FRENCH PRESS – PARZENIE KAWY W ZAPARZACZU. WCIĄŻ KOCHANA KLASYKA.
French Press - mimo iż nazwa brzmi bardzo nowocześnie, urządzenie to wcale nie jest produktem ostatnich lat, czy innowacji. Pierwsze zaparzacze tego rodzaju, a raczej jego prototypy, powstały już w XIX wieku, a z ich właściwości korzystali francuscy arystokraci. Wspomniany zaparzacz tłokowy stanowi świetną alternatywę dla ekspresów przelewowych, czy włoskich kawiarek, a mimo swojej nieskomplikowanej formy wciąż zachwyca efektami, które dzięki niemu można uzyskać. Mowa tutaj oczywiście o kawie, która uwodzi aromatem, głębią smaku, a to wszystko bez fusów pływających w Twojej filiżance! Dlaczego kawa z french press ma aż tak wielu wielbicieli i zwolenników?
Parzenie kawy french press - na czym polega?
Do budowy french press wykorzystuje się kilka podstawowych elementów, takich jak dzbanek, pokrywka i tłoczek z siateczką. Ogromną zaletą takiego rozwiązania jest brak konieczności stosowania papierowych filtrów, a fusy usuwane są dzięki prasce znajdującej się w urządzeniu. Parzenie kawy french press nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. Bez względu na to, jaki model urządzenia wybierzesz, funkcjonowanie każdego z nich będzie opierało się na tych samych zasadach.
French press - jak parzyć kawę, by uzyskać napar o niesamowitych walorach smakowych i aromatycznych? Pierwszy krok to opłukanie dzbanka z pomocą gorącej wody, dzięki czemu jego powierzchnia ulegnie ogrzaniu, a tym samym zminimalizuje się różnice temperatur i uzyska optymalny poziom parzenia. Następnie świeżo zmieloną kawę w proporcji 6 gram na 100 ml wody należy umieścić w dzbanku i zalać ją przefiltrowaną, zagotowaną wodą. Najlepiej, aby miałą ona temperaturę około 90 - 95 stopni Celsjusza - w tym celu warto odłożyć ją na kilka minut, zanim wykorzysta się ją do zaparzenia kawy. Kolejnym etapem jest zalanie kawy gorącą wodą do wysokości zmielonych ziaren, wymieszanie całej zawartości dzbanka i pozostawienie go na około 30 sekund. Dopiero teraz można dolać wody i nałożyć pokrywkę. Dokładnie po 3-4 minutach, maksymalnie pięciu z pomocą tłoka oddzielisz ziarna od aromatycznego wywaru, którym możesz cieszyć się w swojej ulubionej filiżance.
Ile kawy, ile wody, czyli jak przyrządzić napar idealny?
Ile kawy na litr wody jest miarą idealną, aby móc cieszyć się wyjątkowo dobrym napojem o zbalansowanym smaku i aromacie? Najczęściej spotykane proporcje to 60 gramów na jeden litr wody. Łatwo zatem policzyć, ile kawy należy zużyć przy mniejszej ilości wody, jeśli masz w planach zaparzenie maksymalnie jednej, czy dwóch filiżanek. Aby nie pomylić się w proporcjach, wystarczy skorzystać ze zwykłej kuchennej wagi lub miarki. Jest to oczywiście wartość standardowa - jeśli uważasz, że wolisz mocniejszą lub słabszą kawę, nie bój się eksperymentować z wyżej podanymi wartościami i proporcjami.
French press - ile kawy można uzyskać jednorazowo? Zaparzacze są różnej wielkości. Na rynku dostępne są modele od 240 ml, do nawet 1,5 litra, dlatego bez problemu zamówisz urządzenie adekwatne do Twoich codziennych potrzeb i oczekiwań.
Kawa ziarnista, czy mielona - która nadaje się do french press?
To Twój gust i upodobania mają decydujące znaczenie w kwestii doboru kawy do french press. Zarówno ciemno, jak i jasno palone ziarna sprawdzą się świetnie, jednak walory smakowe mogą się różnić. Kawa, po jaką najczęściej sięga się do przyrządzenia wywaru we wspomnianym urządzeniu, to Arabika. Świeżo palona kawa ziarnista, taka jak Brazil Mogiana, Mexico Jaguar, czy Guatemala Las Capuchinas, którą zmielisz osobiście (grubiej, niż w przypadku kaw parzonych przelewowo) przed zaparzeniem, będzie wyborem idealnym. Postaw na smak, aromat, intensywność, która najlepiej odpowiada Twoim upodobaniom, lecz nigdy nie zapominaj o tym, by zmielić kawę tuż przed zaparzeniem.