FLAT WHITE – CO TO ZA KAWA? JAK JĄ ZROBIĆ?
Czasy, kiedy rozróżnialiśmy dwie kawy: na czarną i na kawę z mlekiem są już dawno za nami. Menu nowoczesnych kawiarni cały czas się rozbudowuje o sezonowe pozycje, alternatywne metody parzenia oraz coraz większy wybór kaw podawanych na zimno typu cold brew. Chociaż przywykliśmy już do kaw z mlekiem typu latte czy cappuccino, to nie każdy jeszcze słyszał o flacie. Flat white – co to za kawa i jak ją zrobić? Odpowiadamy na wszystkie pytania dotyczące flata.
Kawa flat white z ekspresu czy drippa?
To specyficzna kawa z mlekiem podawana w małych filiżankach. Przyjęło się uważać, że modę na tę kawę zapoczątkowali Australijczycy. Bazą flat white jest espresso, dlatego alternatywne sposoby parzenia kawy zupełnie się tu nie sprawdzą, bo kawa przelewowa zwyczajnie nie pasuje do łączenia z mlekiem. Zdecydowanie najlepszy będzie klasyczny ekspres ciśnieniowy, ale domowym sposobem espresso można zaparzyć także w kawiarce. Proporcje kawy flat white są zawsze takie same. Występuje w jednym rozmiarze i przyrządzana jest z podwójnego espresso i mleka. Proporcje są bardzo ważne, ale cała tajemnica flata skupia się na odpowiednio spienionym mleku, które jest zupełnie inne niż do cappuccino i latte.
Przepis na kawę flat white
Miłośnicy flata cenią sobie tę kawę za niewielkie rozmiary i kremowe mleko. Serwowana jest filiżankach o objętości 150ml - 180ml, czyli w nieco mniejszym rozmiarze niż standardowe małe kawy. Bazą jest podwójne espresso, dlatego przy tej wielkości podania jest to raczej kawa mocna. Jak spienić mleko do flat white? Powinno sprawiać wrażenie ”śmietankowego” i być mocno kremowe, ale nie tak puszyste jak typowa pianka do cappuccino. Przy spienianiu mleka za pomocą dyszy ważne jest, żeby utrzymać temperaturę nie większą niż 65-70 stopni Celsjusza, żeby mleko nie smakowało jak przegotowane.
Kawa flat white a latte
Jaka jest różnica między flat a latte? Flat white będzie mocniejszą kawą, czyli bardziej pobudzającą. Jest także mniejszą kawą, więc dla wielu to lżejsza wersja espresso doppio macchiato. Kawy latte są bardzo mleczne i idealnie nadają się do podawania z syropami kawowymi. Bazą małej kawy latte jest pojedyncze espresso, duża latte robiona jest na podwójnym. Mleko do kawy latte jest bardzo delikatnie spienione, ale zdecydowanie mniej puszyste niż do cappuccino. Miłośnicy mocnych kaw na pewno polubią się z flat white.
Z jakich ziaren zrobić flat white?
Ilość i różnorodność dostępnych kaw na rynku jest bardzo duża. Ziarna można kupować w postaci mieszanek lub jednogatunkowe. Robusta ma dużo bardziej wyrazisty smak niż Arabika i nie będzie pasowała do każdej kawy. Najczęściej parzona jest w mieszance z Arabiką. Żeby przygotować idealna kawę flat white najlepiej zaparzyć espresso z ziaren Arabiki. Tu można sięgać po mieszanki, z różnych stron świata i palarnii, ale także po kawy jednorodne. Ziarna uprawiane w Brazylii mają zazwyczaj wyraziste orzechowe nuty smakowe, a kawy pochodzące z Tanzanii są bardziej cytrusowe i kwaśne. Polecamy eksplorowanie smaków, wybierając różne odmiany Arabiki. Flat white bazuje na klasycznym espresso, dlatego jeśli planujesz zaparzyć je w kawiarce, to pamiętaj, że kawa powinna być drobno zmielona.
Ile kalorii ma flat white?
Kawa jest mało kaloryczna, a szczególności podana w formie espresso to zaledwie kilka kalorii na 100ml. Niemalże cała kaloryczność kawy zawiera się w dodatkach - w mleku, syropach smakowych czy po prostu w cukrze. Kawa flat white nie jest zatem kaloryczna, a jedna porcja bez cukru może mieć ok 100 kcal. Rozbieżność w liczbach uwarunkowana jest różnymi rodzajami mleka. Standardowe mleko krowie jest dużo bardziej tłuste niż roślinne zamienniki, a kawa flat white może być także przygotowana na mleku owsianym, migdałowym czy sojowym. Dla osób, które unikają laktozy sprawdzi się mleko bez laktozy. Kawy mleczne z dodatkiem cukru lub syropów smakowych i bitej śmietany mogą mieć nawet ponad 300 kcal. Pomimo mleka flat white nie zalicza się do kalorycznych kaw.