Darmowa dostawa od 59,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
AEROPRESS – JAK UŻYWAĆ? PARZENIE KAWY W AEROPRESSIE
2023-12-07

AEROPRESS – JAK UŻYWAĆ? PARZENIE KAWY W AEROPRESSIE

Metod parzenia kawy jest wiele - każda charakteryzuje się różnym stopniem zaangażowania użytkownika w przygotowanie naparu, poziomem zaawansowania, czy finalnym efektem. Jak zatem w porównaniu do tych wszystkich metod ma się wspomniane urządzenie? Czy kawa z aeropressu to alternatywa, której warto poświęcić trochę czasu? Okazuje się, iż wielu miłośników kawy chętnie korzysta z tego urządzenia, gdyż pozwala ono odkrywać swoisty, nietuzinkowy smak kawy, przy czym metoda parzenia nie jest wymagająca i nie sprawia żadnych problemów - nawet początkującym.

Aeropress - podstawy użytkowania

Wynalazek, który cieszy się uznaniem wśród pasjonatów samodzielnego przyrządzania kawy w każdych warunkach to aeropress - jak parzyć w nim kawę, aby była pyszna, a sam proces nie zajmował dużo czasu? Przede wszystkim należy wyposażyć się we wspomniane urządzenie - jego atutem jest niski koszt zakupu, na który może sobie pozwolić praktycznie każdy. Składa się ono z cylindra i tłoczka, mieszadełka, lejka, sitka i filtrów. Aeropress może być również wyposażony w miarkę, dzięki której odmierzenie odpowiedniej ilości kawy będzie prostsze i bardziej precyzyjne.

Korzystając z aeropressu można zastosować dwie metody parzenia. Jest to metoda tradycyjna i odwrócona. W przypadku tej pierwszej na cylindrze zakręca się sitko z papierowym filtrem i umieszcza na naczyniu, do którego ma następnie trafić przygotowany napar. Kolejno do urządzenia wsypujemy zmieloną kawę, wstępnie zalewając ją około 50 ml wody. Pół minuty później wlewamy pozostałą część wody. Po dwóch minutach na cylinder nakładamy tłok i jednostajnym ruchem wyciskamy kawę, aż do pojawienia się charakterystycznego syczenia.

Metoda odwrócona polega z kolei na włożeniu tłoczka do cylindra, wsypaniu kawy i dalszym postępowaniu tak, jak w przypadku metody opisanej powyżej. Po wlaniu odpowiedniej ilości wody należy założyć sitko z papierowym filtrem, który wcześniej zwilżono wodą. Kolejno aeropress umieszcza się na wybranym naczyniu, a zawartość przeciska przez około pół minuty.

Kawa do aeropressu - jaką wybrać?

Zastanawiasz się nad tym, jaka kawa do aeropressu będzie wyborem idealnym? Nie jest tajemnicą, iż podstawą smaku i aromatu jest mielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem. Warto zatem zaopatrzyć się w kawę ziarnistą i młynek. Jeśli chodzi o sam rodzaj kawy, nie ma tutaj większych wymagań - do miłośników tego napoju i wielbicieli aeropressu należą zarówno osoby sięgające po kawy speciality, jak i kawy jednorodne, wśród których prym wiodą kawy takie jak: Costa Rica, Guatemala Las Capuchinas, Ethiopia.  Wybór jest raczej subiektywny, a możliwość eksperymentowania z pomocą aeropressu daje naprawdę duże możliwości, o czym świadczą przeróżne receptury dotyczące parzenia kawy w tym urządzeniu - również od baristów. W przypadku tej metody nie trzeba jednak mierzyć się z różnego rodzaju ograniczeniami, czy koniecznością zachowania odpowiednich proporcji.

Aeropress - przepisy

Jak wyżej wspomniano, nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, aby kawę przygotowywać swoim własnym sposobem, wedle własnej receptury. To jedna z największych zalet, jakie oferuje aeropress - przepisy, które dostępne są w internecie, mogą jednak być pewną podstawą do stworzenia własnych, jak i pomocą dla początkujących osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym urządzeniem. Decydując się na stosowanie wybranego przepisu konieczne jest zwrócenie uwagi na proporcje wody, kawy, temperaturę i czas parzenia. Rezultat na pewno Cię zachwyci!

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel