Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Papua New Guinea 250g ZIARNO

Cena:
29,90 zł

119,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 48h
Wysokiej jakości Arabika pochodząca z jednego z najbardziej tajemniczych regionów na świecie – Papui-Nowej Gwinei. Bukiet aromatyczny tej kawy to połączenie subtelnej słodyczy przywodzącej na myśl zapach wanilii i orzechów włoskich ze zmysłową egzotyką nut cytrusów, czarnego bzu i pieprzu. Aromat zdradza pokrewieństwo ze słynną odmianą Blue Mountain. To propozycja dla tych, którzy lubią eksplorować nowe miejsca i poznawać nieoczywiste smaki.
Profil aromatyczny
Intensywność 3
Kwasowość 3,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 99 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Klasa ziarna
A/X
Wysokość upraw
1450-1600 m n.p.m.
Metoda obróbki
myta
Stopień palenia
jasny (light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Papua Nowa Gwinea

Papua New Guinea 250g

Papua-Nowa Gwinea to jeden z najpóźniej odkrytych i najmniej zbadanych regionów na świecie. To idealne miejsce dla tych, którzy poszukują egzotyki i zupełnie nowych doznań kawowych – na dziewiczych, niedostępnych stokach Gór Centralnych panują odpowiednie warunki do uprawy wysokiej jakości Arabiki. Jednym z takich miejsc jest dolina Wahgi zlokalizowana w okolicach najwyższego szczytu w regionie Góry Wilhelma. To właśnie stąd pochodzi nasza kawa – jej bukiet to połączenie subtelnej słodyczy przywodzącej na myśl aromat wanilii i orzechów włoskich z egzotyką nut cytrusów, czarnego bzu i pieprzu. Smak jest oryginalny, ale nie narzucający się. Kawa swoim body przypomina Arabiki z Indonezji – pełne i bogate w olejki eteryczne, a jej bukiet zdradza podobieństwo do Jamajki Blue Mountain, która historycznie była pierwszą kawą na wyspie i stanowi ważne dziedzictwo tego regionu.

Papua Nowa Gwinea

Kawa z końca świata

Trudno sobie wyobrazić bardziej oddalone i niedostępne miejsce niż Papua-Nowa Gwinea. Wystarczy przypomnieć, że ludzie spoza wyspy po raz pierwszy nawiązali kontakt z plemionami obszarów wyżynnych dopiero w latach 30. XX wieku. To oznacza, że region nadal stanowi dużą zagadkę i balansuje pomiędzy rodzinnymi tradycjami a wpływami świata zachodniego. Kawa również pojawiła się na wyspie stosunkowo późno, bo na początku lat trzydziestych i jest to zasługa luterańskich misjonarzy, którzy na własne potrzeby przywieźli z Jamajki słynne ziarna Blue Mountain. Okazało się, że w regionie, gdzie jest ponad 18 aktywnych wulkanów – a więc bogata gleba, odpowiedni klimat i duże wysokości, kawa ma doskonałe warunki dojrzewania. Specjaliści twierdzą, że profil smakowy najlepszych Arabik z tego regionu nadal wykazuje podobieństwo do słynnej kawy z Jamajki. Faktem jest, że kawa ma wyjątkowo egzotyczny bukiet, który może stanowić ciekawą odskocznię od dobrze znanych Arabik z tradycyjnych regionów.

Papua Nowa Gwinea

Warunki uprawy

Obecnie w Papui-Nowej Gwinei większość producentów kawy stanowią drobni farmerzy, którzy żyją z plonów swojej ziemi i obok kawowca uprawiają również inne rośliny. Większe plantacje stanowią zaledwie 15 procent całej produkcji. Najwyższej jakości Arabiki przetwarzane są metodą mokrą, dzięki czemu smak kawy jest bogaty, wielowymiarowy i dobrze zbalansowany. Tereny uprawowe charakteryzują się gliniastymi glebami i stromymi zboczami, przez co obszar jest izolowany i trudnodostępny, a kawa uprawiana w sposób organiczny.

Papua Nowa Gwinea
Opinie

Ten produkt nie ma jeszcze żadnej opinii. Dodaj pierwszą.

Dodaj opinię