JEDNA KAWA WIELE NAZW. JEDNORODNA, ORIGINS, SINGLE ORIGIN. CZYM ONA JEST?
Pyszna kawa to pojęcie niezwykle subiektywne. W zależności od gustu, upodobań i podniebienia każdy może bowiem preferować inny smak i aromat. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować energetyzujący napój zgodny ze swoimi oczekiwaniami. W tym celu warto poznać różnice pomiędzy kawami parzonymi z ziaren Arabica, Robusty oraz mieszanek obu tych gatunków.
Kawa Arabica 100%
Czym charakteryzuje się kawa Arabica 100%? Nie jest tajemnicą, iż szlachetność tych ziaren zdominowała cały świat i sprawiła, że przygotowywana z nich kawa to jedno z najlepszych doznań dla podniebienia, na jakie można liczyć. Kawa z ziaren Arabica uznawana jest za wysokiej jakości, szczególnie ze względu na szlachetność tego gatunku kształtowaną przez bogactwo aromatów i smaków. Walory smakowe i aromatyczne kształtowane są przez unikatowy mikroklimat panujący w miejscu przeznaczonym pod uprawę kawowca. O ostatecznym smaku decydują również metody obróbki owoców kawowca, do których zaliczyć należy metodę wet/ washed, honey natural, pulped natural, dry/ natural. Na finalny aromat i smak ma zatem wpływ wiele czynników, do których należy zaliczyć również prażenie ziaren w manufakturze po ich uprzednim eksporcie do kraju docelowego.
Różnica pomiędzy ziarnami Arabica, a Robustą, jest znaczna i dotyczy nie tylko samego wyglądu ziaren, ale także warunków uprawy, odporności na choroby i zmienne warunki klimatyczne, czy nawet zawartością kofeiny. Arabica charakteryzuje się wydłużonymi, bardziej owalnymi ziarnami i niebiesko- zielonym zabarwieniu. Najbardziej optymalna temperatura do upraw ziaren Arabica to 15 - 24 stopnie Celsjusza, która występuje na terenach położonych na wysokości 1500 - 3000 m.n.p.m. Proces dojrzewania owoców na plantacjach, na których uprawiana jest Arabica, jest wolniejszy w porównaniu z Robustą, co przekłada się na bogatszy aromat i subtelniejszy smak. Plantacje gatunku Arabica wymagają znacznie większej uwagi i troski ze względu na ich obniżoną odporność na choroby i szkodniki. Istotną różnicą jest także zawartość kofeiny - Robusta wiedzie tutaj prym, gdyż jej ziarna zawierają aż dwa razy więcej kofeiny, niż ziarna Arabica.
Robusta 100 %
Jakie cechy posiada zatem Robusta 100%? Jej ziarna są znacznie mniejsze od ziaren Arabica, co można dostrzec gołym okiem. Mają również bardziej owalny kształt, a ich kolor może przybierać odcień delikatnej zieleni bądź szarości. Co więcej, uprawa tych ziaren należy do znacznie prostszych, gdyż nie jest tak wymagająca i pozostaje znacznie bardziej odporna na ewentualne drobnoustroje chorobotwórcze. Warunki klimatyczne potrzebne do założenia plantacji Robusty nie są wygórowane, co pozwala uprawiać ją na różnych kontynentach. Różnicę można wyczuć także w smaku. Kawa parzona z ziaren Robusty jest wyrazista i mocna, a jej smak nabiera nieco cierpkiego, gorzkawego charakteru. Wyróżnia się ponadto znacznie wyższym poziomem kofeiny, dlatego zapewnia większą dawkę energii na cały dzień.
Mieszanka Arabica + Robusta
Mieszanka Arabica + Robusta jest znacznie częściej spotykana, gdyż łączy w sobie korzyści obu rodzajów ziaren i pozwala zachować ceniony przez wielu balans smaku i aromatu. O finalnym efekcie decydują jednak proporcje, które mogą różnić się w zależności od mieszanki. Kawy ziarniste dostępne w sprzedaży, stanowiące blend obu gatunków ziaren, najczęściej serwowane są w proporcjach wynoszących od 70 do 90% ziaren Arabica. To oznacza, iż Robusta to zazwyczaj od 10 do 30% ziaren w opakowaniu. Każda mieszanka różni się smakiem i aromatem. Im więcej ziaren Arabica, tym subtelniejsze doznania dla podniebienia. Z kolei im większy udział ziaren Robusty, tym mocniejszy, bardziej gorzkawy napar.
Najlepiej nie eksperymentować z proporcjami i pozostawić tą kwestię ekspertom. Mają oni doświadczenie w kwestii doboru kaw i wiedzą, jak połączyć je ze sobą, by uzyskać najlepszy efekt. Wyrazisty smak i pyszna crema wieńcząca energetyzujący napój z dodatkiem mleka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Również większe proporcje Robusty wpłyną na przygotowanie intensywnego w smaku latte, którego podstawą jest właśnie mocny napar espresso.