z tym południowoamerykańskim krajem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że brazylijska kawa dzieli ma różne odmiany, dzięki czemu odkrywając jej warianty smakowe, możesz wybrać się w pyszną i aromatyczną podróż po górzystych regionach kawowego giganta, jakim jest Brazylia.
Dlaczego brazylijska kawa jest tak dobra?
Niezależnie od odmiany czy regionu upraw kawa z Brazylii uznawana jest za najpopularniejszą i jedną ze zdecydowanie najsmaczniejszych na świecie. Z czego to wynika? Wyjątkowy smak brazylijskich kaw to przede wszystkim zasługa ukształtowania terenu i warunków klimatycznych panujących w tym kraju, a szczególnie w jego południowej części. Żyzna gleba, gorące i wilgotne powietrze oraz idealna wysokość górskich terenów to zaledwie kilka czynników gwarantujących znakomite warunki do uprawy krzewów kawowca. Powyżej 900 m n.p.m. uprawy nie są narażone na ataki różnych chorób, a tereny wulkaniczne są wolne od pestycydów. Dzięki temu Brazylia ma odpowiednie warunki do produkcji pysznej, aromatycznej kawy i doskonale je wykorzystuje.
Prawdziwy brazylijski smak
Brazylijczycy – podobnie jak Europejczycy – cenią sobie kawę mocną, klasyczną, często także słodką. Właśnie z tego powodu większość ziaren uprawianych w Brazylii trafia na rynek europejski, gdzie jest świeżo wypalana i parzona w najróżniejszych formach – jako klasyczne espresso, mleczne cappuccino, fantazyjne latte macchiato czy mocne americano. Brazylijska kawa ziarnista charakteryzuje się pełnym, harmonijnym smakiem o niskiej kwasowości, dzięki czemu stanowi idealną bazę do przygotowania każdego rodzaju kawy. Można ją parzyć w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce czy w sposób klasyczny, dodać do niej ulubione dodatki, a i tak będzie zachwycać swoim bogatym bukietem i niepowtarzalnym aromatem. Dla prawdziwych kawoszy istotne są także konkretne odmiany kaw brazylijskich. Poznajmy je nieco bliżej.
Yellow Bourbon – kremowa konsystencja i naturalna słodycz
Wyjątkowa odmiana brazylijskiej arabiki, jaką jest Yellow Bourbon, to kawa bardzo wysoko ceniona przez ekspertów i amatorów klasycznej aromatycznej kawy. Niska kwasowość i naturalna metoda obróbki nadają kawie Yellow Bourbon słodycz, w której można wyróżnić nuty smakowe kwiatów, orzechów, czekolady i wiśni. Krzewy kawy Yellow Bourbon rosną na stromych zboczach kawowego regionu Brazylii – Minas Gerais. Owoce kakaowca wyróżnia jednak nie tylko wyjątkowy smak, ale także wygląd – w wyniku mutacji zyskały one żółty, a nie klasyczny czerwony odcień.
Brazil Santos – uniwersalna arabica ceniona przez baristów
Odmiana brazylijskiej arabiki Santos to kawa znana na całym świecie dzięki swojemu uniwersalnemu bukietowi, minimalnej kwasowości i naturalnej słodyczy. Dobrze wyważona i harmonijna kawa Santos to idealny wybór na co dzień, a wyczuwalne aromaty mlecznej czekolady i orzecha laskowego powodują, że stanowi doskonałą bazę do stworzenia każdego rodzaju kawy. Uprawiana jest nad oceanem w pobliżu São Paolo. Ziarna suszone na gorącym słońcu charakteryzują się głębią, którą doceni każdy amator pysznej kawy.
Mogiana – klasyka gatunku
Region Mogiana ma jedne z najlepszych warunków klimatycznych do uprawy krzewów kawowca w całej Brazylii. Dzięki temu wywodząca się stamtąd kawa charakteryzuje się najbardziej klasycznym, brazylijskim smakiem i wyjątkowymi, naturalnie słodkimi aromatami czekolady, orzechów, miodu oraz karmelu. Sucha metoda obróbki sprawia, że brazylijska Mogiana to kawa o niskiej kwasowości i zrównoważonym smaku, który stanowi idealną bazę zarówno pod klasyczne espresso, jak i pod różne mleczne wariacje.
Cemorrado – niezwykła kompozycja ziaren dla smakoszy
Odmiana brazylijskiej kawy Cemorrado to kompozycja wybranych ziaren z dwóch regionów upraw: Mogiana oraz Cerrado. Połączenie najlepszych cech smakowych tych dwóch obszarów doprowadziło do stworzenia mistrzowskiej mieszanki, która zachwyci największych amatorów brazylijskiej kawy. Dzięki odpowiednim proporcjom kompozycja kawy Cemorrado może uwypuklać na przykład wyraźniejsze nuty czekoladowe, jak Brazil Chocolate albo miodowe jak Brazil Honey. Ta odmiana będzie więc idealnym wyborem dla miłośników naturalnej słodyczy kawy.