KAWA DLA NASTOLATKA - OD ILU LAT MOŻNA PIĆ KAWĘ?
Kawa — aromatyczny napój o niezrównanym smaku, jest powszechnie ceniony na całym świecie. Każda filiżanka zawiera kofeinę, czyli alkaloid roślinny, który można znaleźć w co najmniej 63 różnych gatunkach roślin rozsianych po całym globie — od liści krzewu herbacianego, przez ostrokrzew paragwajski mate, nasiona kawy, aż po zarodki nasion koli. Nie bez powodu kawa jest tak bardzo ceniona — kofeina, która jest jej głównym składnikiem, pobudza nasze ciała i umysły.
Różne rodzaje kawy mogą zawierać od 30 do 200 miligramów kofeiny na filiżankę, podczas gdy herbata zazwyczaj dostarcza od 15 do 87 miligramów, w zależności od gatunku i metody parzenia. A co z kawą dla nastolatków? Czy powinniśmy pozwolić naszym nastolatkom na codzienną konsumpcję kawy?
Co o spożywaniu kawy przez nastolatków mówią eksperci?
Głosy ekspertów w temacie spożywania kawy przez nastolatków są zdecydowanie zróżnicowane. Niektórzy sugerują, że umiarkowane spożycie kawy nie powinno stanowić zagrożenia, podczas gdy inni podkreślają możliwe negatywne skutki zdrowotne, zwłaszcza w kontekście rozwijającego się organizmu. Kofeina, choć bezpieczna dla większości dorosłych, może powodować zaburzenia snu, przyspieszone bicie serca, zwiększony poziom lęku oraz problemy z koncentracją u młodszych ludzi.
Rekomendacje dotyczące spożycia kofeiny przez dorosłych i dzieci są oczywiste. Zdrowi dorośli powinni spożywać nie więcej niż 400 do 450 miligramów kofeiny dziennie, zgodnie z wytycznymi m.in. Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Dla dzieci dawka powinna być znacznie niższa — nie przekraczać 2,5 miligrama na kilogram masy ciała na dobę. Amerykańska Akademia Pediatrii sugeruje jeszcze bardziej rygorystyczne ograniczenia — nie zaleca spożywania produktów zawierających kofeinę dzieciom poniżej 12 roku życia. Natomiast dla nastolatków między 12 a 18 rokiem życia, zalecane jest, aby ich spożycie kofeiny nie przekraczało 100 miligramów dziennie, co odpowiada mniej więcej jednej małej filiżance kawy. Ustalone normy pokazują, że należy podchodzić do spożycia kawy przez młodzież z umiarem i świadomością.
Jakiego rodzaju kawę powinni spożywać nastolatkowie?
W związku z ograniczeniami dotyczącymi spożycia kofeiny przez nastolatków warto zwrócić uwagę na rodzaj kawy, który wybierają. Kawa z mniejszą zawartością kofeiny, taka jak kawa biała, latte czy cappuccino może być odpowiednim wyborem. Również kawa zbożowa, która nie zawiera kofeiny, może być alternatywą dla tradycyjnej czarnej kawy ziarnistej.
Ciekawym faktem jest, że stopień wypalenia ziaren kawy może wpływać na zawartość kofeiny. Wbrew powszechnym przekonaniom, kawy ciemniej palone zawierają nieznacznie mniej kofeiny niż te jasno palone. Podczas procesu palenia część kofeiny jest bowiem wytrącana. Warto również wziąć pod uwagę spożywanie kawy rozpuszczalnej, ponieważ cechuje się ona mniejszą zawartością kofeiny niż kawa ziarnista czy kawa mielona.
Region zbioru również ma wpływ na zawartość kofeiny, choć różnice nie są tak znaczne jak w przypadku stopnia palenia. Kawa arabica, pochodząca głównie z Ameryki Łacińskiej i Afryki, zawiera mniej kofeiny niż kawa robusta, która jest zazwyczaj uprawiana w Azji i Afryce.
Podsumowując, młodzież powinna wybierać kawy z mlekiem, zbożowe lub te z mniejszą zawartością kofeiny, takie jak arabica. Należy również pamiętać, że najważniejsza jest umiarkowana konsumpcja, niezależnie od rodzaju kawy i stopnia wypalenia ziaren.
Jakiego rodzaju metodę parzenia wybierać?
Wybór metody parzenia kawy nie jest obojętny dla zawartości kofeiny w naparze. Każda z wymienionych technik — ekspres ciśnieniowy, ekspres przelewowy, kawiarka, French Press czy Aeropress — ma swoje specyficzne cechy wpływające na ostateczną zawartość kofeiny w przygotowanej kawie.
Ekspres ciśnieniowy, najczęściej stosowany w kawiarniach, generuje największą zawartość kofeiny, ze względu na krótki, ale intensywny kontakt wody z kawą pod wysokim ciśnieniem. Ekspres przelewowy, choć zapewnia dłuższy kontakt kawy z wodą, wytwarza napar z nieco mniejszą zawartością kofeiny.
Zarówno kawiarka, jak i French Press, generują napar o średniej zawartości kofeiny. W przypadku kawiarki wpływa na to stosunkowo krótki czas parzenia, a w przypadku French Press — umiarkowane ciśnienie.
Aeropress, z drugiej strony, oferuje najniższą zawartość kofeiny wśród wymienionych metod, ze względu na krótki czas ekstrakcji i niskie ciśnienie.
Wybierając metodę parzenia dla nastolatków, warto zwrócić uwagę na te, które dają napar z mniejszą zawartością kofeiny, takie jak Aeropress.
Czy kawa odwadnia i wypłukuje magnez z organizmu?
Istnieje pewne rozpowszechnione przekonanie, że kawa działa moczopędnie i może prowadzić do odwodnienia organizmu. Jednakże badania naukowe nie potwierdzają tego twierdzenia. Choć kofeina ma właściwości moczopędne, ilość zawarta w filiżance kawy nie jest wystarczająca, aby spowodować utratę płynów w stopniu prowadzącym do odwodnienia i utraty m.in. magnezu.