KAWA PO WŁOSKU – CZYLI KRÓTKA HISTORIA WŁOSKIEJ KAWY. JAKIE SĄ JEJ RODZAJE?
Czym jest prawdziwa włoska kawa? Trudno wyobrazić sobie Włocha, który każdego dnia nie sięgałby po filiżankę swojej ulubionej kawy. To pewnego rodzaju tradycja, rytuał towarzyszący im na co dzień. Prawdziwa włoska kawa smakuje najlepiej właśnie we Włoszech - jako pyszny dodatek do śniadania, w niewielkiej kawiarence przesyconej włoską kulturą, mentalnością, sposobem bycia. To właśnie tam, szczególnie w okolicznościach pięknej pogody, kawa smakuje wyśmienicie. Jak jednak doszło do tego, że kawa stała się pewnego rodzaju symbolem Włoch?
Najlepsza włoska kawa - krótka historia z espresso w tle
Nie jest tajemnicą, iż kawa wywodzi się z Etiopii - to właśnie tam doceniono jej unikatowe właściwości, nauczono się pielęgnacji kawowych krzewów i troski o ziarno, które po zalaniu wrzątkiem uwalniało skrywane w środku aromaty i smaki. Wspomniane walory docenili Włosi, którzy zaczęli kształcić się w sztuce przygotowywania kawy do perfekcji. Ich głównym przyczynkiem w kawowym świecie było espresso, stosowane kolejno jako baza do wielu innych rodzajów kaw znanych obecnie na każdym kontynencie.
Włoskie wynalazki w kawowej rzeczywistości
Wspomniane espresso to najlepsza włoska kawa, która swoją wyjątkowością zyskała uznanie nie tylko na terenie Włoch. Do lat 30. XX wieku zachwycano się jej smakiem wyłącznie w miejskich kawiarenkach, jednak kryzys i czas związany z wojenną zawieruchą zniweczył plany o porannej kawie poza domem. Właśnie wtedy Alfonso Bialetti wymyślił kawiarkę - niewielką maszynkę, która umożliwiła parzenie kawy w sposób zbliżony do tej uzyskiwanej z ekspresu kolbowego. Od tej pory Włosi przygotowywali ją również samodzielnie w swoim domowym zaciszu.
W historii kawy zapisał się także Luigi Bezzara, który w 1901 roku skorzystał z dobrodziejstw przemysłowego inwentarza i stworzył ekspres umożliwiający zamocowanie w nim kolby z kawą. Patent ten odkupił następnie Desidero Pavoni, który zaczął produkować na szerszą skalę przeznaczone do użytku komercyjnego ekspresy kolbowe. Był to jednak dopiero początek eksperymentowania, gdyż kolejną wersję ekspresu - znanego pod kątem konstrukcji do dzisiaj - był model produkowany przez włoską firmę należącą do Giuseppe i Bruno Bambi. Ekspres wyposażony w tłok, który doprowadzał do niego wodę pod wysokim ciśnieniem i przepuszczał przez kolbę ze zmieloną kawą, był ekspress wyprodukowany w 1938 roku przez włoską markę należącą do Achille Gaggia. To urządzenie sprawiło, że espresso przybrało jeszcze bardziej wykwintną formę dzięki delikatnej cremie unoszącej się na powierzchni tego energetycznego napoju.
Włoskie kawy - rodzaje, czyli historii ciąg dalszy
Espresso pije się solo w towarzystwie szklaneczki wody. Może również służyć jako baza do przygotowania innych specjałów, jakimi są włoskie kawy - rodzaje, które wymienia się najczęściej, to caffe latte i cappuccino.
Dobra włoska kawa stanowiąca klasykę w baristycznym świecie to caffe latte. Została ona wymyślona przez Amerykanina, który jednak swoją wiedzę zdobywał w kolebce kawowej kultury - we Włoszech. Nie sposób nie wspomnieć tutaj również o caffe latte macchiato, co w wolnym tłumaczeniu oznacza “splamione mleko”. To kawa, w której przygotowaniu również stosuje się dużą ilość mleka stanowiącego bazę, a po ściankach szklanki, w której się znajduje, powoli wlewa się espresso.
Mówiąc o rodzajach włoskiej kawy należy koniecznie wspomnieć o cappuccino. Z jego powstaniem wiąże się wiele domysłów i legend, a jedna z nich nawiązuje do nazwy tego wyśmienitego napoju i kieruje uwagę na zakon Kapucynów po włosku określanych mianem “Capuchin”. Kaptur, którym zwieńczone są mnisze szaty, to właśnie “cappuccino”. Z kolei ich kolor aż do złudzenia przypomina barwę espresso zmieszanego z mlekiem. Przypadek? W każdej historii jest ziarenko prawdy.