Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Kenya AA Gakuyu Ziarno 250g

NOWOŚĆ
Cena:
36,00 zł

144,00 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 48h
Kenya AA Gakuyu to mikrolot będący kwintesencją afrykańskiego temperamentu, zmysłowej radości. Wyróżnia ją orzeźwiający owocowy bukiet, w którym na pierwszy plan wybijają się aromaty jagód i owoców cytrusowych. Kawa posiada dobry balans dzięki nutom czekolady i cukru trzcinowego oraz długi, wytrawny finisz, jak przystało na wysokiej jakości kenijską Arabikę.
Profil aromatyczny
Intensywność 3
Kwasowość 4
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 99 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Region
Kenya
Klasa ziarna
AA
Wysokość upraw
1800 m. n. p. m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
średnio jasny (light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Kenya AA

Kenya AA Gakuyu

Kenijskie kawy oznaczone symbolem AA są powszechnie uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Decyduje o tym wysoka jakość uprawy i wielokrotna selekcja, dzięki której konsument otrzymuje ziarna o odpowiedniej wielkości i powtarzalnym kształcie.

Te zalety wyróżniają również kawę Kenya AA Gakuyu uprawianą w regionie Nyeri, u podnóży Mount Kenya. To Arabika o pełnym, aksamitnym smaku oraz bogatym bukiecie, w którym na pierwszy plan wybijają się nuty kwiatowe, aromaty jagód oraz owoców cytrusowych. To od nich bierze się rześka i przyjemna kwasowość, a także wytrawny finisz, który stanowi dobre odzwierciedlenie afrykańskiego temperamentu. Ta kwasowość jest przełamana nutami cukru trzcinowego i czekolady, które wpływają na odpowiedni balans bukietu. Kenya AA Gakuyu to kawa pochodząca z mikrolotu – w takich małych, limitowanych uprawach dojrzewają najlepsze kawy na świecie i najciekawsze lokalnie ziarna, do których niewątpliwie należy ta Arabika.

Kenya AA
Kenya AA

Warunki uprawy

Plantacje kawowe w Kenii położone są pomiędzy 1400 a 2000 m. n. p. m. Tak duża wysokość w połączeniu z bogatą wulkaniczną glebą, umiarkowaną temperaturą i sezonowymi deszczami daje doskonałe warunki do uprawy Arabiki. Kawa wraz ze wzrostem wysokości uprawy staje się bardziej „dzika”, rześka, zaskakująca, zyskuje bogaty bukiet, w którym dużą rolę odgrywają nuty owocowe. Kenijska kawa stanowi wyszukane połączenie owocowych smaków (jagody, owoce cytrusowe) z winną kwasowością i złożonym aromatem. W parze z wysoką jakością idzie „powtarzalność” właściwości każdej partii ziaren, będąca zasługą skutecznej polityki kawowej Kenii.

Kenya AA Gakuyu

Cały obszar, na którym uprawiane są krzewy kawowe w Kenii, wynosi ok. 160 000 hektarów, z czego 1/3 to wielkie plantacje, a pozostała część należy do drobnych plantatorów, których w całym kraju jest około 700 000. Jego centralna cześć zlokalizowana jest w okolicach Mount Kenia i rozciąga się na południe, w kierunku stolicy kraju – Nairobi. Nieduże plantacje znajdują się również na zboczach góry Elgon, na granicy z Ugandą. Okresy dojrzewania owoców kawowca i zbiorów związane są z występowaniem pór deszczowych, w większości okręgów kawowych owoce dojrzewają od października do grudnia.

Kenya AA Gakuyu

Kenijska „polityka kawowa”

Uprawę kawy w Kenii zapoczątkowali Brytyjczycy na początku XX wieku, ale dopiero po uzyskaniu niepodległości w 1963 roku, przekształceniu procesów produkcji i wdrożeniu nowoczesnych technologii można mówić o sukcesie Kenii na rynku kawowym. Obecnie średnia produkcja roczna wynosi około 1 mln worków (standardowo 60 kilogramowych).

Kenijczycy wypracowali system sprawnie działających spółdzielni drobnych plantatorów skupiony wokół otwartych licytacji, dzięki którym utrzymywana jest stale wysoka jakość ziaren. Całą kenijską kawę skupuje jedna organizacja - Coffee Board of Kenya, koordynująca pracę kawowych spółdzielni i poddająca wszystkie ziarna surowym testom jakościowym, sprawdzającym ich smak i aromat, rozmiar, kształt oraz wagę. Najwyższa klasa ziaren oznaczana jest właśnie symbolem „AA”.

Kawa ma dla Kenijczyków ogromne znaczenie o czym świadczy fakt, że niszczenie lub samowolne karczowanie kawowych drzew jest surowo karane przez prawo.

Opinie

6 produkt(ów)

Karolina
Na pewno niebanalna i złożona, dla mnie zbyt kwaśna, ale wysoka kwasowość jest uczciwie zaznaczona w opisie. Dużo czarnych porzeczek na dzień dobry, pomarańczy jeszcze się nie doszukałam, raczej cytryna. Na koniec miła niespodzianka - słodki karmel. Duże, jasno wypalone ziarna. ładna crema (parzyłam w gagii classic). Miłośnicy dripów na pewno beda zachwyceni, ale i pod espresso się nadaje jako interesująca odmiana
Tomek
Bardzo dobra kawa, jeśli lubicie delikatną aksamitną kawę z głębokim smakiem to właśnie TA.
Paweł
Jest to zdecydowanie najlepsza kawa z całej oferty MK Fresh. Ziarna nareszcie wypalone są jasno i jako chyba jedyne z tego sklepu nadają się do dripa. W smaku kawa wyszła mi świetnie w V60-02. Owocowe bogactwo w smaku i aromacie. Wcale nie odbiega na minus od doskonałych kaw z Kenii jakie można kupić w polskich znanych mikropalarniach. Smakuje równie dobrze. Czekam z niecierpliwością na poszerzenie oferty kaw jasno wypalanych w waszym sklepie. Daję 5 gwiazdek na zachętę.
Konrad
Świetna kawa, dominują nuty cytrusowe, szczególnie pomarańcza. Polecam
Bartek
Świetna kawa,polecam
Renata
Wspaniała!!!
Dodaj opinię