2023-12-08
AEROPRESS
Krok 1
Przygotuj potrzebne akcesoria: młynek, aeropress, filtr, dzbanek z gorącą wodą oraz ogrzaną filiżankę.
Krok 2
Wsyp około 18g świeżo zmielonej kawy MK Cafe Fresh do tuby aeropressu. Barista rekomenduje szczególnie kawy jednorodne: MK Cafe Fresh Kenya AA i Colombia Supremo lub mieszankę Absolute Aroma.
Krok 3
Zalej kawę niewielką ilością (ok. 30ml) gorącej, ale nie wrzącej wody.
Krok 4
Dokładnie zamieszaj kawę i pozostaw na 30 sekund, aby nastąpiło wstępne zaparzenie.
Krok 5
Dolej wody do pełna i zamieszaj. Pozostaw kawę do zaparzenia na kolejne 30 sekund.
Krok 6
Włóż do sitka papierowy filtr i przelej go gorącą wodą. Unikniesz posmaku papieru.
Krok 7
Nakręć sitko na aeropress.
Krok 8
Szybkim energicznym ruchem obróć aeropress filtrem do dołu i ustaw na filiżance.
Krok 9
Powoli dociskaj tłok aeropressu do dołu. Postaraj się wykonać to ruchem jednostajnym. Zbliżając się do końca usłyszysz delikatne syknięcie.
Aeropress
Pokaż więcej wpisów z
Grudzień 2023