DATY WAŻNOŚCI KAWY TO NIE WSZYSTKO! CO JESZCZE MÓWI OPAKOWANIE?
Etykieta kawy to miejsce na opakowaniu, z którym należy zapoznać się jeszcze przed zakupem. Znajdujące się na niej informacje pomogą Ci stwierdzić, czy zawartość jest wartościowa, czy być może nie warto sobie nią zaprzątać głowy. Marki, którym zależy na oferowaniu wyłącznie najlepszej jakościowo kawy, dbają o rzetelną informację i niczego nie ukrywają przed swoją klientelą. Jak jednak odczytać te oznaczenia, jak je interpretować, by zakup kawy okazał się strzałem w dziesiątkę?
Rodzaj ziaren
Nie ulega wątpliwości, że najlepszą kawą, na jakiej zakup można się zdecydować, jest kawa ziarnista. Ziarna zachowują najwięcej właściwości smakowych i aromatycznych, dlatego najlepiej zmielić je tuż przed zaparzeniem filiżanki pysznego naparu. Na opakowaniu kawy znajdziesz również informację o gatunku kawy - najczęściej spotykanym jest Arabika oraz Robusta. Ten pierwszy smakuje znacznie lepiej, zawiera większą ilość olejków, które są nośnikiem smaku i aromatu. W Arabice jest również więcej cukru, co dodatkowo wpływa na walory kawy. Na opakowaniach znajdziesz informację, czy kawa to w 100% Arabika, czy może mieszanka ziaren w odpowiednich proporcjach. Jeśli mowa tutaj o blendzie, skład powinien być dokładnie rozpisany na etykiecie.
Rodzaj palenia kawy
Kolejną informacją, której nie może zabraknąć na opakowaniu, jest podanie sposobu palenia kawy. Wyróżnia się trzy stopnie - kawę jasno, średnio i ciemno paloną. W przypadku kaw jasno palonych, charakteryzują się one najbardziej oryginalnym smakiem, w którym wyraźnie wyczuwa się nuty owocowe, kwiatowe, orzechowe. Smak takiej kawy jest delikatny i subtelny. Kawy mocno palone wyróżnia posmak goryczki i mniejszej kwasowości, a wyczuwalna głębia smaku przywodzi na myśl gorzką czekoladę.
Data ważności, a data wypalenia kawy
Kolejną ważną kwestią jest data ważności - jak odczytać tę informację? Należy mieć na uwadze, iż wiele marek w pierwszej kolejności umieszcza na opakowaniu sformułowanie “Najlepiej spożyć przed”. W przypadku kaw MKFresh podawane są dwie daty - palenia i spożycia. Na opakowaniu podana jest krótka data ważności - 6 miesięcy. Warto jednak mieć na względzie, iż kawa nie jest produktem, który ulega zepsuciu od razu po przekroczeniu tej daty. Jest to jednak czas, w którym kawa zachowuje w sobie najwięcej nut aromatycznych. Nawet po roku, czy nawet dwóch od wypalenia ziaren kawa będzie pysznie smakować. Będzie jedynie mniej aromatyczna.
Pochodzenie kawy
Jeśli masz swoją ulubioną kawę i gustujesz w blendach lub kawach jednorodnych z wybranego regionu, informacja o pochodzeniu ziaren na pewno będzie miała dla Ciebie niebagatelne znaczenie. Na opakowaniu znajdziesz adnotację o tym, czy jest to mieszanka, czy kawa single origin. Jeśli do czynienia masz z blendem, jego skład również powinien być widoczny na opakowaniu.
Oznaczenie kwasowości kawy
Czy na opakowaniu można znaleźć oznaczenie kwasowości kawy? Zdecydowanie! Zazwyczaj taka informacja jest podawana w formie graficznej, dzięki czemu łatwiej wyobrazić sobie całą skalę i podjąć decyzję, czy dany rodzaj kawy będzie dla Ciebie odpowiedni. Grafika zazwyczaj przedstawiana jest w postaci kropek lub ziarenek kawy.
Moc kawy - oznaczenia
Kolejną kwestią, którą można wyczytać z etykiety, jest moc kawy - oznaczenia nawiązują do tego, czy kawa zapewni większe, czy mniejsze pobudzenie, chociażby dzięki zawartej w niej kofeinie.
Bardzo często mylone jest to pojęcie z określeniem “intensywności”. Intensywność jest odczuciem smaku, wyrazistości kawy.
Stopień palenia kawy ma w tym przypadku ogromne znaczenie. Im ziarna są mocniej wypalone, tym bardziej intensywnego smaku możesz się spodziewać. Na opakowaniach kaw MKFresh podawana jest intensywność kawy, która ma wpływ na Twoje doznania pod względem intensywności smaku kawy. Taka informacja jest przedstawiona w formie graficznej.