Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Peru Yakumama 250g

NOWOŚĆ
Cena:
29,90 zł

119,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 48h
Peru Yukamama to kawa o wyjątkowym, aksamitnym charakterze, uprawiana na bogatej, wulkanicznej glebie Andów w regionie Cajamarca w Peru. Jej bukiet cechuje się niską kwasowością i delikatnością, która zdecydowanie przypadnie do gustu amatorom subtelnych, ale egzotycznych smaków. Dojrzewającą na wysokich stokach – nawet do 1700 m n. p. m. – kawę wyróżniają korzenne aromaty, nuty karmelu, wanilii, a także specyficzny posmak skórki pieczonego chleba.
Intensywność 3
Kwasowość 1,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 80 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Klasa ziarna
SHB
Wysokość upraw
1000-1700 m n.p.m.
Metoda obróbki
myta
Stopień palenia
Średni
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
India Monsooned

Peru Yakumama 250g

Peru – dla większości – to wysokie szczyty Andów ukryte w malowniczej mgle, fascynujące pozostałości Machu Picchu i urocze lamy. Niewielu jednak wie, że Peru to także doskonała kawa. Na bogatych i zróżnicowanych stokach Andów uprawiane są Arabiki o unikalnych właściwościach – wyróżniające się spośród innych kaw Ameryki Południowej swoją delikatnością i niespotykanym aromatem. Jedną z nich jest kawa Peru Yukumama pochodząca z regionu Cajamarca.

India Monsooned

To kawa o niskiej kwasowości i wyjątkowym, aksamitnym charakterze, który zdecydowanie przypadnie do gustu amatorom subtelnych, ale egzotycznych smaków. Dojrzewającą na wysokich stokach – nawet do 1700 m n. p. m. – kawę wyróżniają korzenne aromaty, nuty karmelu, wanilii, a także specyficzny posmak skórki pieczonego chleba. Peru Yukumama to kawa przede wszystkim dla tych, którzy chcą eksplorować głębiej i odkrywać nowe, fascynujące smaki unikalnych regionów – do których bezsprzecznie należą zbocza Andów!

India Monsooned

Kawa dla odkrywców

W świadomości kawoszy Peru nie jest oczywistym wyborem, jeśli chodzi o kawę. Tymczasem wulkaniczny łańcuch Andów, który przecina kraj z północy na południe to bardzo bogaty – jeśli chodzi o glebę – i bardzo zróżnicowany – jeśli chodzi o warunki przyrodnicze – obszar. Wystarczy wspomnieć, że obejmuje on nawet do 28 różnych mikroklimatów. Peruwiańczycy – poza kawą – uprawiają więc również ziemniaki, pomidory, tytoń, owoce cytrusowe, wino, kakao czy herbatę. W takich warunkach uprawa jakichkolwiek roślin daje doskonałe efekty. To zróżnicowanie klimatu wpływa oczywiście na smak kawy, której bukiet jest inny, odmienny – od klasycznego, południowoamerykańskiego.

India Monsooned

Bukiet Peru to w zasadzie wiele różnych, zaskakujących nut i smaków, zmieniających się ze względu na dany region – jego roślinność, klimat czy metody uprawy. Ale to co jest charakterystyczne to jego delikatność, gładkość – równowaga, która czyni tę kawę łatwo przystępną dla kawoszy, którzy nie przepadają za zbyt intensywnymi aromatami. Ze względu na fakt, że peruwiańskie plantacje usytuowane są wysoko – kawa rośnie samodzielnie i dodatkowo dojrzewa dłużej, a jej owoce w tym czasie nasycają się aromatami z gleby i powietrza, których w Peru jest naprawdę dużo.

India Monsooned

Pierwszy ze wszystkich

Wśród wszystkich krajów Ameryki Południowej produkujących kawę – Peru stanowi raczej kierunek dla wtajemniczonych. Ziarna z tego regionu nie są tak znane jak brazylijskie czy kolumbijskie Arabiki, a pomimo tego potrafią zachwycić swoim smakiem i aromatem. Co ciekawe, Peru jest 10. producentem kawy na całym świecie i pierwszym krajem, w którym pojawiła się kawa na kontynencie południowoamerykańskim – tradycja uprawy i konsumpcji kawy jest więc tutaj bardzo bogata.

India Monsooned

Obecnie przeważająca część obszaru uprawowego to niewielkie, rodzinne farmy – to przekłada się na zróżnicowanie bukietów kawowych i wyjątkowość peruwiańskiej kawy. Ze względu na doskonałe gleby, wysokie usytuowanie plantacji – znaczna część tutejszych upraw to kawa organiczna.

Opinie

Ten produkt nie ma jeszcze żadnej opinii. Dodaj pierwszą.

Dodaj opinię