Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

MEXICO DECAF 250G ZIARNO

EDYCJA LIMITOWANA
Cena:
30,90 zł

123,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 48h
Wysokiej jakości, bezkofeinowa kawa origins pochodząca z Meksyku i pozyskiwana szlachetną, w pełni naturalną metodą opracowaną na bazie procesu swiss water – czyli tradycyjnego sposobu dekofeinizacji. Płukane w najczystszej wodzie – bez dodatków substancji chemicznych – ziarna kawy pozbawiane są kofeiny, ale zachowują swój oryginalny profil smakowy. Kawa charakteryzuje się pełnym body i wyraźną słodyczą, która przywodzi na myśl aromaty czekolady, orzechów i cukru trzcinowego. Idealna alternatywa, dla osób, które unikają kofeiny, ale chcą zachować pełnię satysfakcji z codziennej filiżanki kawy – w jej najlepszym wydaniu.
Profil aromatyczny
Intensywność 3
Kwasowość 2
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 99 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Wysokość upraw
900-1100 m n.p.m.
Metoda obróbki
myta
Stopień palenia
średnio jasny (medium-light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
India Monsooned

Mexico Decaf SWP 250g

Mexico Decaf to wysokogatunkowa meksykańska Arabika ¬– otrzymywana szlachetną, w pełni naturalną metodą opracowaną na bazie procesu swiss water, czyli najstarszego sposobu dekofeinizacji kawy, z wykorzystaniem wody i aktywowanego węgla. Proces ten, ze względu na wysokie koszty, jest stosowany przez niewielu producentów na świecie, ale daje nadzwyczaj dobre efekty. Płukane w gorącej wodzie – bez dodatków substancji chemicznych – ziarna kawy pozbawiane są kofeiny, ale zachowują swój oryginalny, unikatowy profil smakowy.

India Monsooned

Świeżo palona kawa Mexico Decaf cechuje się pełnym body i zauważalną słodyczą, w której na pierwszy plan wybijają się nuty czekolady, orzechów i cukru trzcinowego. Dzięki naturalnej kwasowości, która kojarzy się z aromatem suszonych owoców, bukiet aromatyczny jest dobrze zrównoważony, co pozwala bez przeszkód delektować się wszystkimi walorami tej kawy. Mexico Decaf to idealna alternatywa, dla tych którzy unikają kofeiny, ale nie chcą stracić satysfakcji z picia małej czarnej. Ciesz się kawą w jej najbardziej szlachetnej odsłonie, o każdej porze dnia.

India Monsooned

Kawa bezkofeinowa

Istnieją przynajmniej trzy skuteczne sposoby dekofeinizacji kawy – najstarszy z nich i w pełni naturalny polega na użyciu wody w celu wypłukania kofeiny. Na tej zasadzie działa metoda DemusAqua ¬– opracowana na bazie słynnej szwajcarskiej wody – dzięki której została uzyskana Mexico Decaf. Wykorzystanie w procesie wyłącznie krystalicznie czystej wody i węgla aktywowanego, sprawia, że wysokiej jakości kawa nie traci swojej szlachetności. Najpierw zielone ziarna kawy moczone są w gorącej wodzie – aż do momentu ekstrakcji kofeiny i związków aromatycznych. Otrzymany ekstrakt jest przepuszczany przez węgiel aktywowany, który zatrzymuje cząsteczki kofeiny. Następnie przefiltrowany ekstrakt, który zawiera cały aromat jest zagęszczany i przed końcowym suszeniem oraz paleniem kawy – zostaje zastosowany do nasycania na powrót zielonych ziaren całym bogactwem smaku i aromatu. W ten sposób otrzymywana jest w pełni naturalna kawa bezkofeinowa, która zachowuje swój oryginalny bukiet aromatyczny. Rzadko spotyka się dobrej jakości bezkofeinową Arabikę, na dodatek pochodzącą z konkretnego regionu, dlatego oferowana przez MK Cafe Fresh meksykańska kawa to prawdziwa gratka dla amatorów małej czarnej.

India Monsooned

Kraj kontrastów i dobrej Arabiki

Meksyk to region kontrastów – kraina wielkich pustyń, ośnieżonych szczytów czy zielonych lasów ginących w gęstej mgle. Od zachodu owiewana masami powietrza znad Oceanu Spokojnego, od wschodu – znad Oceanu Atlantyckiego. Tak zróżnicowane warunki naturalne sprzyjają uprawie kawowca i są idealne do uprawy tak wymagającego gatunku jak Arabika, bo jej smak i aromat dobrze reagują na w ten sposób urozmaicony terroir. Całość krajowej produkcji zlokalizowana jest na południu, gdzie znajdują się pasma górskie Sierra Madre (skąd pochodzą ziarna Mexico Decaf) i bogate, wulkaniczne gleby. Ze względu na zróżnicowane środowisko i obszary uprawy kawa kwitnie tutaj nawet 3 do 4 razy w ciągu roku. Eksperci twierdzą, że kraje z tego regionu uprawiają najlepsze kawy na świecie – z Meksyku pochodzi najsłynniejsza słoniowa Arabika o wielkich ziarnach. Nic więc dziwnego, że kawa jest tak głęboko zakorzeniona w tradycji i kulturze tego kraju – była obecna w tym regionie już pod koniec XVIII wieku. Obecnie Meksyk to dziewiąty producent kawy na świecie i największy jej dostawca do Stanów Zjednoczonych.

Opinie

2 produkt(ów)

Katarzyna
Smaczna kawa, polecam czarną i na wieczór.
joanna
Bardzo smaczna kawa, ciekawy, lekko słodki posmak orzechów, w niczym nie ustępuje kawom z kofeiną, idealna na wieczorną filiżankę:)
Dodaj opinię