Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
KAWA RISTRETTO – CO TO JEST? JAK WYGLĄDA PRZEPIS? TAJNIKI WŁOSKIEJ KAWY
2023-12-07

KAWA RISTRETTO – CO TO JEST? JAK WYGLĄDA PRZEPIS? TAJNIKI WŁOSKIEJ KAWY

Ristrettocoffee” - brzmi bardzo elegancko i dystyngowanie. Charakteryzująca się mocnym i intensywnym smakiem kawa to “mała czarna” - w dosłownym znaczeniu tych słów. Intensywna esencja świeżo zaparzonego ristretto to kwintesencja smaku, która znana wśród włoskich smakoszy kawy robi furorę także poza granicami tamtego kraju. Filiżanka ristretto zyskuje na popularności. Czym jednak różni się od znanego espresso i dlaczego zachwyca smakiem i aromatem? 

Ristretto - jaka to kawa?

Mała wielka kawa - właśnie takim mianem ochrzczono ten aromatyczny, mocny napój, który zaskarbił sobie serca Włochów, ale nie tylko. Gęsta konsystencja, bardzo intensywny smak i zdecydowanie mniejsza objetość, niż w przypadku epsresso to właśnie ristretto - jaka to kawa? To dosłownie jeden niewielki łyk, czyli jedna z najmniejszych na świecie kaw. Zapewnia błyskawiczne pobudzenie, a dzięki maksymalnej redukcji wody w filiżance pozostaje wyłącznie kwintesencja smaku i aromatu, jaki można uzyskać z ziaren świeżo mielonej kawy. Nieodzownym elementem towarzyszącym tak przygotowanej kawie jest szklaneczka wody, z której pomocą można złagodzić bardzo intensywny posmak w ustach. Objętościowo jedna porcja ristretto zazwyczaj wynosi około 20 ml na filiżankę.

Jak przygotować wyjątkowo pyszne Ristretto?

Do przygotowania filiżanki ristretto stosuje się zarówno Arabikę, jak i Robustę, czy mieszankę tych dwóch gatunków ziaren. Najlepszym sposobem na jej przyrządzenie jest zastosowanie ekspresu kolbowego. Jeśli jednak nie jesteś posiadaczem takiego urządzenia, możesz posłużyć się równie dobrze ekspresem automatycznym. Idealną kawą do przygotowania ristretto będzie ta, którą na co dzień stosuje się do espresso, czyli np. MK Fresh Espresso 1kg ziarno. Do wykonania ristretto konieczne jest zastosowanie zmielonych ziaren kawy o takiej samej gramaturze, jak w przypadku espresso. Średnia ilość, jaką można zastosować, to około 7-9 gram kawy na jedną filiżankę. Kawę należy umieścić w sitku, a sam proces ekstrakcji powinien zająć około 15 sekund. Niewielka ilość kawy to esencja, którą należy serwować w podgrzanych filiżankach.

Ristretto, a espresso - jakie są główne różnice między nimi?

Ristretto, a espresso - czy można rzetelnie i obiektywnie porównać ze sobą te dwie kawy? Espresso to niepodważalnie hit i nazwa, która jednoznacznie kojarzy się z Włochami i niewielką filiżanką mocnego, intensywnego naparu. Jego bogaty smak i niebywały bukiet aromatyczny charakteryzuje się słodko - gorzkim smakiem i subtelną, delikatną konsystencją. Znane i cenione za swoje atuty espresso niczym jednak nie ustępuje ristretto, czyli jego “skróconej wersji”, jak utarło się mówić we Włoszech. “Caffe corto” - bo tak we Włoszech potocznie nazywa się ristretto, wymaga znacznie krótszego czasu do przygotowania. To z kolei przekłada się na mniejszą zawartość kofeiny i subtelniejszy, mniej gorzki smak, który wspomniany związek mocno intensyfikuje. Do przyrządzenia obu napojów stosuje się taką samą ilość ziaren, jednak przepuszcza się przez nie inną ilość wody. W przypadku espresso finalny napar może mieć około 35ml, podczas gdy ristretto to około 15-20ml.. 

Espresso, czy ristretto - którą filiżankę wybierzesz?

Podsumowując, ristretto charakteryzuje się większą subtelnością smaku, mniej wyczuwalną goryczką, bardziej słodkawym posmakiem. Jego barwa jest zdecydowanie bardziej ciemna, wręcz czekoladowa. Małą czarną wyróżnia również mniejszy stopień kwasowości (choć w tym przypadku duże znaczenie ma także rodzaj ziaren, jakich użyjemy oraz czas parzenia) i kofeiny, dzięki czemu zwolennicy delikatniejszych nut smakowych i aromatycznych znacznie chętniej sięgną właśnie po ristretto.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel