WYPRZEDAŻ PARTII Z DATĄ PALENIA 22.11.2022 r.
Geisha Nicaragua Honey z opakowaniem prezentowym to doskonały pomysł na wyjątkowy upominek, gdyż kawa ta jest jedną z najstarszych i najbardziej szlachetnych odmian. Jej walory smakowe – głębia aromatu, owocowo-kwiatowe nuty oraz bogata słodycz – stały się obiektem pożądania miłośników kawy na całym świecie. Jej bukiet to intrygujące połączenie słodyczy miodu pochodzącego od dziko żyjących pszczół, daktyli i karmelizowanego cukru nutami porzeczek, kwiatu jaśminu i róży. Nieprzypadkowo określa się ją mianem królowej kaw – uprawy są niewielkie i bardzo wymagające, ale ich efektem jest najbardziej aromatyczna kawa na świecie.
Geisha Nicaragua Honey
Elegancka, owocowo-kwiatowa Arabika o naturalnej, bogatej słodyczy i niepowtarzalnej głębi smaku. O jej zaletach można się przekonać, próbując upraw z jednego z najniezwyklejszych przyrodniczo miejsc na świecie – Nikaragui. Położenie na dużej wysokości powyżej 1400 m n. p m., wilgotny równikowy klimat i sąsiedztwo rezerwatu przyrody pozwalają uzyskać wyrazisty bukiet i niepowtarzalne walory smakowe. Wśród nich można wyróżnić nietypowe nuty miodu pochodzącego od dziko żyjących pszczół, słodycz daktyli oraz karmelizowanego cukru, a także posmak porzeczek oraz różane i jaśminowe aromaty.
„Miodowa” metoda obróbki – polegająca na usunięciu wierzchniej warstwy owocu i pozostawienia ziarna wraz z resztą miąższu do wysuszenia – dodatkowo wzmacnia zalety kawy i podkreśla jej naturalną słodycz. Geisha Nicaragua Honey pochodzi z mikrolotu – niewielkiej ekskluzywnej uprawy z malutkiego gospodarstwa Llamada znajdującego się w regionie Jinotega.
Wielka Królowa Kaw: Geisha
Geisha to stara, bardzo szlachetna odmiana Arabiki odkryta w Afryce nieopodal miejscowości Gesha. Jest o tyle wyjątkowa, że nie pochodzi od popularnej Typiki będącej matką wielu nowych odmian kawy. To oznacza, że bukiet Geishy różni się od smaków, z którymi miłośnicy kawy spotykają się na co dzień – jest jedyny w swoim rodzaju, pełen słodyczy i kwiatowych oraz owocowych nut.
Początkowo, ze względu na niską wydajność, Geisha nie była ceniona przez plantatorów – jednak w latach 60. XX wieku trafiła do Ameryki Środkowej, gdzie przekonano się o jej wyjątkowych właściwościach smakowych. Kawa potrzebowała dużych wysokości i dodatkowego wysiłku przy uprawie – ten trud został jednak zwrócony plantatorom z nawiązką. Kawa zaczęła osiągać ogromne ceny na aukcjach, a bariści zaczęli sięgać po nią na mistrzostwach, otrzymując dobre wyniki. Powoli Geisha stała się królową kaw. Pozwoliły na to wysoka kultura uprawy i rzemieślnicze oraz ekologiczne podejście do produkcji.
Wielka kawa z małych plantacji
Położona pomiędzy Oceanem Spokojnym na Zachodzie a Morzem Karaibskim na Wschodzie niewielka Nikaragua posiada wszelkie warunki, aby produkować kawę wysokiej jakości. Zaczynając od równikowego klimatu, poprzez bogatą wulkaniczną glebę, a kończąc na dużych wysokościach.
Duża różnorodność przyrodnicza obszaru ma ogromny wpływ na jakość i charakter Arabiki. Znaczna część nikaraguańskiej kawy z regionu Jinotega pochodzi z bardzo małych gospodarstw, które produkują zaledwie po kilka worków danej odmiany. Kupując taką kawę, można mieć pewność, że wszystkie czynności – ręczne zbieranie owoców, długotrwała obróbka metodą Honey czy klasyfikacja i ocena ziaren – są wykonywane z najwyższą starannością i troską o produkt końcowy. Dzięki czemu Geisha rozwija całą głębie swojego bukietu i zachowuje dziedzictwo smaku jako jedna z najstarszych kaw na świecie.