Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Kenya AA 250g

KAWA MIESIĄCA
Wybierz rodzaj kawy
Cena:

Normalna cena: 26,30 zł

Special Price 21,04 zł

105,20 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Wysokiej jakości kenijska kawa o okrągłym body i szlachetnym, złożonym aromacie, ceniona przez baristów na całym świecie. Uprawiana na dużej wysokości staje się rześka, zyskuje bogaty bukiet winnych aromatów połączony ze smakiem owoców cytrusowych i jagód.
Profil aromatyczny
Intensywność 3
Kwasowość 4,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 35 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
AA
Wysokość upraw
1400-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
średnio jasny (medium-light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Kenya AA

Kenya AA

jest powszechnie uznawana za jeden z najlepszych gatunków kawy na świecie. Profil smakowy tej Arabiki, o dominujących nutach kwiatowych i owocowych, jest bardzo orzeźwiający, a zarazem szlachetny i wytrawny.

Symbol „AA” stanowi oznaczenie najwyższej jakości ziaren kawowych pochodzących z Kenii. Idealnie „okrągłe” body, wyraźny cytrusowy posmak i bogaty bukiet winnych smaków to właśnie zasługa odpowiedniego kształtu, rozmiaru i gęstości, czyli struktury i konsystencji szlachetnych ziaren.

Kenya AA

Warunki uprawy

Plantacje kawowe w Kenii położone są pomiędzy 1400 a 2000 m. n. p. m. Tak duża wysokość w połączeniu z bogatą wulkaniczną glebą, umiarkowaną temperaturą i sezonowymi deszczami daje doskonałe warunki do uprawy Arabiki. Kawa wraz ze wzrostem wysokości uprawy staje się bardziej „dzika”, rześka, zaskakująca, zyskuje bogaty bukiet, w którym dużą rolę odgrywają nuty owocowe. Kenijska kawa stanowi wyszukane połączenie owocowych smaków (jagody, owoce cytrusowe) z winną kwasowością i złożonym aromatem. W parze z wysoką jakością idzie „powtarzalność” właściwości każdej partii ziaren, będąca zasługą skutecznej polityki kawowej Kenii.

Kenya AA

Cały obszar, na którym uprawiane są krzewy kawowe w Kenii, wynosi ok. 160 000 hektarów, z czego 1/3 to wielkie plantacje, a pozostała część należy do drobnych plantatorów, których w całym kraju jest około 700 000. Jego centralna cześć zlokalizowana jest w okolicach Mount Kenia i rozciąga się na południe, w kierunku stolicy kraju – Nairobi. Nieduże plantacje znajdują się również na zboczach góry Elgon, na granicy z Ugandą. Okresy dojrzewania owoców kawowca i zbiorów związane są z występowaniem pór deszczowych, w większości okręgów kawowych owoce dojrzewają od października do grudnia.

Kenya AA

Kenijska „polityka kawowa”

Uprawę kawy w Kenii zapoczątkowali Brytyjczycy na początku XX wieku, ale dopiero po uzyskaniu niepodległości w 1963 roku, przekształceniu procesów produkcji i wdrożeniu nowoczesnych technologii można mówić o sukcesie Kenii na rynku kawowym. Obecnie średnia produkcja roczna wynosi około 1 mln worków (standardowo 60 kilogramowych).

Kenijczycy wypracowali system sprawnie działających spółdzielni drobnych plantatorów skupiony wokół otwartych licytacji, dzięki którym utrzymywana jest stale wysoka jakość ziaren. Całą kenijską kawę skupuje jedna organizacja - Coffee Board of Kenya, koordynująca pracę kawowych spółdzielni i poddająca wszystkie ziarna surowym testom jakościowym, sprawdzającym ich smak i aromat, rozmiar, kształt oraz wagę. Najwyższa klasa ziaren oznaczana jest właśnie symbolem „AA”.

Kawa ma dla Kenijczyków ogromne znaczenie o czym świadczy fakt, że niszczenie lub samowolne karczowanie kawowych drzew jest surowo karane przez prawo.

Kenya AA
Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

1-10 z 25

bożena
Kawa o bardzo wyrazistym smaku, wręcz idealna. W sklepie kupuję kawy od dłuższego czasu, piję tylko te kawy , każda zakupiona smakowo odpowiada zamieszczonym informacjom. Kawy super. Polecam sklep, zamówienia realizowane ekspresowo.
Ewa
Moja ulubiona, zapach i smak wręcz idealny zarówno w ekspresie ciśnieniowym, jak i przelewowym. Polecam sklep i kawę.
Paweł
Świetna, kwaśna kawa. Polecam
Marek47
Kilka dni temu otrzymałem 3 zamówione kawy w tym Kenya AA. Kawy zamawiałem opierając się na opiniach osób, które zakupiły je wcześniej. Kawę zaparzyłem w ekspresie kolbowym Delonghi: T=+81'C, 8g/60ml, czas parzenia ok. 28s. Wyniki: pianka niewielka szybko zanikająca, smak płaski, tzw body OK. Od 2 m-cy pijam naprzemiennie kilka rodzajów kaw. Spodziewałem się, że kawa ta będzie zbliżona do Tchibo African Blue. Ani zapach ziarnistej kawy ani jakość naparu w niczym nie przypominały tej ostatniej. Dla mnie jest to rozczarowanie.
Marcin
Dobra kawa o zdecydowanym smaku. Dość kwaśna i jak dla mnie zbyt gorzka. Jednak rozumiem, że może smakować. Warto spróbować choć raz w czasie podróży przez świat smaków kaw w poszukiwaniu "swojej kawy".
Stefan
Osobiście preferuję tylko kwaśne kawy. Z tej oferty najlepsza. Daję 5 gwiazdek.
Tomek.
Rewelacja. Osobiście nie przepadam za kwaśnymi kawami, ale ta jest z innej bajki. Świetne smaki. Po wzięciu łyka smak płynnie zmienia się z mocno kwasowego do rewelacyjnej goryczki. Naprawdę intensywne doznanie. Kawa do delektowania się, a nie zagryzania jej smaku ciastkami :).
Parzona w ekspresie ciśnieniowym, najdrobniejsze możliwe mielenie i najwyższa moc espresso przenoszą do innego świata.
Małgosia
Najlepsza, idealna. Daje pozytywne myśli i uciechę jak ja pijesz.... :-D
Iwona
Kawa jest naprawdę świetna!
Po pierwszej filiżance ... zrobiłam drugą.
Smak jak dla mnie idealny - czysty i zdecydowany.
Polecam.
Przemek
Z dripa wyśmienita
Dodaj opinię