FENOMEN KAWY GEISHA – CZY TO NAJLEPSZA KAWA?
Świat oszalał na punkcie tej kawy. Zarówno początkujący, jak i koneserzy smaku i aromatu nie mogą oprzeć się fenomenowi, jakim jest kawa Geisha. Jej walorem jest przede wszystkim złożony smak, który w połączeniu z subtelnym aromatem zdecydowanie wyróżnia się na tle innych, na co dzień przygotowywanych kaw. Co jednak sprawia, że wspomniana kawa jest tak rozchwytywana i odgrywa rolę swoistego faworyta wśród wielu miłośników kawowych eksperymentów?
Kawa Geisha - jej trudne początki
Historia kawy Geisha ma swoje początki w latach 30. XX wieku. To właśnie wtedy ambasador Wielkiej Brytanii zainteresował się kilkoma rodzajami kawowych ziaren, które postanowił zabrać ze sobą do ośrodka badawczego zlokalizowanego w Kenii. W warunkach laboratoryjnych pojawiły się pierwsze kiełki kawy, które kolejno trafiły na plantacje w Tanzanii i Ugandzie. Już wtedy okrzyknięto je ziarnami kawy Geishy, a ich rosnąca popularność sprawiła, że w latach 50. postanowiono o przeprowadzeniu kolejnych badań - tym razem w ośrodku badawczym zlokalizowanym w Kostaryce.
Kawa Gejsza w swojej wędrówce po licznych ośrodkach i plantacjach zahaczyła również o Panamę, w której zaaklimatyzowała się idealnie. Jednym z powodów, dla których ziarna te cieszyły się tam popularnością, była ich odporność na choroby atakujące rośliny, a tym samym przyczyniające się do redukcji plonów. Niestety zapał plantatorów malał, gdyż mimo wspomnianej odporności nie mogli oni liczyć na imponujące zbiory. Uprawa ziaren kawy Geishy okazała się nieefektywna, a i smak zaparzonego napoju pozostawiał wiele do życzenia. Z tego względu ziarna stosowano wyłącznie jako uzupełnienie innych mieszanek, bardziej w formie wypełniacza, aniżeli składnika mającego wpływ na finalny smak i aromat kawy.
Kawa Gejsza - zaskakujący przełom w jej karierze
Najlepsza kawa Geisha - w 2004 roku nadszedł moment na niespodziewany obrót spraw, kiedy to wspomniana kawa zajęła pierwsze miejsce podczas dziewiątej edycji konkursu Best of Panama. Do tego sukcesu przyczynili się właściciele plantacji La Esmeralda, którzy postanowili wystartować w konkursie z ziarnami kawy Geishy wprost z ich upraw. Sensacja, jaką wzbudzili, była ogromna. Sędziowie oniemieli z wrażenia, kosztując kawy, która była tak wyrazista w smaku, zachwycała złożonym smakiem, w którym można było wyczuć klarowną nutę brzoskwini i kwiatów. W czasie aukcji padła rekordowa stawka - aż 20 dolarów za jeden funt kawy, czyli w przeliczeniu niecałe pół kilograma. W taki oto sposób rozpoczęła się światowa kariera kawy, która stała się jedną z najbardziej cenionych odmian wśród pasjonatów filiżanki pysznego energetyzującego napoju.
Co wpłynęło na wyjątkowy smak i aromat kawy Geisha?
Plantatorzy La Esmeralda odkryli, jak wydobyć z ziaren to, co najlepsze. Okazało się, iż krzewy wspomnianej odmiany najlepiej rozwijają się na wysoko położonych terenach, szczególnie w regionie górskim powyżej 1500 metrów nad poziomem morza. W takich warunkach krzewy czują się najlepiej i wydają owoce, które z kolei cieszą kawoszy z całego świata.
Na pierwsze plony trzeba jednak poczekać. Między pierwszymi sadzonkami, a pojawieniem się owoców kawowca może minąć nawet do ośmiu lat, zanim farmerzy zaczną czerpać zyski. Jest to zatem inwestycja długoterminowa, na którą nie każdy może sobie pozwolić, przez co jest jeszcze bardziej unikatowa i rzadka.
Co więcej, uprawa tejże kawy nie należy do prostych, o czym przekonali się właściciele wspomnianej plantacji. Istnieją bowiem choroby, na które roślina nie jest odporna, szczególnie na niektóre rodzaje grzybów i mikroorganizmy, które atakują delikatną strukturę krzewów, przez co plony są mocno ograniczone.
Kawa Geisha - wyjątkowa pod każdym względem
Poświęcenie plantatorów jest jednak warte swojej ceny, gdyż przekłada się nie tylko na niesamowity smak i aromat, ale także koszt tychże ziaren. Od początku swojej kariery właściciele plantacji La Esmeralda kilkakrotnie brali udział w Best of Panama, wygrywając aż pięć razy na wszystkie edycje konkursu. Uznanie jury i uczestników wydarzenia sprawiło, że kawa zaczęła osiągać niebagatelne ceny, nawet około siedmiu tysięcy złotych za jeden kilogram.