Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
KAWA ORGANICZNA – CZYM KAWA BIO RÓŻNI SIĘ OD KLASYCZNEJ?
2023-12-07

KAWA ORGANICZNA – CZYM KAWA BIO RÓŻNI SIĘ OD KLASYCZNEJ?

Wiele firm z branży spożywczej stara się o coraz bardziej ekologiczne uprawy, oferując produkty organiczne. Co stoi za takimi decyzjami? Przede wszystkim coraz większa świadomość konsumentów, którzy ze względu na chęć zminimalizowania szkód w środowisku decydują się na produkty pochodzące z upraw bio lub oznakowane certyfikatami fair trade. Takie certyfikaty gwarantują wyższą jakość towarów, eliminują wykorzystanie szkodliwych substancji podczas produkcji i gwarantują sprawiedliwy łańcuch dostaw. Jak to wygląda w przypadku kawy organicznej?

Kawa ekologiczna – uprawa i plantacje

Oznaczanie kawy jako bio lub organic wiąże się szeregiem kryteriów, które muszą być spełnione podczas uprawy i obróbki ziaren. Certyfikaty produkcji ekologicznej są przyznawane wtedy, kiedy wszystkie wymogi zostaną spełnione i firma przejdzie pozytywną weryfikację. Co to oznacza w praktyce?

Kawa organiczna uprawiana jest bez użycia środków chemicznych, a plantacja, która stara się o takie oznaczenia, musi wykazać, że przez ostatnie 3 lata, w produkcji nie były wykorzystywane nawozy chemiczne ani pestycydy. Dzięki temu nie powoduje szkodliwych skutków dla środowiska, a także ma lepsze właściwości odżywcze przy konsumpcji. Certyfikaty produkcji ekologicznej oznaczają też ręczną obróbkę zbiorów, bez użycia maszyn, a dodatkowo prowadzona jest selekcja ziaren. Ostatnim elementem niezbędnym do przyznania certyfikatu bio są odpowiednie warunki pracy, czyli tzw. sprawiedliwy handel, odpowiednie wynagrodzenia i stosowania się do kodeksu pracy. Wpisanie się na listę plantacji organicznych oznacza także regularne kontrole i badania ziaren pod kątem ekologicznej uprawy.

Czy kawa bio smakuje inaczej niż standardowa kawa?

Wiele czynników ma wpływ na smak i wyrazistość aromatów kawy. Sposób obróbki ziaren, różne metody wypalania, grubość zmienienia ziaren, rodzaj parzenia, a nawet sama woda – zmienność tych wszystkie czynników powoduje, że z tych samych ziaren można przyrządzić espresso, które będzie miało różną kwasowość czy wyczuwalne inne nuty smakowe. Nawet największym miłośnikom kawy trudno będzie wyczuć różnicę między klasyczną kawą a kawą organiczną, ale polecamy przetestować na sobie, czy w danym gatunku kawy można wyczuć różnicę z certyfikatem i bez. Metoda parzenia, która idealnie nadaje się do testów smakowych, to alternatywne sposoby, które można łatwo przygotować też w domu. Chemex i drip na pewno sprawdzą się do takich testów.

Jakie są korzyści z kupowania kawy ziarnistej bio?

Rosnący popyt na produkty ekologiczne ma wpływ na rozwój rynku spożywczego w tym kierunku. Certyfikowana żywność jest zazwyczaj droższa, ponieważ droższa jest uprawa ekologiczna. Minimalizowanie użycia tańszych substancji chemicznych na plantacjach i gospodarstwach rolnych ma pozytywny lub przynajmniej neutralny wpływ na środowisko. Wybierając produkty bio, a w tym ekologiczną kawę, wspieramy dobre praktyki zarówno dla planety, jak i dla nas samych. Certyfikaty bio zapewniają zdrowsze, lepszej jakości produkty, ale również dbają o uczciwy handel i warunki pracy.

Jakie certyfikaty i oznaczenia są na opakowaniach kaw organicznych?

Na rynku kawowym jest kilka rozpoznawanych oznaczeń certyfikatów ekologicznych, które możesz znaleźć na opakowaniach kawy bio. Do najbardziej popularnych należą:

Rainforest Alliance – oznaczenie nadawane przez organizację pozarządową, która wspiera ochronę środowiska naturalnego. W ramach propagowania zrównoważonego rozwoju rolnictwa certyfikuje produkty zbożowe i kawowe, dbając o odpowiednie warunki pracy dla osób zatrudnionych na plantacjach.

Fair Trade – certyfikat skupiony na szerzeniu idei Sprawiedliwego Handlu. Nadawany jest lokalnym farmerom i małym firmom, których funkcjonowanie przyczynia się do zmniejszania ubóstwa i budowania równych relacji w handlu międzynarodowym.

UTZ – międzynarodowy program certyfikacji kawy i herbaty. Takie oznaczenie na opakowaniu kawy to gwarancja, że produkt uzyskany został w odpowiedzialny sposób bez szkody dla środowiska i spełnia standardy ekologicznej uprawy oraz odpowiednich warunków do pracy.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel