DALGONA COFFEE W WERSJI “FANCY” – NASZ PRZEPIS
Dalgona Coffee to napój, który ostatnimi czasy zyskuje na popularności. Jego ogromną zaletą jest fakt, iż łączy w sobie unikalny smak kawy podkreślony przez słodycz, która wszystkim łasuchom z pewnością przypadnie do gustu. Na czym jednak polega jej fenomen i czym zaskarbiła sobie serca kawoszy i miłośników słodkich deserów?
Dalgona Coffee - nazewnictwo i krótka historia powstania
Wspomniana kawa znana jest pod wieloma nazwami, dlatego nie zawsze spotkasz się wyłącznie z terminem “Dalgona Coffee”. Często widnieje ona pod określeniem kawy ubijanej, spienionej, czy kawy po koreańsku. Już samą prezencją pobudza apetyt i zachęca do jej skosztowania. Główną rolę odgrywa tutaj delikatna, gęsta pianka, dzięki której deser smakuje wyśmienicie, także kosztowany łyżeczką.
Skąd jednak wzięła się Dalgona Coffee? Przepis stworzono na bazie inspiracji, której podstawą była podobna w smaku uliczna koreańska przekąska. W jej przypadku stosowano karmel lub toffi, który w Korei określa się właśnie mianem Dalgona. Kawę o takim smaku w postaci ubijanej pianki rozpropagował Jung Il-woo, koreański aktor znany z wielu produkcji telewizyjnych i programów, w tym kulinarnych. Skosztował on jej w niewielkiej kawiarence, a zaserwował mu ją sam jej właściciel - Leong Kam Hon. Od tamtej pory popularność deseru zaczęła gwałtownie rosnąć, szczególnie w social mediach. Coraz więcej osób interesowało się tym kawowym fenomenem, dzięki czemu apetycznie wyglądająca pianka przeszła do historii jako kawa Dalgona - przepis nie był skomplikowany, dlatego rozpoczęto przygotowywanie jej samodzielnie w domu i publikowanie swoich sukcesów w tym kierunku w portalach społecznościowych.
Kawa idealna na lockdown
Czas, w którym Dalgona Coffee zyskała tak dużą popularność, przypadła na moment lockdownu i światowej pandemii, która niejako wymusiła na społeczeństwie izolację, zagłębienie się w wirtualnej rzeczywistości i poszukiwanie kreatywnych sposobów spędzenia czasu w czterech ścianach. Był to również okres, w którym liczne kawiarnie były zamknięte, dlatego wiele osób musiało liczyć na własną inwencję twórczą w przygotowywaniu pysznych i wyjątkowych pod wieloma względami kaw. Dużym atutem, który przeważył za popularnością Dalgona Coffee, był prosty sposób jej przygotowania, jak i połączenie kawy z deserem - 2w1, czyli sposób na deser, który pobudza i dodaje energii. Wspomniana kawa stała się prawdziwym viralem na całym świecie.
Jak przyrządzić kawę po koreańsku?
Kawa po koreańsku - przepis to zaledwie kilka składników, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy z tego zakresu. Jednocześnie kawa prezentuje się bardzo fotogenicznie, efektownie, zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem i konsystencją. Jak przyrządzić ją samodzielnie w domu?
Będziesz potrzebował zaledwie czterech składników. Przygotuj jedną łyżkę kawy rozpuszczalnej, jedną łyżkę cukru, dwie łyżki gorącej, przegotowanej wody i ¾ szklanki mleka.
Do miski wsyp kawę, cukier i dodaj wodę. Całość mieszaj i ubijaj aż do uzyskania konsystencji pianki. W tym celu możesz posłużyć się trzepaczką lub mikserem. Już po kilku minutach zauważysz powstanie gęstej piany, która będzie stanowić bazę do przyrządzenia deseru. Następnie przygotuj szklankę wypełnioną w ¾ ciepłym mlekiem. Zwieńczeniem będzie przygotowany przez Ciebie krem. Po prostu umieść go delikatnie na powierzchni mleka z pomocą łyżki. Deser jest gotowy do serwowania!
Jaką kawę dodać do Dalgona Coffee?
Do przygotowania kawy Dalgona stosuje się nie tylko kawę rozpuszczalną. Idealną bazą może być również espresso, które po zaparzeniu musisz schłodzić w lodówce. Tylko wtedy z jego pomocą ubijesz piankę niezbędną do przygotowania wspomnianego przepisu na kawę koreańską. Pianka może być również stosowana jako ukoronowanie innych rodzajów kaw, które przygotowujesz. Możesz dowolnie zmodyfikować powyższy przepis lub stosować go jako element bardziej wyszukanych, wymagających więcej czasu i kreatywności kulinarnych wyczynów. Być może to Ty będziesz twórcą kolejnego kawowego hitu!