Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Peru Yakumama 250g ZIARNO

EDYCJA LIMITOWANA
Cena:
29,90 zł

119,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 48h
Peru Yukamama to kawa o wyjątkowym, aksamitnym charakterze, uprawiana na bogatej, wulkanicznej glebie Andów w regionie Cajamarca w Peru. Jej bukiet cechuje się niską kwasowością i delikatnością, która zdecydowanie przypadnie do gustu amatorom subtelnych, ale egzotycznych smaków. Dojrzewającą na wysokich stokach – nawet do 1700 m n. p. m. – kawę wyróżniają korzenne aromaty, nuty karmelu, wanilii, a także specyficzny posmak skórki pieczonego chleba.
Profil aromatyczny
Intensywność 3
Kwasowość 1,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 99 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Klasa ziarna
SHB
Wysokość upraw
1000-1700 m n.p.m.
Metoda obróbki
myta
Stopień palenia
Średni
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
India Monsooned

Peru Yakumama 250g

Peru – dla większości – to wysokie szczyty Andów ukryte w malowniczej mgle, fascynujące pozostałości Machu Picchu i urocze lamy. Niewielu jednak wie, że Peru to także doskonała kawa. Na bogatych i zróżnicowanych stokach Andów uprawiane są Arabiki o unikalnych właściwościach – wyróżniające się spośród innych kaw Ameryki Południowej swoją delikatnością i niespotykanym aromatem. Jedną z nich jest kawa Peru Yukumama pochodząca z regionu Cajamarca.

India Monsooned

To kawa o niskiej kwasowości i wyjątkowym, aksamitnym charakterze, który zdecydowanie przypadnie do gustu amatorom subtelnych, ale egzotycznych smaków. Dojrzewającą na wysokich stokach – nawet do 1700 m n. p. m. – kawę wyróżniają korzenne aromaty, nuty karmelu, wanilii, a także specyficzny posmak skórki pieczonego chleba. Peru Yukumama to kawa przede wszystkim dla tych, którzy chcą eksplorować głębiej i odkrywać nowe, fascynujące smaki unikalnych regionów – do których bezsprzecznie należą zbocza Andów!

India Monsooned

Kawa dla odkrywców

W świadomości kawoszy Peru nie jest oczywistym wyborem, jeśli chodzi o kawę. Tymczasem wulkaniczny łańcuch Andów, który przecina kraj z północy na południe to bardzo bogaty – jeśli chodzi o glebę – i bardzo zróżnicowany – jeśli chodzi o warunki przyrodnicze – obszar. Wystarczy wspomnieć, że obejmuje on nawet do 28 różnych mikroklimatów. Peruwiańczycy – poza kawą – uprawiają więc również ziemniaki, pomidory, tytoń, owoce cytrusowe, wino, kakao czy herbatę. W takich warunkach uprawa jakichkolwiek roślin daje doskonałe efekty. To zróżnicowanie klimatu wpływa oczywiście na smak kawy, której bukiet jest inny, odmienny – od klasycznego, południowoamerykańskiego.

India Monsooned

Bukiet Peru to w zasadzie wiele różnych, zaskakujących nut i smaków, zmieniających się ze względu na dany region – jego roślinność, klimat czy metody uprawy. Ale to co jest charakterystyczne to jego delikatność, gładkość – równowaga, która czyni tę kawę łatwo przystępną dla kawoszy, którzy nie przepadają za zbyt intensywnymi aromatami. Ze względu na fakt, że peruwiańskie plantacje usytuowane są wysoko – kawa rośnie samodzielnie i dodatkowo dojrzewa dłużej, a jej owoce w tym czasie nasycają się aromatami z gleby i powietrza, których w Peru jest naprawdę dużo.

India Monsooned

Pierwszy ze wszystkich

Wśród wszystkich krajów Ameryki Południowej produkujących kawę – Peru stanowi raczej kierunek dla wtajemniczonych. Ziarna z tego regionu nie są tak znane jak brazylijskie czy kolumbijskie Arabiki, a pomimo tego potrafią zachwycić swoim smakiem i aromatem. Co ciekawe, Peru jest 10. producentem kawy na całym świecie i pierwszym krajem, w którym pojawiła się kawa na kontynencie południowoamerykańskim – tradycja uprawy i konsumpcji kawy jest więc tutaj bardzo bogata.

India Monsooned

Obecnie przeważająca część obszaru uprawowego to niewielkie, rodzinne farmy – to przekłada się na zróżnicowanie bukietów kawowych i wyjątkowość peruwiańskiej kawy. Ze względu na doskonałe gleby, wysokie usytuowanie plantacji – znaczna część tutejszych upraw to kawa organiczna.

Opinie

5 produkt(ów)

Piotr
Peru staje się pod wzgledem kawy krajem ,który ma coraz wiecej do zaoferowania. Piłem kilka genialnych kaw peruwiańskich jak Tunki, El Diamante czy David Garcia Diaz. Yukamama to taki przyzwoity poziom o wiele lepszy niż wiekszośc nijakich kaw brazylijskich ale nie doruwnujący tym kawom peruwianskim, które wymieniam.Stopien palenia, który okresliłbym jako City +, zdecydowanie uniemozliwia zaparzenie jej w dripach, przyzwoicie smakowała w phinie i poprawnie w aeropresie.Rewelacji jednak nie ma, a cena jednak o 1/3 za duża.
Rafał
Jedna z najlepszych obok Blue Diamond - obłędna aromatycznie i smakowo delikatna pełna słodyczy i czekoladowochlebowej ;) kontry - parzona w dripie. Wracam do niej za każdym razem od kiedy spróbowałem.
Zbyszek
Świetna kawa, aromatyczna a jednocześnie z niską kwasowością. Idealna pod espresso ale także pod kawy mleczne (cappuccino, latte)
Patrycja
Zdecydowane rozczarowanie, nie polecam jedyne co wyczuwam to gorycz tej kawy, parzona w ekspresie, rozczarowanie.
Karolina
Kawa rzeczywiście bardzo aromatyczna, wielowymiarowa i niebanalna. Jest orzech, wyczuwam nawet kokos, do wanilii się jeszcze nie dokopałam :) Dość ostra, ale nieopresyjna. Minusem jest niezbyt gęsta crema (parzyłam w gaggii classic).
Dodaj opinię