CHEMEX COFFEE MAKER: ZAPARZ W WIELKIM STYLU!
Chemex to synonim kawy speciality i staje się nie tylko bardzo popularny w nowoczesnych kawiarniach, ale także wśród domowych wielbicieli kawy. To znacznie więcej niż sprzęt do parzenia kawy metodą przelewową. Estetyczne naczynie przypomina wzornictwo z najwyższej półki, a efekty parzenia kawy tym sposobem, skradły podniebienia wielu miłośnikom kawy. O co chodzi w trendzie na alternatywne sposoby parzenia kawy i jak przygotować kawę Chemex w domu? O tym przeczytasz w naszym artykule.
Chemex do kawy – zacznijmy od początku
Jeśli kojarzysz już kawy parzone metodami alternatywnymi (alternatywnymi dla klasycznych ekspresów ciśnieniowych), to pewnie również wiesz, o jakim naczyniu mowa. Cechą charakterystyczną Chemexa do kawy jest szklane naczynie, które przypomina nieco laboratoryjne szkło do eksperymentów, gdyby nie dekoracyjny drewniany detal umieszczony na zwężeniu lejkowatej części. Nic dziwnego, że budzi skojarzenia z laboratorium, ponieważ za modnym obecnie Chemexem stoi właśnie naukowiec chemik! Na początku lat 40. XX wieku Peter Schlumbohm opatentował urządzenie filtrujące, które przeznaczone jest do parzenia metodą przelewową, czyli Chemex Coffeemaker. Szklana karafka ma charakterystyczne zwężenie w połowie wysokości i uznawana jest do dziś za ikonę designu. Ale czy ta metoda to tylko kawa i szkło?
Filtry Chemex – przepis na idealną kawę speciality
Niezbędnym elementem tej metody są papierowe filtry, które opracowane są wyłącznie pod opatentowane naczynie. Szkło Chemexa dostępne jest o różnych pojemnościach, natomiast filtry są zupełnie uniwersalne w rozmiarze. Można dostać formy koliste i kwadratowe, co ma wyłącznie funkcjonalne znaczenie, nie wpływa na smak kawy. Najczęściej wybierane są białe filtry, ale na rynku dostępne są również opcje z papieru niewybielonego. Filtry są jednorazowe i Chemex zadbał, aby nawet najdrobniejszy osad z kawy czy niepotrzebne olejki nie przedostawały się do zaparzanej kawy.
Ile gramów kawy na filiżankę – jak parzyć Chemex?
Zawsze pierwszym krokiem jest wybór odpowiednich ziaren kawy. W przypadku metod przelewowych polecamy jednorodne kawy, które nie są mieszankami. Taki wybór uwarunkowany jest efektem, jaki daje ta metoda parzenia, ponieważ wydobywa nawet najbardziej subtelne nuty smakowe, więc to świetna okazja do eksplorowania smaków ziaren z różnych zakątków świata. Do zmielenia ziaren niezbędny będzie młynek do kawy, który ma stopniową regulację mielenia. Przy alternatywnych metodach parzenia kawy stosuje się kawę grubo zmieloną lub o średniej grubości mielenia. Następnym krokiem będzie waga, dzięki której odmierzysz odpowiednie proporcje kawy do wody, czyli 6- 7 g/ 100 ml wody.
Jak długo parzyć kawę w Chemexie?
Jeśli masz już przygotowaną kawę i naczynie z filtrem, to dobrze będzie przelać jeszcze sam filtr gorącą wodą, dzięki temu kawa nie zyska papierowego posmaku. Czas ekstrakcji kawy powinien wynosić między 3:30 a 5:00 minut, czyli w zależności od tego jak grubo zmielone jest ziarno. Woda powinna być gorąca, ale nie zalewaj kawy wrzątkiem! Idealnie, jeśli będzie miała pomiędzy 90 a 95 stopni Celsjusza. Zalewanie kawy zaczyna się od wstępnego parzenia zwanego preinfuzją, czyli delikatnego oblania całej kawy wodą. Zaczekaj 30 sekund, mieszając naczynie. Ten krok pomoże Ci uzyskać delikatniejszy smak naparu oraz wypłukać nadmiar dwutlenku węgla z kawy. Następnie zaczyna się już właściwy przepis na Chemex, czyli równomierne zalewanie kawy, w taki sposób, żeby zapewnić jej ciągły przepływ. Na koniec możesz zamieszać kawę, wyjąć filtr z fusami i serwować prosto z naczynia!
Kawa podana w Chemxie
Zdecydowaną zaletą kaw przelewowych jest subtelniejszy smak kawy i wyraźniejsze nuty aromatyczne niż w kawach bazujących na espresso. Chemex do kawy to świetny sposób na eksplorowanie smaków Arabiki i testowanie kaw z różnych zakątkach świata, w których możesz wyczuć nuty karmelowe, cytrusowe czy orzechowe, a czasami nawet wszystkie na raz! Kawy przelewowe mają często mniej intensywne zabarwienie niż kawy z ekspresu ciśnieniowego czy kawiarki. Nie polecamy serwować ich z mlekiem lub z dodatkiem syropów smakowych, bo pozbawią one ich wyrazistego aromatu, który dodatkowo nie idzie w parze z mlekiem.