Darmowa dostawa od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
JAK USTAWIĆ GRUBOŚĆ MIELENIA KAWY - KROK PO KROKU
2023-12-07

JAK USTAWIĆ GRUBOŚĆ MIELENIA KAWY - KROK PO KROKU

Drobno, średnio, grubo zmielona kawa - co to właściwie oznacza? Mielenie kawy może nastręczać problemów i dla wielu osób wydawać się kłopotliwe. Co więcej, poziom zmielenia może również zależeć od metody parzenia i wpływać na finalne aromaty i walory smakowe przygotowywanego napoju. Jak mielić kawę prawidłowo?

Grubość mielenia kawy do espresso

Najwięcej walorów smakowych i aromatycznych tkwi wewnątrz ziaren. Dlatego poddaje się je mieleniu, najlepiej tuż przed zaparzaniem, by wydobyć z nich to, co najlepsze. Tak samo jest w kwestii espresso, które przygotowuje się z pomocą ekspresu ciśnieniowego. Grubość mielenia kawy w tym przypadku jest bardzo wysoka, a finalny efekt przypomina pyłek. Korzystając ze specjalnej linijki / miarki do pomiaru drobinek ziaren przekonasz się, że grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego będzie wynosić 200-600 μm (mikrometrów), czyli najniższe możliwe wartości, jakie można uzyskać. Tym samym zmielone ziarna przybiorą konsystencję pudru lub bardzo drobnego piasku. Idealną kawą do espresso będzie MK Fresh Espresso 1kg ziarno.

Jak mielić kawę do kawiarki?

Kolejną popularną metodą do przygotowywania kawy są kawiarki. Wystarczy zaopatrzyć się w niewielkie urządzenie, które zabierzesz ze sobą wszędzie - także w służbową podróż lub na urlop. Jak zmielić kawę do kawiarki? Poziom zmielenia szacuje się w granicach 300 - 800 μm. Kawa będzie mieć zatem konsystencję nieco drobniejszą od cukru. Pod uwagę przy tej grubości mielenia brane są nie tylko walory smakowe, ale i kwestie technicznie. Zbyt drobne mielenie kawy do kawiarki może nawet doprowadzić do uszkodzenia urządzenia. Zatkana kawiarka nie będzie działać prawidłowo, a pod wpływem ciśnienia może ulec zniszczeniu, rozerwaniu, rozwarstwieniu - w zależności od materiału, z którego powstała. Świetną propozycją kawy do kawiarki będzie Brazil Yellow Bourbon 1 kg ziarno o niskiej kwasowości i wyrazistych kwiatowych nutach.

Mielenie kawy do drippera

W przypadku drippera mielenie kawy wpływa w dużym stopniu na strukturę napoju oraz jego intensywność. Jeśli zmielisz ziarna zbyt drobno, przedostaną się one przez filtr do naparu, co będzie wyczuwalne dla podniebienia. Jeśli zmielisz je zbyt grubo, ekstrakt nie nabierze wystarczającej mocy. Do drippera najbardziej nadaje się średnio mielona kawa o wartościach od 500 do 1300 μm. To poziom mielenia, który będzie optymalny także dla innych alternatywnych metod przelewowych stosowanych w parzeniu kawy. Zmielone ziarna przypominają grubością biały cukier. Jeśli chcesz cieszyć się idealną kawą z drippera, możesz rozsmakować się w naparze uzyskiwanym tą metodą z kawy Guatemala Las Capuchinas 250g ziarno.

Jak grubo zmielić kawę do french pressa?

French press cieszy się rosnącą popularnością, gdyż nadaje się do zaparzania nie tylko kawy, ale i herbaty. Początkowo niedoceniany, ze względu na brak wiedzy na temat jego stosowania oraz długi czas przygotowywania pojedynczej filiżanki kawy, znajduje coraz więcej zwolenników wśród początkujących, jak i obeznanych z tematem kawoszy. Zakres mielenia kawy dla tej metody jest dosyć szeroki - od 800 do 1500 μm, a efekt po zmieleniu ziaren przypomina grubością brązowy cukier. Propozycją kawy do french pressa jest Brazil Chocolate 1kg ziarno o czekoladowym smaku i słodkim aromacie.

Mielenie kawy do aeropressa

W przypadku aeropressa możliwości przygotowywania kawy, również pod względem grubości ich zmielenia jest naprawdę wiele. Ze względu na to, iż nie jest to metoda grawitacyjna, sam decydujesz o czasie parzenia kawy. Jak mielić kawę do aeropressa? Im drobniej zmielone ziarna, tym większą intensywnością będzie charakteryzować się uzyskany ekstrakt. Przyjmuje się jednak, że ziarna mielone są do momentu uzyskania wyniku w granicach 400 do 1000 μm. Po zmieleniu kawa będzie zatem przypominać drobne ziarenka cukru lub piasku.

Wybierz odpowiedni młynek!

Grubość mielenia kawy, a smak - czy te kwestie są od siebie zależne? Kawy drobno mielone są bardzo intensywne w smaku, mogą przypominać dosłownie “koncentrat” naparu, w którym z każdym kolejnym łykiem dopatrujesz się coraz to bardziej wyjątkowych nut smakowych.

Grubość mielenia kawy i smak mają także wiele współnego w przypadku ziaren średnio zmielonych. Finalny efekt zaparzonej kawy to zbalansowany, aczkolwiek wyrazisty smak, w którym goryczka nie jest tak mocno wyczuwalna, jak w przypadku parzenia ziaren drobno mielonych.

Grubo mielone ziarna przełożą się na bardzo delikatny smak kawy, który w przypadku zbyt krótkiego parzenia może wydawać się niewystarczający dla miłośników tego napoju.

Uzyskanie odpowiedniego poziomu zmielenia jest możliwe tylko dzięki zastosowaniu dobrej jakości młynka. Korzystając z odpowiedniego urządzenia uzyskasz precyzję, która przełoży się na finalny efekt w postaci aromatycznej i pełnej smaku filiżanki kawy!

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel