0

Oliwa extra virgin Picual 500ml

PLN 46.90
PLN 101.74 / kg
Wysyłamy w 48h

Oliwa Picual z młyna Casas de Hualdo to płynny skarb hiszpańskiego rejonu Toledo zamknięty w szklanej butelce. Jej wyjątkowo niska kwasowość została uzyskana dzięki bardzo szybkiemu przetworzeniu świeżych owoców oliwki odmiany Picual. W ciągu 4-6 godzin od zerwania oliwek, wyciśnięta na zimno oliwa zostaje zamknięta w butelce.

Jest oliwą bazową, uniwersalną w zastosowaniu. Znakomicie sprawdza się jako podstawa dressingu, past, hummusu oraz sosów. Nie dominuje smakowo w potrawie, lecz wspaniale ją uzupełnia. Urzeka  bardzo przyjemnymi aromatami dojrzałych owoców, zielonych liści, zielonych bananów oraz mięty. Wyciskana na zimno zachowuje swój lekko pieprzny posmak, który idealnie harmonizuje ze specjałami takimi jak kasze, makarony, ryby, warzywa, dziczyzna czy wieprzowina.  Można  serwować ją w towarzystwie zarówno białego jak i czerwonego wina.

- Smak: owocowy z pikantno-pieprznym posmakiem
- Zapach:  dojrzałych owoców, zielonych liści, zielonych bananów oraz mięty
- Kolor: bursztynowy
- Kwasowość: 0,14% (bardzo niska)
- Termin ważności do końca grudnia 12/2021

Opis
Filiżanki Mk Cafe Fresh Cappuccino

Picual to jedna z najbardziej popularnych i długowiecznych odmian oliwek na świecie. Pod względem wielkości upraw jest druga w Hiszpanii. Drzewo owocuje już po 2-3 latach i jest odporne na przymrozki. Dojrzewa od początku listopada do połowy grudnia. Odmiana ta pochodzi z Andaluzji, gdzie produkuje się 80% hiszpańskiej oliwy.

Oliwki Picual są dość duże o podłużnym kształcie, zakończone dzióbkiem. Ich nazwa pochodzi właśnie od spiczastego koniuszka (hiszp. pico - dzióbek). Oliwy z tej odmiany są pikantno-pieprzne i pachnące zieloną trawą, przez co bardzo uniwersalne. W Polsce cieszą się ogromną popularnością – bo zapach urzeka, a subtelna pikanteria jest bardzo przyjemna.

Filiżanki Mk Cafe Fresh Cappuccino

Pamiętajmy, że owoce oliwki są cierpkie i gorzkawe, zatem dobra oliwa nie może być zupełnie łagodna – jak na przykład olej słonecznikowy. Dla wcześnie zbieranych oliwek, a więc tych najlepszych, charakterystyczny jest pikantno-pieprzny posmak. Dobra oliwa (a Picual należy do grona najlepszych 20 oliw świata TOP 20 w katalogu Flos Olei) charakteryzuje się również dużą ilością polifenoli (antyutleniaczy). To one dają efekt drapania w gardle. Jeśli zatem oliwa jest zbyt łagodna, brak w niej dobroci z owoców oliwki, której tak łakniemy.

Filiżanki Mk Cafe Fresh Cappuccino

Zalety smakowe i jakość tej oliwy zostały docenione przez profesjonalny panel testerski publikacji FLOS OLEI - międzynarodowego przewodnika, który gromadzi recenzje na temat najlepszych oliw świata. Dodatkowo w roku 2014 zakwalifikowano ją do najlepszej dwudziestki „TOP 20” z wynikiem 91/98 punktów możliwych.

Opinie

Brak opinii

Dodaj opinię
Ocena *
*
*