2023-12-08
DRIP
Krok 1
Przygotuj potrzebne akcesoria: drip oraz filtr, młynek, waga, dzbanek z gorącą wodą, ogrzana filiżanka.
Krok 2
Zważ i zmiel dość grubo kawę MK Cafe Fresh w proporcji 6g/100ml. Barista rekomenduje szczególnie do parzenia przy użyciu dripa kawy jednorodne MK Cafe Fresh Kenya AA, Colombia Supremo lub mieszankę MK Cafe Fresh Absolute Aroma.
Krok 3
Włóż papierowy filtr do dripa.
Krok 4
Przelej filtr gorącą wodą, aby uniknąć zapachu papieru.
Krok 5
Przesyp kawę do dripera.
Krok 6
Zalej kawę niewielką ilością wody o temperaturze 90-95°C i odczekaj 30 sekund.
Krok 7
Następnie dodawaj wodę etapami po 50–100 ml po ostatnim zalaniu delikatnie zamieszaj kawę.
Krok 8
Poczekaj aż cała kawa spłynie. Czas parzenia powinien wynosić pomiędzy 2,5-3,5 minunty.
Krok 9
Zdejmij driper i przelej kawę do ogrzanej filiżanki.
Drip
Pokaż więcej wpisów z
Grudzień 2023