Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
KAWA DOPPIO - CZYM JEST I JAK JĄ ZROBIĆ?
2023-12-07

KAWA DOPPIO - CZYM JEST I JAK JĄ ZROBIĆ?

Kawa doppio, czyli podwójne espresso jest napojem zapewniającym ogromny zastrzyk energii. Jego znaczenie w historii kawy ma jednak znacznie odleglejsze korzenie, a zastosowanie kawy doppio jako bazy do praktycznie każdego rodzaju przygotowywanej kawy świadczy o bezprecedensowej przewadze tego napoju nad innymi. Jego jedna filiżanka jest bowiem podstawą w niemal wszystkich znanych Ci wariacjach kawowych, w tym latte, americano, flat white i wielu innych. Kawa doppio - co to właściwie oznacza? Jaka jest jej historia? Jak się ją przygotowuje?

Doppio - co to za kawa? Krótka historia

Co to jest doppio? O ile przez lata espresso górowało na stołach miłośników tego napoju, tak wszystko uległo diametralnej zmianie w pierwszej połowie XX wieku. To właśnie wtedy Włosi rozpoczęli przygotowywanie tak zwanej kawy crema. Z kolei w Stanach Zjednoczonych, a dokładniej w jednej z kawiarni znajdujących się na terenie stanu Waszyngton, klientom zaczęto serwować podwójne espresso, czyli espresso doppio. Kawa doppio zaczęła robić furorę, a moda na mocniejszy napój zaczęła drobnymi krokami pojawiać się także w amerykańskich domach - nie tylko na salonach. W taki oto sposób miłośnicy kawy rozsmakowali się w doppio, traktując ją niemalże jako codzienny rytuał w czystej wersji lub baza do innych sposobów przyrządzania tego napoju.

Doppio kawa, a espresso - różnice w przygotowaniu

Doppio - co to za kawa? W jej przygotowaniu bardzo dużą rolę odgrywają proporcje i zastosowane urządzenie. Jeśli w procesie powstawania naparu na co dzień korzystasz z ekspresu ciśnieniowego z kolbą, zazwyczaj do swojej dyspozycji będziesz miał kolbę z jedną lub dwiema wylewkami. Zwróć uwagę na samą kolbę. Ta pierwsza - pojedyncza - ze względu na swoją budowę nie umożliwia równomiernego przepływu wody przez zmieloną kawę. To z kolei oznacza, że smak i aromat nie będzie zrównoważony. Z kolei ekstrakcja z pomocą kolby z dwiema wylewkami pozwala na uzyskanie równomiernego naparu w postaci dwóch pojedynczych espresso. Jeśli zdecydujesz się na to, by obie porcje znalazły się w jednej filiżance, jako jedna, większa, mocniejsza kawa, uzyskasz espresso doppio, czyli właśnie napój, o którym tutaj mowa.

Kawa doppio - co ją charakteryzuje?

Co to jest doppio, już wiemy. Pojawia się jednak pytanie dotyczące wyglądu, ale i walorów smakowych wspomnianego napoju. Doppio kawa to napar o objętości od 30 do 60 ml. Najlepiej prezentuje się w filiżance, co również wpływa na estetykę serwowania i wizualny odbiór ekstraktu. Zwieńczeniem espresso doppio jest crema, czyli delikatna pianka będąca efektem ekstrakcji. Trzeba jednak zaznaczyć, że sama w sobie nie ma specjalnego smaku, dlatego przed wypiciem doppio kawy wymieszaj znajdujące się w niej aromaty i smaki, uwalniając tym samym ich maksymalny potencjał.

Idealne doppio - niezbędny sprzęt do jej przyrządzenia

Podstawą do przygotowania doppio kawy jest ekspres ciśnieniowy. Bez niego nie można uzyskać odpowiedniego ciśnienia w procesie ekstrakcji, które jest kluczowe w przyrządzaniu doppio. Pocieszeniem jest fakt, iż korzystać można z praktycznie każdego dostępnego ekspresu ciśnieniowego, również modeli przeznaczonych do użytku domowego.

Nie jest tajemnicą, iż najlepiej smakuje kawa zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren. By jednak cieszyć się bogatym bukietem smaku i aromatu, najlepiej kawę zmielić tuż przed przygotowaniem naparu. W tym celu warto zaopatrzyć się w młynek i kawę ziarnistą. O ile w przypadku ekspresu można postawić na sprzęt domowy, tak w kwestii młynka warto zainwestować w ten z wyższej półki, ponieważ doppio przyrządza się z drobno mielonej kawy.

Kawa ziarnista do doppio - jaką wybrać?

Co to jest doppio? Słowo tłumaczone z włoskiego na “podwójne” jest określeniem kawy, do której przygotowania stosuje się świeżo mieloną kawę. Mieszanka ziaren, na którą się zdecydujesz, zależy od Twoich osobistych upodobań i preferencji smakowych. Najczęściej jednak miłośnicy tego napoju sięgają po kawy ziarniste brazylijskie (np. Brazil Crema 1kg ziarno) lub gwatemalskie (np. Guatemala Las Capuchinas 250g ziarno), które przywodzą na myśl skojarzenia z aromatami czekolady i karmelu.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel