Darmowa dostawa do punktu od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
CAFE AFFOGATO – JAK PRZYRZĄDZIĆ PYSZNE LODY Z ESPRESSO?
2023-12-07

CAFE AFFOGATO – JAK PRZYRZĄDZIĆ PYSZNE LODY Z ESPRESSO?

Wielbiciele kawy i lodów pokochają to połączenie. Mocna kawa i nuta kremowej wanilii, czyli włoski deser cafe affogato. Chociaż kojarzy się z letnim menu kaw sezonowych, to w wielu kawiarniach podawane jest przez cały rok, a we Włoszech uznane jest jako deser, nie napój kawowy. Kawa affogato pochodzi od włoskiego słowa affogare, które oznacza topić, tonąć i odnosi się to rozpuszczającej się gałki lodów, zalanej espresso.

Jak przygotować espresso do cafe affogato?

Zacznijmy od samej kawy jak zrobić idealne espresso? Najlepsze espresso parzone jest w ekspresie ciśnieniowym, ale jeśli nie posiadasz takiego ekspresu w domu, to wystarczy kawa zaparzona w kawiarce. To sprawdzony, domowy sposób na pyszną kawę. Kawiarki stają się coraz bardziej popularne, pasują na kuchenki gazowe i płyty indukcyjne, a ich ceny zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych. Najlepiej od razu zaopatrzyć się także w młynek do kawy, w którym zmielisz wszystkie ziarna kawy w odpowiednim stopniu pod daną metodę parzenia. Dzięki temu za każdym razem możesz cieszyć się świeżo zmieloną kawą, która nie tylko daje bardziej wyrazisty aromat, ale również pięknie pachnie. Drobno zmielone ziarna kawy wystarczy ubić w sitku, a do dolnej części kawiarki wlać zimną wodę. Podczas podgrzewania wody wytworzy się ciśnienie, które doprowadzi do przelania się wody przez sitko i zebrania espresso w górnej części kawiarki. W zależności od pojemności kawiarki przy jednym zaparzeniu można uzyskać od 2 do 6 espresso. Cafe affogato to espresso z lodami waniliowymi, dlatego najlepiej będzie odstawić zaparzoną kawę do przestygnięcia.

Jak podawać espresso affogato?

Są różne sposoby podania tej kawy. Niektórzy wolą, aby gałka lodów waniliowych zalana była ciepłym espresso, w którym się rozpuszcza, inni preferują dodawać zimną kawę. Można ją schłodzić w lodówce z dodatkowymi kostkami lodu. Cafe affogato najlepiej podawać w niewielkiej filiżance, do której w pierwszej kolejności należy włożyć lody waniliowe uformowane w kulkę, a następnie zalać je mocną kawą. W niektórych restauracjach i kawiarniach można spotkać się z wersją z lodami oblanymi także miodem, dzięki czemu deser będzie jeszcze bardziej słodki, a tym samym przełamie gorzkie aromaty kawowe.

Idealne lody do affogato

Zgodnie z tradycyjnymi włoskimi przepisami do espresso affogato najlepsze są lody waniliowe. Nie każdy jednak lubi specyficzny smak wanilii, dlatego można je zamienić na lody śmietankowe. Nie polecamy jednak podawać affogato z lodami o innych smakach, np. z czekoladowymi lub straciatella, ponieważ będą za bardzo wyraziste i smak kawy będzie mniej wyczuwalny. Ważne, aby lody były kremowe i miały delikatny akcent smakowy. Jeśli szukasz zamienników roślinnych dla klasycznych lodów, to na rynku dostępne są lody wegańskie, które w smaku przypominają śmietankowe, ale ich baza jest zazwyczaj kokosowa. Jeśli lubisz wyzwania w kuchni, to z pewnością możesz również przyrządzić lody domowym sposobem, a w szczególności, jeśli posiadasz maszynkę do lodów, która zapewni kremową, jednolitą konsystencję.

Espresso z lodami waniliowymi czy kawa mrożona?

Sezonowe kawy letnie mają wielu wielbicieli, ponieważ przynoszą odrobinę słodyczy i orzeźwienia. Wśród propozycji na lato króluje cafe affogato, cold brew i kawa mrożona. Cold brew to kawa, która jest parzona na zimno. Do przygotowania potrzebujesz tylko grubo zmieloną kawę – w specjalistycznych młynkach do kawy jest funkcja regulacji trybu zmielenia. Następnie kawę trzeba zalać zimną wodą i odstawić do lodówki. Najczęściej podawana jest w małych szklaneczkach jako zimna kawa czarna. Jeśli szukasz alternatywy słodkiej i z mlekiem, to zdecydowanie polecamy kawy mrożone, czyli latte na zimno z lodami. Do takiej kawy będzie potrzebne podwójne espresso, które zaparzysz w kawiarce, szklanka mleka (może być zamiennik roślinny) oraz gałka lodów śmietankowych lub waniliowych. Najlepiej będzie, jak espresso zostawisz do wystudzenia, a następnie zmiksujesz wszystkie składniki w blenderze. Jeśli kawa nie będzie wystarczająco słodka, to możesz dodać syrop z agawy lub miód. Konsystencja tej kawy jest bardzo kremowa i przypomina bardziej deser czy napój pobudzający. Z pewnością każdy miłośnik kawy znajdzie dla siebie pyszną kawę na lato.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel