KAWOWY SŁOWNICZEK – JUŻ NIE MUSISZ NIE WIEDZIEĆ!
Gatunki ziaren, rodzaje serwowanych kaw, sposoby przygotowywania tego energetycznego napoju, jak i wiele innych kwestii związanych z kawą to szeroka tematyka, która dorobiła się swojego żargonu w świecie baristycznym. Wiele z tych słów, określeń i zwrotów może być niezrozumiała, szczególnie dla osób początkujących, które dopiero niedawno odkryły w sobie pasję do poznawania świata kawy. Poniżej przedstawiamy kilka podstawowych pojęć, którymi warto operować w baristycznej rzeczywistości.
Barista - co to znaczy?
Udając się do kawiarni, czy restauracji, z pewnością nieodłącznym elementem w menu jest przygotowywana przez tajemniczą osobę - barista - co to znaczy? Kim jest ta osoba, a co najważniejsze, jak stać się profesjonalnym baristą? Nie bez powodu mówi się, iż barista jest artystą, który swoim ogromnym zasobem wiedzy w tematyce kawy, jej przygotowywania i serwowania jest mistrzem. Słowo “barista” jest określeniem wywodzącym się z języka włoskiego. To osoba, która przygotowuje wszelkiego rodzaju napoje, w tym w szczególności te na bazie espresso, takie jak latte, czy cappuccino. Aby zostać profesjonalistą w tym fachu, umieć perfekcyjnie nalewać mleczną piankę, dbać o właściwe proporcje kawy, wody, stworzyć wręcz artystyczny napój pełen balansu, harmonii i równowagi, konieczne jest ukończenie eksperckich kursów, które przygotowują do pełnienia wspomnianego zawodu w najlepszych lokalach. Kursy baristyczne nie należą do tanich, jeśli jednak zależy komuś na renomie i prawdziwej sztuce połączonej z pasją, poczuciem estetyki, dobrym smakiem i technicznym przygotowaniem, warto zainwestować w swoją przyszłą pracę!
Blend - co to znaczy?
Blend to słowo popularne wśród pasjonatów kawy. Jest to termin wywodzący się z języka angielskiego i w wolnym tłumaczeniu oznacza mieszankę ziaren charakteryzującą się nietuzinkowym, idealnie skomponowanym smakiem i aromatem. Ziarna pochodzą najczęściej z różnych krajów i kontynentów, jednak odpowiednie proporcje pozwalają na wydobycie z nich tego, co najlepsze. Jeśli zatem ziarna pochodzące z jednej plantacji potrzebują uzupełnienia o interesujące akcenty smakowe czy aromatyczne, tworzenie takich mieszanek dostępnych w sprzedaży jest opcja idealną dla miłośników harmonii i balansu.
100 Arabica - co to znaczy?
Kawa 100 Arabica - co to znaczy? Czy taka kawa to wysokiej jakości produkt, który zachwyca swoimi walorami smakowymi? Czy warto sięgnąć po filiżankę tej kawy? Arabica jest określeniem gatunku ziaren, które po zaparzeniu wyzwalają swoje najlepsze atuty i właściwości. To jeden z najstarszych i najszlachetniejszych gatunków znany na całym świecie. Jego uprawa nie należy do najłatwiejszych, lecz efekt finalny jest zdecydowanie wart trudu włożonego w uprawę tychże ziaren. Miejscem ich pochodzenia jest Etiopia, Kawa zaparzona z ziaren Arabici jest zdecydowanie łagodniejsza niż znana z wyższej zawartości kofeiny Robusta.
Medium roast - co to znaczy?
W baristycznym żargonie nie brakuje różnych słów i zwrotów znanych profesjonalistom w tym fachu. Należy do nich również określenie medium roast - co to znaczy? To sposób prażenia kawy należący do trójstopniowej skali. Wspomniana metoda to palenie ziaren na średnio - ziarna nabierają brązowej barwy, mogą być również pokryte niewielką ilością lepkiej substancji, którą są olejki eteryczne. Tak przygotowane ziarna nadają się do zaparzenia wyjątkowej, zbalansowanej w smaku i aromacie kawy, w której wyczujesz orginalne nuty pochodzenia ziaren. To najpopularniejszy sposób ich palenia ziaren. Wśród kaw, które prażone są tą metodą, są m.in. Brazil Cemorrado Hazel, czy Tanzania Peaberry AB.