Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
COLD BREW, CZYLI KAWA MACEROWANA NA ZIMNO – CO DODAĆ?
2023-12-07

COLD BREW, CZYLI KAWA MACEROWANA NA ZIMNO – CO DODAĆ?

Czy przygotowywanie kawy kojarzy Ci się wyłącznie z wrzącą wodą? Jeśli tak, od teraz spojrzysz inaczej na proces parzenia kawy. Propozycją, która przełamuje konwenanse i zachęca miłośników kawy do eksperymentowania, jest cold brew - co to jest? To kawa, do której przygotowania wykorzystuje się zimną wodę. Aby jednak uzyskać pożądany efekt, konieczna jest cierpliwość i czas.

Cold brew coffee - czym charakteryzuje się jej przygotowanie?

Istotnym fenomenem w świecie kawy jest napój przygotowywany na zimno, czyli cold brew - jak parzyć taki napar, by uzyskać smak i aromat wart oczekiwania? Kawa cold brew przygotowywana metodą parzenia na zimno, czyli macerowaniem, uwzględnia zastosowanie wyłącznie zimnej wody - od samego początku do końca wspomnianego procesu. Jej ogromnym atutem są walory smakowe i aromatyczne esencji, jaką uzyskuje się z ziaren kawy. Czynnikiem, który nie ma żadnego wpływu na zmiany w sporządzeniu naparu, jest temperatura. Dzięki prezentowanej metodzie będziesz miał szansę skosztować esencji o całkiem odmiennej gamie smaków i aromatów.

Cold brew - jak parzyć?

Pierwszym elementem, którego nie może zabraknąć, jest kawa. Najlepiej zdecydować się na kawę średnio lub grubo mieloną. Jeśli pojawi się problem z zakupem takiej kawy, zdecyduj się na kawę ziarnistą i zadbaj o dodatkowe wyposażenie w postaci młynka. Takie rozwiązanie pomoże Ci osiągnąć jeszcze lepsze efekty, gdyż ziarna świeżo mielone mają najwięcej aspektów wpływających na finalny odbiór kawy. Następnie należy zadbać o odpowiednie naczynie. Nie ma w tej kwestii żadnych specjalnych wymagań - może to być słoik z zakrętką, ale i odpowiednie butelki dedykowane parzeniu cold brew coffee. Przepis na tą kawę jest subiektywny, zależy od osobistych preferencji. Średnio na litr wody stosuje się 60 gram kawy, choć bez problemu można znaleźć kawoszy, którzy stosują 70 - 200 gram zmielonych ziaren. Jeśli chodzi o sam proces macerowania, zajmuje on zazwyczaj od 10 do nawet 24 godzin w lodówce. Im dłuższy czas macerowania, tym bardziej wyrazisty smak kawy. Warto zastanowić się jeszcze nad jednym aspektem, mianowicie nad rodzajem wody, która idealnie podkreśli smak tak przygotowywanej kawy. Najlepiej wybrać wodę niegazowaną, naturalną, choć znajdą się również zwolennicy macerowania kawy w wodzie z dodatkiem przypraw korzennych. O tym, która wersja przypadnie Ci do gustu, decydujesz Ty!

Jak pić kawę cold brew?

Charakteryzująca się unikalnym smakiem kawa idealna na upały to właśnie cold brew. Jak pić taką kawę - samodzielnie, czy w towarzystwie dodatków, które podkreślają atuty kawy na zimno? Zaletą tak przygotowanego napoju jest fakt, iż świetnie smakuje solo, jak i z kostkami lodu, szczególnie jeśli zależy Ci na pobudzającym ochłodzeniu. Wśród miłośników kawy znajdą się również Ci, którzy cold brew łączą z mlekiem, dzięki czemu uzyskują łagodniejszy smak dla ich podniebienia. Jeśli właśnie w kręgu Twoich zainteresowań znajdują się napoje, które możemy podawać na ciepło i na zimno, kawa spełni Twoje oczekiwania. W chłodne zimowe poranki z pewnością chętnie sięgasz po filiżankę świeżo zaparzonej “małej czarnej”. W upalne dni warto wypróbować cold brew i osobiście przekonać się o tym, że warto czekać kilkanaście godzin na rezultat!

Największe atuty kawy macerowanej na zimno

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, iż kawa parzona na gorąco nie będzie smakować tak samo, jak macerowana na zimno. To z kolei oznacza, że zastosowanie tego samego rodzaju kawy wcale nie musi przekładać się na podobny smak, a tym bardziej aromat, który w przypadku cold brew jest znacznie mniej wyczuwalny. Kawy, które cieszą się największą popularnością w tej metodzie, to kawy z Etiopii.

Kolejnym aspektem kawy na zimno jest to, iż w jej smaku nie wyczuwa się goryczki, ani kwasowości. Dzięki temu pozwala ona poczuć całkiem inne atuty kawy, które do tej pory przysłaniała wspomniana kwasowość i goryczka. Istnieje jeszcze jeden ważny aspekt, mianowicie kofeina - w cold brew jej poziom jest bardzo wysoki, dlatego po szklance tak przygotowanego napoju poczujesz wyraźny przypływ energii i pobudzenia.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel