Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2023-12-08

EKSPRES CIŚNIENIOWY

EKSPRES CIŚNIENIOWY

Krok 1

Z nagrzanego ekspresu odepnij kolbę i wyczyść sitko pędzelkiem lub ścierką.
MK Ekspres Krok 1

Krok 2

Do czystej kolby zmiel drobno kawę ziarnistą lub użyj kawy mielonej MK Cafe Fresh. Barista rekomenduje szczególnie do parzenia w ekspresie ciśnieniowym kawy jednorodne MK Cafe Fresh Brazil Mogiana, Costa Rica SHB lub mieszanki MK Cafe Fresh Complete Taste i Supreme Strength.
MK Ekspres Krok 2

Krok 3

Do pojedynczej łyżki nasyp około 7-8g, do podwójnej około 16-18g.
MK Ekspres Krok 3

Krok 4

Po namieleniu wyrównaj palcem kawę i ubij tamperem.
MK Ekspres Krok 4

Krok 5

Ubijamy z naciskiem około 15kg. Po ubiciu przetrzyj rant, aby usunąć drobiny kawy.
MK Ekspres Krok 5

Krok 6

Przepłucz grupę włączając przycisk ekstrakcji (bez umieszczania kolby w grupie).
MK Ekspres Krok 6

Krok 7

Podepnij kolbę do grupy w ekspresie i natychmiast włącz przycisk ekstrakcji i podstaw filiżanki.
MK Ekspres Krok 7

Krok 8

Proces parzenia espresso powinien trwać 20-30s i pojemność pojedynczego powinna wynosić około 25ml.
MK Ekspres Krok 8

Krok 9

Perfekcyjne espresso powinno mieć piankę koloru orzechowego, tak zwana crema.
MK Ekspres Krok 9
MK Ekspres

Ekspres ciśnieniowy

pixel