Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Nicaragua Maragogype 250g ziarno

DARMOWA DOSTAWA
Cena:
34,90 zł

139,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Pochodzące z Nikaragui wielkie, „słoniowe” ziarna Maragogype jak przystało na tę odmianę charakteryzują się przyjemną słodyczą, a także mocnym, kremowym body. Kawa uprawiana w cieniu egzotycznych drzew posiada wyjątkowo skoncentrowany i klarowny bukiet, w którym wyróżniają się aromaty orzecha laskowego, melasy, toffi, a nawet koniaku czy wiśni. To esencja „klasycznego” smaku kawy.
Profil aromatyczny
Intensywność 3,5
Kwasowość 2
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 35 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
Maragogype
Wysokość upraw
1200-1450 m n.p.m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
średnio jasny (medium-light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Indonesia Mandheling

W cieniu egzotycznych drzew oraz bujnej roślinności klimatu tropikalnego dojrzewa kawa, która stanowi prawdziwy skarb Nikaragui. To „słoniowe” ziarna odmiany Maragogype o przyjemnej słodyczy, subtelnej kwasowości oraz wyjątkowo mocnym smaku i kremowej konsystencji – uprawiane w niewielkim gospodarstwie San Ramon w regionie Jinotega. Brzmi jak marzenie każdego wielbiciela „klasycznego” smaku Arabiki z Ameryki Południowej i Środkowej? Rzeczywiście, to propozycja idealna dla tych którzy uwielbiają czuć aromaty – orzecha laskowego, melasy, toffi, brązowego cukru, koniaku czy też wiśni w dobrze zbalansowanym naparze. Naturalna uprawa w cieniu drzew na wysokogórskich plantacjach sprawia, że kawa dojrzewa wolniej i ma więcej czasu, żeby nasycić się aromatami pochodzącymi z gleby, a napar przygotowany z wielkich ziaren Maragogype jest wyjątkowo nasycony i intensywny – a przy tym kremowy.

Indonesia Mandheling

Bujna roślinność Nikaragui

Usytuowana pomiędzy Oceanem Spokojnym na zachodzie oraz Morzem Karaibskim na wschodzie – Nikaragua to kraj szalonej wegetacji! Decydują o tym wilgotny równikowy klimat, bogata wulkaniczna gleba oraz duże wysokości. Na zachodzie znajduje się wyżyna przecięta kilkoma pasmami górskimi, z których największe z nich to Cordillera Isabelia.

Indonesia Mandheling

Wzdłuż wybrzeża Pacyfiku ciągnie się natomiast łańcuch 40 wulkanów. W takich warunkach bujnie rozwijają się rzadkie odmiany różnorodnych roślin – w tym mchy, paprocie, przepiękne orchidee i przede wszystkim kawa. W 95% kawowce uprawiane są w cieniu drzew, głównie lokalnych, egzotycznych odmian, których obecność chroni gleby przed degradacją i pomaga w zachowaniu bioróżnorodności obszarów uprawy. Takie „towarzystwo” wywiera swój wpływ na jakość i charakter kawy, która zyskuje nowe, ekscytujące aromaty – orzechowe, melasowe, koniakowe czy wiśniowe. Uprawa w cieniu sprawia natomiast, że kawa dojrzewa wolniej i ma więcej czasu, żeby rozwinąć pełniejszy bukiet i bardziej intensywny smak.

Indonesia Mandheling

Kawa z rodzinnych upraw

Najbardziej cenione nikaraguańskie kawy uprawiane są w regionach Matagalpa, Nueva Segovia oraz Jinotega usytuowanych w południowo-zachodniej części kraju. Ten ostatni region odpowiada za blisko 65% kawy wyprodukowanej w Nikaragui. Większość pochodzi z małych farm i z mikroskopijnych wręcz upraw, które w niektórych przypadkach stanowią w danym sezonie zaledwie kilka worków kawy. Skalę tej produkcji dobrze oddaje liczba około 45 tysięcy gospodarstw w całym kraju. Są to gospodarstwa głównie rodzinne, w których podstawowymi pracownikami są przeważnie członkowie tych rodzin.

Indonesia Mandheling

Poza kawą uprawia się tam również owoce takie jak banany, pomarańcze czy mango, co oczywiście przekłada się na charakter kawowych ziaren i bioróżnorodność obszarów uprawowych. Ziarna odmiany Maragogype wypalane w Manufakturze MK Cafe Fresh pochodzą z plantacji zarządzanej przez rodzinę López, która zajmuje się uprawą kawy od stu lat. Obecnie za pozyskiwanie tej wyjątkowej kawy origin odpowiada czwarte pokolenie rodziny López.

Opinie

2 produkt(ów)

Piotr
Ogromne ziarna - budzą ciekawość każdego prawdziwego kawosza !!! dla mnie idealna do espresso :) z odrobiną podgrzanego mleka. Smak ciekawy i niespotykany.
P.S. Mniej wyrazista niż India (którą również uwielbiam), ale jej smak ma w sobie coś innego i zarazem wyrazistego. Polecam spróbować każdemu :) :)
Przemek
Kupiłem z ciekawości i okaząło się że kawa jest bardzo smaczna szczególnie z aeropressu. Napar jest słodki i wyrazisty, lekko orzechowy, kwasowość minimalna.
Dodaj opinię