Darmowa dostawa od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
ALTERNATYWA KAWOWA - CZYM JEST?
2023-12-07

ALTERNATYWA KAWOWA - CZYM JEST?

Zaparzanie kawy to już prawdziwa sztuka. Im bardziej wzrasta świadomość na temat kawy, rodzajów ziaren, ich profili smakowych, aromatycznych, stopnia wypalania oraz sposobów jej przyrządzania, tym większe zapotrzebowanie na rynku na urządzenia ułatwiające przygotowanie wyśmienitej filiżanki kawy. Od standardowej “zalewajki” różni je tak wiele, że delektowanie się walorami smakowymi i aromatycznymi tego napoju może stanowić prawdziwy rytuał. Kawowa alternatywa - co to właściwie znaczy i jakie alternatywy są obecnie dostępne i znane?

Kawy alternatywne - jak je zrobić?

Do najczęściej spotykanych kaw alternatywnych zalicza się te przygotowane za pomocą infuzji, perkolacji, gotowania lub ciśnienia. Alternatywne metody parzenia kawy wymienione powyżej należą do tych, które uwzględniają sposób wlewania wody do urządzenia lub naczynia.

Pierwszą z nich jest infuzja. Ten sposób parzenia kawy alternatywnej uwzględnia bezpośredni kontakt ziaren i wody przez cały czas jej przygotowywania. Metoda ta jest wykorzystywana we frenchpressie.

Drugą metodą jest perkolacja. W tym przypadku woda przepływa przez ziarna, jednak bez jakiegokolwiek dodatkowego ciśnienia, czyli grawitacyjnie. Zanim jednak ziarna potraktuje się gorącą wodą, konieczne jest ich przygotowanie do tego procesu przez przelanie odrobiną wody w celu ich spęcznienia i uwolnienia tkwiących w nich aromatów i smaków. Taką kawę przygotujesz w dripperze lub stosując chemex.

Kolejna kawowa alternatywa powstaje za pomocą gotowania. Przykładem takiej kawy jest kawa po turecku przygotowywana chociażby w tygielku. Finalny rezultat takiej metody parzenia to mocna w smaku kawa o intensywnym aromacie.

Alternatywy kawowe przygotowane z wykorzystaniem urządzeń wykorzystujących ciśnienie charakteryzują się wyrazistością w smaku i aromacie. Przyrządza się je niezwykle szybko z pomocą takich urządzeń, jak ekspres, kawiarka, a nawet aeropress. Ciśnienie powstaje automatycznie lub manualnie dzięki wykorzystaniu siły własnych rąk.

Co zawiera kawa alternatywna?

Kawowe alternatywy różnią się nie tylko smakiem i aromatem, ale i składem, który także może mieć wpływ na finalne doznania dla Twojego podniebienia. Rezultat w smaku i aromacie będzie zależał chociażby od tego, czy kawa to 100% Arabika, czy być może produkt z domieszką Robusty.

W przypadku kawowej alternatywy z french pressa uzyskujesz napar o niezwykle niskiej zawartości kofeiny. Na jeden mililitr naparu przypada jej maksymalnie 0,5 mg. Czy to jednak oznacza, że jest słabsza od klasycznego espresso? Gdybyś sięgnął po 30 ml espresso i kawy z french pressa, pewnie to pierwsze zapewniłoby Ci większy zastrzyk energii. Biorąc jednak pod uwagę, że kawa z french pressa serwowana jest w większych filiżankach lub wręcz szklankach, ilość zawartej w niej kofeiny będzie większa.

Czym jeszcze różnią się poszczególne alternatywy kawy?

W kawowych alternatywach nie można zapominać o tym, iż do ich przyrządzenia będą potrzebne ziarna o różnych stopniu palenia i grubości mielenia. Duże znaczenie ma także czas i poszczególne etapy przygotowywania naparu oraz temperatura wody. Zwróć ponadto uwagę na jeden z najistotniejszych czynników, czyli jakość ziaren.

Przygotowując klasyczne espresso warto postawić na opakowanie kawy, dzięki której uzyskasz mocny, wyrazisty smak i duży zastrzyk energii. W tym celu warto zastosować MK Fresh Espresso 1kg ziarno.

Korzystając z kawiarki warto postawić na Brazil Yellow Bourbon 1kg ziarno. Metoda ta pomaga wydobyć z ziaren cały zamknięty w nich smakowy i aromatyczny potencjał.

Jeśli jesteś zwolennikiem takiej metody alternatywnej, jak dripper, średnio zmielone ziarna Guatemala Las Capuchinas 250g ziarno nadadzą się do tego celu idealnie. Zapewnisz sobie balans intensywności i kwasowości oraz smak bogaty w słodkie, przyjemne dla podniebienia nuty.

Najlepszą kawą do french pressa może być natomiast Brazil Chocolate 1kg ziarno. Wydobędziesz z tych ziaren ekstrakt o smaku gorzkiej czekolady, nugatu i owoców figowych.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel