Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
KAWA OMNIROAST - CZYM JEST I JAK POWSTAJE?
2023-12-07

KAWA OMNIROAST - CZYM JEST I JAK POWSTAJE?

Czy masz swoją ulubioną metodę parzenia, na którą decydujesz się praktycznie za każdym razem, gdy przygotowujesz filiżankę czarnego energetyzującego napoju? Jeśli tak, możesz nazwać się szczęściarzem! Z pewnością wiesz, jaka kawa sprawdzi się najlepiej w przypadku Twojej ulubionej metody. Wiele osób jednak nie ma pojęcia, która kawa ziarnista będzie idealnym rozwiązaniem w zastosowaniu danego urządzenia - kawy z ekspresu, chemexa, kawiarki, frenchpressa, dripa.. Czasem po prostu nie można się zdecydować wyłącznie na jeden sposób jej przygotowania. W takiej sytuacji świetnie sprawdza się kawa omniroast? Co to jest i dlaczego sprosta wymogom każdej metody parzenia?

Kawy omniroast - dlaczego są tak uniwersalne?

Wśród pasjonatów kawy nie brakuje takich, którzy każdego dnia lubią inaczej przyrządzić sobie filiżankę pysznego napoju, delektować się bogatą feerią smaków i aromatów, zróżnicowaną intensywnością naparu, gęstym lub subtelnym body. Każda metoda przygotowania kawy wymaga innego urządzenia. Z kolei dany rodzaj sprzętu, jego parametry techniczne i rytuał przyrządzania kawy wymaga innego poziomu palenia ziaren, dzięki czemu smaki i aromaty są tak odmienne. Ciężko bowiem porównać smak intensywnego espresso lub cold brew z ciemno palonych ziaren z napojem przyrządzonym z ziaren wypalanych na jasno stosowanych w cup tastingu.

Jeśli nie jesteś znawcą kawy i zastanawiasz się, które ziarna będą optymalnym rozwiązaniem dla każdej metody, postaw na kawy omniroast!

Jak wypala się kawę omniroast?

Kawa omniroast - dlaczego jest idealna? Bez problemu zastosujesz ją podczas przyrządzania kawy w dowolny sposób. Możesz zatem zaopatrzyć się w jedno opakowanie ziaren, które sprawdzi się uniwersalnie bez względu na to, na jaką kawę masz ochotę - przygotowaną metodą przelewową czy ciśnieniową.

Wypalanie ziaren odbywa się na dwa sposoby. Jeden z nich opiera się na krótkim czasie palenia ziaren, jednocześnie utrzymując wysoką temperaturę w całym procesie. Jak ta metoda wpływa na finalny smak naparu? Oczywiście metoda parzenia ma tutaj duży wpływ na doznania dla podniebienia, jednak trzeba przyznać, że ziarna palone tą metodą będzie cechować wysoki poziom kwasowości.

Druga metoda opiera się na odwrotnych wartościach zastosowanych podczas wypalania ziaren. Roaster utrzymuje niską temperaturę prażenia, ale jednocześnie wydłużeniu ulega czas poświęcony na wypalenie ziaren. Niski poziom kwasowości, jaki uzyskuje się w tej metodzie, doceniany jest przez baristów, którym mogą łatwiej poradzić sobie z wydobyciem wyjątkowego smaku napoju.

Jak zmielić kawę omniroast?

Uniwersalność, jaką cechują się kawy omniroast, doceniana jest nie tylko przez baristów, ale także przez miłośników kawy, którzy samodzielnie przygotowują ją w swoim domu.

Omniroast drobno mielona będzie odpowiednia do espresso, a także napojów mlecznych i bezmlecznych przyrządzanych na jej bazie. Mowa tutaj chociażby o doppio, latte itp. Zastosujesz ją w kawiarce, ekspresie automatycznym lub kolbowym. Ziarna średnio mielone nadają się z kolei do metod przelewowych, takich jak dripper lub aeropress. Z kolei kawa grubo mielona to opcja, którą zastosujesz w french pressie.

Charakterystyka smaku

Średnio wypalane ziarna omniroast mogą charakteryzować się dużym lub zbalansowanym poziomem kwasowości. Jej wyczuwalność w smaku zależy bowiem od metody wypalania, sposobu parzenia i umiejętności baristy przygotowującego kawę.

Dobrze przyrządzony napar będzie jednak charakteryzował się subtelnym, delikatnym, ale wyrazistym smakiem, w którym wyczuwalne będą nuty smakowe i aromatyczne ziaren. W zależności od tego, skąd pochodzą ziarna, w napoju wyczujesz orzechowe, czekoladowe, cytrusowe, kwiatowe akcenty.

Jakie kawy mogą pełnić rolę omniroast i nadają się do różnych metod parzenia? Jedną z nich może być Brazil Chocolate 1kg ziarno - zastosujesz ją bez obaw w kawiarce, frenchpressie i dripperze. Inną propozycją jest Guatemala las Capuchinas 250g ziarno, którą przyrządzisz w kawiarce, dripperze i ekspresie ciśnieniowym.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel