Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
CASCARA: PYSZNY SKUTEK UBOCZNY
2023-12-07

CASCARA: PYSZNY SKUTEK UBOCZNY

Cascara – co to jest i dlaczego mówi się o niej pyszny skutek uboczny? Cascara powstaje przy obróbce owoców kawowych, kiedy wydobywane są ziarna kawy. Jest to rodzaj wysuszonej łupinki kawowca, z którego można zaparzyć napój. Przyjęło się uważać, że przygotowany napar nie jest ani herbatą, ani kawą. Chociaż w Europie nie jest jeszcze tak popularny, to w Etiopii czy Jemenie znany jest od lat i podawany z korzennymi przyprawami. Najczęściej spotykane są susze kawowców z Nikaragui, Gwatemali i Kostaryki.

Susz z owoców kawowca

Ziarna kawy pochodzą z rośliny kawowca, którą uprawia się głównie w Ameryce Środkowej i Południowej oraz w Afryce. To stamtąd wywodzą się najbardziej znane gatunki kaw, chociaż na rynku można dostać również ziarna roślin uprawianych, np. w Indiach czy w Nepalu. Żeby wydobyć ziarno kawy, trzeba pozbyć się owocu, który je zakrywa, a metod pozyskiwania ziaren jest wiele. Wiśnie krzewu kawowca nie mogą być zalane wrzątkiem, żeby uzyskać kawę, obrabianie owoców jest niezbędne do pozyskiwania ziaren kawy, które znamy. Po wydobyciu ziaren trzeba je oczyścić i wysuszyć, a następnie przygotować do wypalania w piecu. Skutkiem ubocznym tego procesu jest miąższ i skórka owoców kawowca. Cascara jest to zatem odpad produkcyjny, który po wysuszeniu nadaje się do zaparzenia, a ze względu na niejednoznaczny charakter napoju, mówi się o niej, że jest herbatą dla miłośników kawy.

Obróbka owoców kawowca, czyli jak pozyskuje się Cascarę?

Wyróżnia się trzy podstawowe metody obróbki owoców. Metoda mokra to kilkuetapowy proces, który rozpoczyna się od oddzielania ziaren od owoców przy użyciu maszyny. Tak pozyskane pestki trafiają do zbiorników z wodą, gdzie mają się odmoczyć z resztek miąższu, a następnie wydobywane są do procesu suszenia. Metoda sucha skupia się na nasłonecznianiu i suszeniu całych owoców kawowca wraz z ziarnami, które na skutek tych procesów kruszą się i rozpadają. Trzecią metodą jest metoda miodowa, która wbrew nazwie nie ma nic wspólnego z miodem. Ziarna kawy, które są oddzielone od skórki i miąższu owoców, przekazywane są do suszenia na słońcu, a na skutek eksponowania ich na promienie słoneczne zaczynają błyszczeć, co wizualnie daje efekt, jakby były oblane miodem.

Gdzie dostać ten kawowy susz Cascara i jak go parzyć?

Cascarę kupisz w palarniach kawy i w sklepach online, które specjalizują się w branży kawowej, a także w stacjonarnych kawiarniach typu speciality. Zazwyczaj sprzedawana jest w opakowaniach 100g lub 200g. Jest wiele sposobów przygotowywania i podania Cascary, ale zazwyczaj przyjmuje się, że około 5g suszu zalewa się gorącą wodą o temperaturze 95 stopni i pozostawia na 5 minut do zaparzenia. Zawiera kofeinę, ale ma owocowy, dość orzeźwiający smak, dlatego w zimowym czasie może posłużyć jako napar rozgrzewający, a w czasie letnim jako owocowe orzeźwienie. Osobom lubiącym słodkie napoje polecamy dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.

Cascara na ciepło czy na zimno? Jak ją zrobić?

Orzeźwiająco-owocowy aromat Cascary powoduje, że smakuje ona równie wyśmienicie na zimno. Popularnym sposobem podania w formie schłodzonej jest tzw. Cascara cold brew. Wystarczy zalać ok. 5g suszu zimną wodą lub podgrzaną do 50 stopni, poczekać aż wystygnie i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 12h. Cascara cold brew najlepiej smakuje podana z dodatkowymi kostkami lodu, plastrem pomarańczy lub cytryny. Można także podawać z zimnym mlekiem.

Czy Cascara może zastąpić kawę?

Do tej pory nie ma jednoznacznej informacji, ile kofeiny jest w suszu z kawowca, ale zdecydowanie mniej niż w samej kawie. Niekiedy mówi się o śladowych ilościach, innym o kilkukrotnie większym stężeniu kofeiny. Na pewno Cascara nie zastąpi kawy pod kątem silnego pobudzenia czy wyrazistego smaku. Dla osób, które unikają kofeiny, dobrym rozwiązaniem będzie kawa bezkofeinowa, natomiast Cascara może być ciekawym urozmaiceniem do klasycznych herbat i kaw, a ten pyszny skutek uboczny wydobywania ziaren kawy staje się coraz bardziej popularny.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel