2023-12-08
EKSPRES CIŚNIENIOWY
Krok 1
Z nagrzanego ekspresu odepnij kolbę i wyczyść sitko pędzelkiem lub ścierką.
Krok 2
Do czystej kolby zmiel drobno kawę ziarnistą lub użyj kawy mielonej MK Cafe Fresh. Barista rekomenduje szczególnie do parzenia w ekspresie ciśnieniowym kawy jednorodne MK Cafe Fresh Brazil Mogiana, Costa Rica SHB lub mieszanki MK Cafe Fresh Complete Taste i Supreme Strength.
Krok 3
Do pojedynczej łyżki nasyp około 7-8g, do podwójnej około 16-18g.
Krok 4
Po namieleniu wyrównaj palcem kawę i ubij tamperem.
Krok 5
Ubijamy z naciskiem około 15kg. Po ubiciu przetrzyj rant, aby usunąć drobiny kawy.
Krok 6
Przepłucz grupę włączając przycisk ekstrakcji (bez umieszczania kolby w grupie).
Krok 7
Podepnij kolbę do grupy w ekspresie i natychmiast włącz przycisk ekstrakcji i podstaw filiżanki.
Krok 8
Proces parzenia espresso powinien trwać 20-30s i pojemność pojedynczego powinna wynosić około 25ml.
Krok 9
Perfekcyjne espresso powinno mieć piankę koloru orzechowego, tak zwana crema.
Ekspres ciśnieniowy
Pokaż więcej wpisów z
Grudzień 2023