Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Yemen Mocha Haimi 250g ziarno

EDYCJA LIMITOWANA
Cena:
31,90 zł

127,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Jemeńska Mocha to najbardziej tradycyjna kawa na całym świecie. Już od kilku wieków uprawiana jest na zboczach wysokich gór tymi samymi metodami. Dzięki dużej wysokości, sięgającej nawet 2400 m n.p.m., kawa dojrzewa wolniej i nasyca się naturalnymi aromatami, które są wyraźnie wyczuwalne w jej szlachetnym smaku. Bukiet Mocha Haimi stanowi połączenie intensywnych nut czekolady i pieczonej skórki chleba z ekscytującymi winnymi czy wiśniowymi aromatami. Kawa o wyjątkowym charakterze i naturalnym smaku.
Profil aromatyczny
Intensywność 4
Kwasowość 1
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
Mocha Haimi
Wysokość upraw
1800-2400 m n.p.m.
Metoda obróbki
sucha
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Yemen Haimi

Yemen Mocha Haimi

Zastanawiasz się, jak smakowała kawa, która blisko 400 lat temu wyruszała ze starożytnego, arabskiego portu, aby podbić cały świat? Ten smak zawiera pochodząca z Jemenu Mocha, która od kilku wieków jest uprawiana na zboczach wysokich gór tym samym, znanym sposobem. Duża wysokość oraz dawne metody uprawy odpowiadają za jej szlachetny smak i wyśmienitą jakość. Ta najbardziej tradycyjna na całym świecie kawa charakteryzuje się niepowtarzalnym, intensywnym bukietem, który pobudza zmysły owocowymi, winnymi nutami i czekoladowym smakiem. Jej małe, nieregularne ziarna dają napar, który wyróżnia się ożywczą kwasowością wiśni i dobrym zbalansowaniem. Kawa pochodząca z regionu Al-Haimah jest naprawdę unikalna i trudno ją pomylić z jakąkolwiek inną kawą na świecie.

Yemen Haimi

Mocha czyli kawa

Trudno uwierzyć, że globalna historia jednego z najpopularniejszych napojów na świecie zaczęła się w maleńkim porcie Al-Makha (współcześnie Mocha) u wybrzeży Jemenu. To on użyczył swojej nazwy słynnej kawie „Mocha”. W XVII wieku w tym właśnie porcie zatrzymał się wycieńczony długą podróżą portugalski marynarz, który znalazł wytchnienie i energię w nieznanym mu, ciemnym naparze. Marynarz był zaskoczony pobudzającym i ożywczym działaniem kawy i poprosił lokalnego szejka o kilka worków ziaren. Dzięki temu wydarzeniu kawa znalazła drogę do Europy i w XVII i XVIII wieku dostarczana była wyłącznie z małego portu Mocha, który z sennej, rybackiej wioski szybko zmienił się w gwałtownie rozkwitające miasto.

Yemen Haimi

Przez ok. 200 lat Jemen był jedynym krajem, który kontrolował produkcję i sprzedaż kawy. W następnych stuleciach handel znacznie osłabł, kiedy sadzonki kawy zdobyli Portugalczycy, Holendrzy oraz Francuzi. Wówczas to mocarstwa kolonialne przejęły kontrolę zarówno nad wymianą, jak również nad produkcją kawy. Nie zmienia to faktu, że nazwa „mocha” albo „moka”, „moca” czy nawet „mocca” stanowi obecnie w wielu miejscach synonim kawy. A pochodzące z Jemenu ziarna stanowią namacalny element światowej kultury kawy.

Yemen Haimi

Tradycyjna uprawa

Prawie cała jemeńska kawa wywodzi się z bardzo starych odmian Arabiki – nieuprawianych nigdzie indziej poza wschodnią Etiopią oraz Jemenem. Najbardziej tradycyjna kawa świata nadal rośnie tak jak 500 lat temu na zboczach wysokich gór, poniżej starożytnych zabudowań niewielkich wiosek. Latem, gdy małe drzewka kawowe zaczynają kwitnąć i pojawiają się pierwsze opady, a także mgła – zbocza jemeńskich gór stają się bajecznie zielone. Jesienią chmury rozwiewają się, a powietrze staje się suche – wówczas kawa dojrzewa i jest zbierana, a następnie suszona na dachach kamiennych domów.

Yemen Haimi

Podczas suchej zimy – zebrana wcześniej woda jest wykorzystywana do podlewania kawowców, aby mogły przetrwać do pierwszych, letnich deszczy. Można powiedzieć, że uprawa drzewek kawowych w tych warunkach jest dużym wyzwaniem, dlatego zajmują się tym tylko małe gospodarstwa, a pozyskiwana kawa jest naturalna i taka sama jak kilkaset lat temu. Warto wspomnieć, że kawowe wiśnie obrabiane są najbardziej tradycyjną technologią – suszone w łupinach i obierane przy pomocy kamienia młyńskiego. Stąd pochodzi nieregularny kształt ziaren Mocha.

Opinie

7 produkt(ów)

Paweł
Nie smakuje mi.
Maciej
Kawa bardzo ,,płaska''w smaku, posmak chlebowy, wyczuwam też kwasowość. Nie warta tej ceny. Duży plus za gęstą kremę. i to jej chyba jedyna zaleta.
Krzysiek
Ja osobiście nie polecam, nawet jako kawa śniadaniowa. Kawa nie jest zbalansowana. Wyczuwalne smaki: chleb (5/5), cytryna (2/5), spalona czekolada (1/5).
Maciek
Kawa niezła, jednak jak dla mnie w porównaniu z innymi kawami smak zbyt płaski, wybija szczególnie ta "skórka chleba", co przy częstym jej piciu staje się dość monotonne. Plus za oryginalny smak. Jednak nie będzie to moja ulubiona kawa.
perlalei
wyrazista, ostra ale zarazem zbalansowana kawa. Mniej ciekawa w smaku niż Ethiopia, za to równie mocna/intensywna. Klasyka godna polecenia.
Przemek
Kawowość w czystej postaci
Damian
Rewelacja - polecam bardzo
Dodaj opinię