Brazil Mogiana 250g

Wybierz rodzaj kawy
Cena:
19,00 zł

76,00 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Klasyczna, brazylijska kawa, która urzeka równowagą smakową, delikatnością i słodyczą. Ziarna pochodzące z regionu Mogiana wyróżnia brak goryczki, niska kwasowość i wyjątkowy czekoladowo-orzechowy aromat.
Profil aromatyczny
Intensywność 2,5
Kwasowość 1,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 70 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Region
Mogiana
Wysokość upraw
800-1200 m n.p.m.
Metoda obróbki
sucha
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Brazil Mogiana

Brazil Mogiana

to kawa, która urzeka niezwykłą równowagą smakową i delikatnością. Bariści nazywają ją kawą „klasyczną”, która nadaje się do picia o każdej porze dnia. Jej nazwa związana jest z regionem kawowym Mogiana położonym wzdłuż granicy stanu São Paulo i wysuniętego na południe stanu Minas Gerais.

Dzięki warunkom klimatycznym panującym w regionie Mogiana, otrzymujemy kawę łagodną o niskiej kwaskowości, niemal pozbawioną goryczki, słodką w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi orzechowymi, czekoladowymi i miodowymi nutami.

Brazil Mogiana

Kawa brazylijska

W Brazylii są trzy główne obszary uprawy kawy: Mogiana, Sul Minas oraz Cerrado. Wspólną cechą tych regionów jest umiarkowany klimat, który przyczynia się do utrzymania regularnych temperatur w ciągu całego roku – idealnych do uprawy zarówno Arabiki jak i Robusty.

Tutejsze Arabiki są łagodne w smaku, lekko słodkie, co w znacznej mierze spowodowane jest naturalną metodą wydobywania ziaren z owoców kawowców – tak zwaną metodą suchą, polegającą na suszeniu ziaren wraz z miąższem na wolnym powietrzu przez około 4 tygodnie.

Brazil Mogiana

Brazylia - kawowy gigant

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie i odpowiada za ok. 30% światowych zbiorów. Co ciekawe kawowiec nie jest naturalnym elementem flory tego kraju. Historia jego uprawy zaczyna się dopiero w połowie XVIII wieku, kiedy oficer Francisco de Pahletta przemycił z Gujany Francuskiej sadzonki kawowca i założył w południowej Brazylii pierwsze plantacje.

Dla Brazylijczyków kawa to nie tylko napój, to cała kultura uprawy drzewek kawowych, zbioru owoców, ich suszenia, a następnie zaparzania i picia.

Napój ten związany jest z ich sposobem życia, żywiołowością, czerpaniem radości z każdej chwili. Piją oni najczęściej kawę zbliżoną do espresso, bardzo mocną i słodką. Kawa związana jest również z rozwojem gospodarki i infrastruktury Brazylii. Pierwsze linie kolejowe służyły do komunikacji i obsługi poszczególnych plantacji.

Co ciekawe nazwa kawowego regionu - Mogiana - związana jest z nazwą spółki, która wybudowała linie kolejową przebiegającą przez ten obszar.

Brazil Mogiana
Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

1-10 z 26

Marek
Spróbowałem już wszystkich proponowanych przez palarnię mkfresh kaw i ta najmocniej mnie urzekła. Jedwabista, delikatna, o wspaniałe zrównoważonej kwasowosci i goryczce, z bogatą, choć nie przesadnie cremą.
Ma jednak pewną, uciążliwą wadę - zbyt szybko się kończy...
Dziś zamawiam kolejny kilogram.
Renata
Pyszna :) warto kupić :)
Aleksandra
Idealna jak dla mnie,delikatna ,aromatyczna, brak goryczki.. Polecam
Lusy
Kawa delikatna w smaku, nie kwaśna, wspaniale pachnąca. Doskonała z ciśnieniowego na czarno i na biało.
Elżbieta
Wyśmienita delikatna polubiłam ją
Marta
Delikatna i aromatyczna. Moja ulubiona
Artur
najbardziej smakuje mi zaparzona w kafeterce
Przemek K
Po przerobieniu pierwszych 750g ziaren mogę w końcu na temat Mogiana. Parzona ciśnieniowo z 14g ziaren w 28g espresso. Czekoladowa słodycz w połączeniu z nutami kwasków owoców leśnych. Orzechowa crema ładnie zwieńcza ekstrakcję. Jestem fanem tego singla.
Elzbieta
Doskonała kawa...tylko ta, żadna inna.!!
Juzio
Może być...
Dodaj opinię