DRIP V60 - JAK PARZYĆ W NIM KAWĘ?
Dripper, czyli niewielkich rozmiarów urządzenie o stożkowatym kształcie to niemalże podstawowy sprzęt do przygotowania wyśmienitej kawy, w który zaopatruje się każdy barista. Z jego pomocą przygotujesz filiżankę wyjątkowej w smaku i aromacie kawy, jednocześnie ciesząc się podręcznym akcesorium, które w razie potrzeby zabierzesz ze sobą wszędzie. Do tych najczęściej polecanych w świecie kawy jest drip V60. Co można powiedzieć na jego temat?
Drip V60 Coffee - dripper doceniany przez koneserów kawy
Drip V60 to jeden z najpopularniejszych rodzajów dripperów dostępnych w sprzedaży. Jego stosowanie i obsługę cenią sobie nie tylko bariści, ale i miłośnicy kawy, którzy na co dzień przyrządzają ją sobie samodzielnie, w domowym zaciszu. Co jednak oznacza tajemniczy skrót V60 Drip? Litera “V” odnosi się do stożkowego kształtu filtra, natomiast liczba “60” to określenie kąta nachylenia ścianek omawianego urządzenia. Akcesoriów tego typu jest mnóstwo, jednak to właśnie te parametry najbardziej upodobali sobie miłośnicy małej czarnej. Pozostałe kwestie, również tyczące się materiału, z którego powstaje dripper, zależą od osobistych upodobań. Do modeli spotykanych na rynku należą te produkowane z metalu, szkła, tworzywa sztucznego i ceramiki. Z pomocą tego urządzenia przygotujesz Drip V60 Coffee, czyli filiżankę kawy będącej alternatywą dla klasycznego espresso.
Pierwszy dripper - który wybrać?
Najczęściej wybieranym dripperem jest V60 Drip, jednak przy jego wyborze nie można kierować się wyłącznie nazwą. Istnieje kilka innych kwestii, które również należy uwzględnić i sprawdzić przed zakupem tego sprzętu. W pierwszej kolejności zwróć uwagę na materiał, z którego został on wyprodukowany. Od tego będzie zależeć czas nagrzewania się drippera, kumulowanie ciepła i wytrzymałość produktu podczas jego stosowania. Od temperatury, jak i rozmiaru urządzenia, zależeć będzie jakość naparu. W zależności od producenta, może on się różnić powierzchownym designem i kolorystyką.
Pozostałe akcesoria, które potrzebujesz do zaparzenia Coffee Drip V60
V60 Drip to nie jedyne akcesorium, które przyda Ci się w przygotowaniu wyśmienitej filiżanki kawy metodą przelewową. Prócz drippera należy zaopatrzyć się w filtry oraz wagę, z której pomocą odmierzysz właściwą ilość kawy. Dzięki takiej precyzji uzyskasz optymalne proporcje, które mają szczególne znaczenie w przygotowywaniu Coffee Drip V60. Detale decydują o tym, czy Twoja kawa będzie smakować intensywnie, czy w fazie ekstrakcji nabierze gorzkiego posmaku bądź wręcz odwrotnie - nie będzie smakować wcale. Pamiętaj więc o tym, iż na 100 ml przygotowywanej kawy przypada 6 g zmielonych ziaren.
Przygotowanie Drip V60 Coffee zależy także od poziomu zmielenia ziaren. Warto pomyśleć nad zainwestowaniem w dobrej jakości młynek, by wydobyć jak najwięcej smaku z zaparzanej kawy i nie martwić się drobinkami mielonych ziaren przepływających przez filtr. Najlepiej w przypadku kawy przygotowywanej z pomocą drippera sprawdzi się średnio mielona kawa.
Drip V60 - przepis na wyśmienitą kawę
Czym jeszcze należy się kierować, przyrządzając kawę z pomocą Drip V60? Przepis! Oczywiście w miarę nabywania wprawy można eksperymentować z proporcjami, by przygotowany ekstrakt idealnie wpisywał się w osobisty gust. Warto jednak trzymać się pewnych wytycznych i poznać podstawy parzenia kawy w dripperze. Przygotuj zatem Drip V60. Przepis jasno określa, jak krok po kroku zaparzyć kawę tą metodą przelewową.
- Na dripperze umieść wcześniej przepłukany gorącą wodą filtr. Wsyp do niego kawę.
- Przelej ziarna odrobiną wody, by pobudzić ich pęcznienie i przemieszaj.
- Pół minuty później zacznij dolewać wodę - okrężnymi ruchami. Parzenie kawy nie powinno trwać dłużej, niż 4 minuty.
- Rozsmakuj się samodzielnie przygotowaną kawą w dripperze!
Pojawia się jeszcze jedno bardzo istotne pytanie: jaką kawę wybrać do przygotować dripa? W tym celu idealnie sprawdzi się kawa Guatemala Las Capuchinas 250g ziarno o wybornym i szlachetnym smaku oraz nawiązująca do czekolady, kakao i brownie kawa ziarnista Brazil Chocolate 1kg ziarno. Nieskomplikowana metoda przygotowania kawy z pomocą drippera pozwoli Ci wydobyć charakterystyczne aromaty i smaki ziaren.